Hlavní obsah

Jsem špatný tipér, odmítá si Rezek vsadit na Španěly. I oni mohou mít den blbec

Připadal si jako na kolotoči. Tak se Janu Rezkovi ze Španělů točila hlava a to přitom seděl jen na tribuně, protože v předchozím zápase ve Skotsku se vykartoval a do kvalifikačního zápasu s mistry světa zasáhnout nesměl. „Nejdřív mě mrzelo, že jsem nemohl proti takovým playerům nastoupit, ale když jsem viděl kolotoč, jaký na Letné spustili, byl jsem ve finále rád za tribunu,“ přiznával legionář z Famagusty úlevu, že nemusel u trapasu asistovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Rezek (uprostřed) oslavuje s Danielem Kolářem gól vstřelený v přípravě Ukrajině. Na zápas se Španělskem se ale jen díval z tribuny.

Článek

Prohra s mistry světa nikomu nevadila, protože se předem čekala, zato způsob, jak se prohrálo, až mrazil. Už jste se o tom s trenérem bavili?

U videa jsme zatím neseděli a zápas nerozebírali, určitě však k tomu dojde. Jisté je, že si každý musí sáhnout sám do svého svědomí...

Přitom velkých prohlášení a silných řečí o tom, jak chce české mužstvo překvapit, zaznívala před zápasem spousta. Proč zůstalo jen u slov?

Odhodlání ale panovalo skutečně obrovské a všichni hrozně chtěli překvapit, jenže hrát proti Španělům je hrozně těžké. Těm na hřišti jsem vůbec nezáviděl.

Za to na tribuně jste se musel hrozně třást, aby zápas neskončil debaklem. Gól hned v šesté minutě nikomu nepřidal, přesto jsem doufal, že naše šance přijde.

Za stavu 0:2 jsme dvě šance měli, ale ani akce Baroše, ani závar v šestnáctce Casillase jsme neproměnili, takže se nepovedlo zápas zdramatizovat. Naopak Špěnlům vyšlo vše, na co sáhli a i odražené míče se k nim dostávali.

To ale přece proto, že byli jednoznačně lepší a balón vašim spoluhráčům prakticky vůbec nepůjčovali.

Oni tak hrají. Jejich reprezentace to je jako Barcelona. Byli jsme připraveni, že budou mít míč pod kontrolou, neboť v práci s ním jsou dominantní.

Jan Rezek věří, že by v Litvě šanci dostat mohl. foto: Právo/Jan Handrejch

A to přitom nehráli naplno a každým rychlým krokem šetřili. Děs představit si, co by se asi dělo, kdyby skutečně zapnuli...

Oni si hrají pořád to své. Těží ze středové řady Barcelony, která si strká míč, točí ho mezi sebou a soupeře k němu nepustí.

Dost iritující se na to dívat a nemít šanci se celé dlouhé minuty s balónem vůbec potkat.

Budeme si muset počkat, až jejich současná generace skončí a Španělé nebudou tak dominantní. K nim je hrozně těžké se vůbec dostat, natož je obrat o míč. A i kdyby do nich chtěl člověk zajet, nemá vůbec šanci.

Jste vůbec schopni zapomenout na španělskou lekci a koncentrovat se na duel v Litvě, v němž vám půjde o všechno?

Každý tu lekci v hlavě chvíli mít bude, ale před Litvou nezbude, než ho hodit za hlavu. Chtěli jsme uhrát se Španělskem alespoň bod, abychom měli baráž ve svých rukou, což se ovšem nepovedlo. Teď na nás čeká kvalifikační finále, na které se musíme připravit a dát do něho všechno.

Skotové ovšem zvládli sobotní zápas v Lichtenštejnsku, osud kvalifikace už tak ve svých rukou nemáte.

Sami jsme se do této situace dostali, sami se z ní musíme dostat. Nesmíme nastupovat v Kaunasu k utkání s tím, že nám bod stačí.

Naznačujete tím, že jsou Skotové schopni obrat o body i Španělsko?

Nenaznačuji, ani netipuji, protože já jsem špatný tipér. Stát se však může všechno. Doma s Litvou jsme také hráli na jednu bránu, odkopali utkání v jejich šestnáctce, ale neproměnili jsme penaltu a gól nedali a jim pak stačil jeden protiútok, aby vyhráli. Občas se ve fotbale narodí den blbec...

Takže přece jen obavy, jak Španělé k poslednímu zápasu přistoupí?

Oni jsou profesionálové a po příjezdu do Prahy tvrdili, že ke zbývajícím zápasům přistoupí se vším všudy. Každopádně jim budeme fandit a věřit, že utkání nevypustí a Skotsko porazí.

Vy ovšem musíte Litvu také porazit...

Proti Skotsku a hlavně pak v přípravě proti Ukrajině jsme si dokázali, že jsme schopni hrát aktivně, soupeře zatlačit do obrany, dávat góly a vyhrávat. Trenér ještě o taktice pro úterní střetnutí nemluvil, ale zřejmě budeme hrát podobným stylem. Nic jiného nám ostatně nezbývá, takže věřím, že v Kaunasu uděláme pro vítězství maximum. Lehké to nebude, ale který zápas v kvalifikaci pro nás byl lehký?!

Reklama

Související témata: