Hlavní obsah

Pro fanoušky fotbalové reprezentace vznikl manifest 12. hráče

PRAHA

Čeští fotbalisté mají pořád reálnou šanci probojovat se na evropský šampionát. Ať již přímo, což je možnost hodně teoretická, nebo přes baráž. Před prvním ze dvou kvalifikačních zápasů, jímž bude v pátečním večeru na pražské Letné duel s mistry světa a Evropy Španěly doufají, že jim pomohou ve velké míře fanoušci, které se snaží sdružit nový projekt - 12. hráč české fotbalové reprezentace. Jeho cílem je vytvořit v ochozech pozitivní atmosféru, kvůli čemuž vznikl manifest fanouška národního týmu.

Petr Čech podepisuje za spoluhráče manifest 12. hráče

Článek

Dvanáctý hráč české fotbalové reprezentace je projekt pro fanoušky, který pomáhá fotbalovým reprezentantům. „Aktivitami dvanáctého hráče podporujeme národní tým a také fandění a atmosféru na fotbale a hledáme jedinečné a pozitivní zážitky spojené s fotbalem,“ vysvětluje Daniel Šturm, ředitel marketingu České spořitelny. „Snažíme se českým fanouškům naslouchat a společně jsme vytvořili Manifest 12. hráče, jehož prostřednictvím vyjadřujeme podporu národnímu týmu a tlumočíme postoje fotbalových příznivců.“

12. hráčem může být jakýkoliv fanoušek, který souhlasí s Manifestem 12. hráče a je ochoten se jím řídit. K Manifestu a aktivitám 12. hráče se může přihlásit každý fanoušek prostřednictvím internetové stránky www.dvanactyhrac.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/dvanactyhrac

Celý národní tým byl s projektem seznámen a všichni tuto podporu vítají. „Každý fotbalista si vždycky přeje, aby mu fanoušci při utkání co nejvíce fandili a byli tím skutečným dvanáctým hráčem. Fanoušky hodně potřebujeme a jsme za jejich podporu rádi. A teď v těch posledních duelech kvalifikace, a já věřím, že i v baráži, je budeme opravdu hodně potřebovat,“ říká trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek.

„Taková podpora je vítaná a doufám, že zavládne i v pátek na Letné.  Za příklad nám mohou posloužit Skotové. Už dobrých dvanáct let na žádný evropský či světový šampionát nepostoupili, přesto vytvořili při našem posledním vzájemném zápase v Glasgowě skvělou atmosféru, neboť se přišli do ochozů bavit,“ přidával manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Mezi dvanácti body manifestu jsou například "Fotbal mám opravdu rád a záleží mi na něm" nebo "Fandím vždy! Bez ohledu na to, jestli se vyhrává nebo ne" či "Strhávám k fandění i ostatní". Dvanáctým hráčem se může stát kterýkoli fanoušek, který s manifestem souhlasí a přihlásí se na webu www.dvanactyhrac.cz.

Za hráče manifest podepsal brankář Petr Čech, který se zavázal, že fotbalisté nechají na trávníku všechno. "Pro nás je publikum velice důležité. Chceme si atmosféru na stadionu užít. Proti Španělsku bude záležet na tom, v jakém prostředí se bude hrát. Pokud budeme mít na své straně fanoušky, kteří nám v klíčových chvílích pomohou, tak může být domácí prostředí naše výhoda. Věřím, že lidi přijdou," řekl Čech.

Reklama