Hlavní obsah

Proti Španělům český tým nárok neměl, takže krok do vytoužené baráže se odkládá

PRAHA

Krok do vytoužené baráže musela česká fotbalová reprezentace podle očekávání odložit. Na španělské mistry světa a Evropy v pražské kvalifikační konfrontaci samozřejmě neměla, a když už po půli prohrávala dvougólovým rozdílem, musela začít upínat zbývající naděje k sobotnímu duelu Lichtenštejnska se Skotskem a hlavně pak k úternímu poslednímu vystoupení v bojích o EURO 2012 v Litvě. Na výsledcích těchto utkání, ale dost možná i na resumé střetnutí Španělsko-Skotsko, bude totiž záležet, zda se baráž před Bílkovým výběrem nakonec přece jen otevře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost Španělských fotbalistů z gólu do sítě Česka.

Článek
Fotogalerie

Dva překvapivé tahy trenér Bílek udělal, i když z posledního tréninku je samo sebou šlo vyčíst. Na kraji obrany se objevil Gebre Selassie, ve středové řadě společně s Jiráčkem další Plzeňák Kolář. Nejen oni se však nechali ukolébat „ťukesem“, který Španělé hned v prvních minutách rozehráli a při němž si beze spěchu dávali balón z nohy na nohu. Celá levá strana české sestavy se totiž už po pěti minutách španělského baga jen dívala na přesnou kolmici Xaviho na neobsazeného Matu, který křížnou střelou nedal Čechovi šanci.

Hůře to snad ani začít nemohlo

Horší začátek snad ani přijít nemohl. Mistři světa měli v tu ránu samozřejmě po všech stránkách navrch, s míčem si hráli a mazlili, kombinací na jeden dva doteky českým hráčům dlouhé minuty vůbec nepůjčovali balón a nutili je jen bezcílně pobíhat a samozřejmě se tím frustrovat.

Milan Baroš uniká Arbeolovi v utkání České republiky se Španělskem.foto: Právo/Jan Handrejch

A za další čtvrthodinu už bylo frustrace na trávníku vrchovatě, neboť po oddechové partičce přišel další úder. Silva si vyměnil přihrávku s Torresem, aby nakonec vyzval ke skórování Xabi Alonsa.

Jako na řetízkáči...

Bílkovi svěřenci si museli připadat jako děti na řetízkovém kolotoči, neboť do přestávky měli hosté míč po kontrolou osmdesát procent odehraného času. Však se jim ze španělské kombinace také hlava až točila, a to přitom soupeř nikam nespěchal, málokdo zrychlil krok, natož aby zasprintoval. Dost mučivá představa, co by se dělo, kdyby přeřadil na vyšší rychlostní stupeň.

Tomáš Rosický v souboji s Xabim Alonsem v kvalifikačním utkání České republiky se Španělskem.foto: Právo/Jan Handrejch

Výčet ofenzivního snažení českého celku za první půli byl totiž hodně chudičký... Průnik Gebre Salassiho, který řešil gólman Casillas odkopem do autu a střela Rosického osm minut před přestávkou míjející bránu, to rozhodně nemohlo mistrům světa způsobit komplikace. Baroš je ve 40. minutě sice hostům přivodit mohl, jenže parádní Pudilovu přihrávku servírovanou přesně na penaltu vůbec netrefil.

Vzepětí jenom chvilkové

Po půli začal český tým o poznání aktivněji a hlavně odvážněji, hned na úvod se po rohovém kopu Sivok s Barošem a Jiráčkem postarali o jeden velký, ale pouze slabou střelou zakončený zmatek v Casillasově šestnáctce, zanedlouho se pokoušel Baroš protáhnout po lajně a cpát míč před bránu, jenže šlo jen o záblesky, které protivníka pochopitelně nevykolejily.

Po Hübschmanově vyloučení se jen dohrávalo

Španělé si dál hráli svůj part, Bílkovým svěřencům míč prakticky nepůjčovali a trpělivě čekali, až se jim nabídne další šance. Jejich strojová kombinace a mistrná technika přitom vydávala na instruktážní film. Však také kouskům Puyola, Xaviho a spol. Letná nadšeně aplaudovala. A autorovi Xabi Alonsovi také, když ho skluzu Hübschmana odnášeli z trávníku na nosítkách.

Tomáš Hübschman se snaží zastavit Xabiho Alonsa v utkání Španělska s Českou republikou.foto: Právo/Jan Handrejch

Legionář z Doněcku spatřil za faul okamžitě červenou a v početním oslabení si pak český tým už musel posledních dvacet minut doslova protrpět. Naštěstí bez úhony, protože střídající Villa bránu netrefil, ani druhý z náhradníků Martinez na Čecha nevyzrál, byť se proti němu zjevil tváří v tvář, Xavi pak do třetice trefil břevno. Dvougólová prohra tak byla pro Bílkův tým nakonec hodně milosrdná a hlavně - při životě ho pořád ještě nechává.

Kvalifikace o postup na EURO 2012 – skupina I
ČR - Španělsko 0:2
Branky: 6. Mata, 23. Xabi Alonso. Rozhodčí: Tagliavento - Copelli, Nicoletti (všichni It.). ČK: 71. Hübschman.  Diváci: 17 873. Poločas 0:2.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Hübschman, Jiráček - Kolář (77. Vacek), Rosický, Pudil - Baroš (63. Pekhart). Trenér: Bílek.
Španělsko: Casillas - Ramos (46. Puyol), Piqué, Albiol, Arbeloa - Busquets - Silva, Xavi, Xabi Alonso (71. Martinez), Mata - Torres (61. Villa). Trenér: Del Bosque.

Reklama

Související témata: