Hlavní obsah

Osud už čeští fotbalisté v rukou nemají, přesto při odletu do Litvy věřili v postup

PRAHA

Osud kvalifikace a cestu do baráže už čeští fotbalisté ve svých rukou nemají, přesto trenér Michal Bílek věří, že svou misi u národního mužstva dovede ke zdárnému konci a s mužstvem se do baráže dostane. „Hráčům věřím, v úspěch v závěrečném kvalifikačním utkání rovněž. Od začátku jsme věděli, že tam musíme vyhrát, abychom se dostali do baráže,“ opakoval i při odpoledním odletu z ruzyňského letiště do Kaunasu, kde jeho tým nastoupí v úterý proti Litvě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Sivok vystupuje na letišti z autobusu před odletem české reprezentace do Litvy.

Článek

Sobotní výhra Skotska v Lichtenštejnsku zamíchala v kvalifikační skupině kartami. Teď mají navrch ostrované, kteří uhráli před posledními zápasy o bod víc než český tým. Jenže zatímco Bílkovi svěřenci hrají v Litvě, kde by měli bodovat, na skotský celek čeká zápas na půdě mistrů světa a Evropy. Jejich výhra v Alicante by byla senzací všech senzací, ale cestu do baráže by jim otevřela bez ohledu na výsledek českého týmu v Litvě.

V Rezkovi pochybnosti hlodají

„Nevěřím, že by Španělé zápas se Skotskem podcenili, natož pak vypustili. Půjdou do něho naplno se všemi oporami jako praví profesionálové,“ zněla Bílkovi určitě v uších slova jeho španělského kolegy Del Bosqueho, který po pražském zápase prohlásil, že stejně jako k duelu s českou reprezentací přistoupí v úterý i ke konfrontaci se Skotskem.

„Ale přesto si výsledek netroufnu tipovat. Jednak jsem špatný tipér, jednak i na Španěly může padnout den blbec. Sám jsem ho zažil už párkrát s Plzní a Spartou. To do soupeře bušíte devadesát minut, trefujete tyče a břevna, ale gól ne a ne dát. A on pak jednou uteče a je vymalováno. Proto my musíme v Kaunasu vyhrát a zároveň ještě fandit Španělům,“ naznačil legionář z kyperské Famagusty Jen Rezek, že jistý červík pochybností v něm i některých spoluhráčích hlodá.

Jan Rezek (vlevo) a Petr Jiráček před odletem do Litvy.foto: Právo/Jan Handrejch

„Zápasem v Litvě pro nás vlastně začíná baráž, která prostě pro nás bude mít na rozdíl od ostatních tři díly. Pokud bychom nevyhráli hned ten první, nemáme na EURO co pohledávat. My ho ale zvládneme, protože v důležitých zápasech zabrat dovedeme,“ infikoval do mužstva klid a sebevědomí brankář Petr Čech.

Hübschman se vrátil na Ukrajinu

Do Litvy se česká reprezentace vydala pochopitelně bez Tomáš Hübschmana, jenž byl v duelu se Španělskem po zákroku na Xabi Alonsa vyloučen. Do Kaunasu neletěl, vrátil se na Ukrajinu do Doněcku. „Jeho absence je samozřejmě citelnou ztrátou, ale musíme se s ní vyrovnat,“ nechal se slyšet trenér Bílek, který už naopak může počítat s Rezkem a Plašilem, jimž vypršel karetní trest.

V Kaunasu, druhém největším litevském městě, rozbijí čeští fotbalisté svůj tábor ve stejnojmenném hotelu přímo v centru města. „Bydleli tady před námi Španělé, Skotové i Lichtenštejnci, hotel je na vysoké mezinárodní úrovni, takže žádné propriety nebylo třeba vozit. Navíc je od stadionu vzdálen pouhých deset minut,“ zvěstoval hráčům vedoucí reprezentace Jaroslav Dudl.

Pochopitelně je informoval, že v Litvě panuje chladné počasí s teplotami kolem jedenácti stupňů a že o úterní zápas není přílišný zájem. „Zatím jsou prodány jen tři tisíce lístků,“ naznačil, že se bude zřejmě hrát v komorní atmosféře.

Jen gól si prý nechali pro Čechy

Litevci se na poslední kvalifikační duel, v němž jim o nic nejde, chystali v městečku Marijampole vzdáleném asi třicet kilometrů od Vilniusu. V rámci přípravy sehráli v pátek přípravu s reprezentační jedenadvacítkou, nad níž vyhráli 4:0. Ve druhé půli se na hřišti objevil i Marius Papšys hrající ligu v Příbrami.

Fotbalisté Litvy se radují z branky, kterou vstřelili v prvním zápase v Olomouci do sítě českým fotbalistům.foto: Právo/Jan Handrejch

„Dali jsme čtyři góly a doufám, že jsme si alespoň ještě jeden nechali pro Čechy,“ žertoval trenér Raimondas Žutautas, jenž byl spokojen hlavně s výkonem v první půli. V úterním střetnutí s českým týmem se bude muset obejít bez distancovaného záložníka Šemberase a také bez útočníka Danilevičiuse, jenž hraje italskou Serii B za Stabii a na sraz přijel s nataženým svalem. „Nejistý je i start Česnaukise, ale lékaři ho snad dají dohromady,“ prozradil litevský trenér.

Reklama

Související témata: