Hlavní obsah

Rosický: Když Skotové vyhrají ve Španělsku, postup si bez debat zaslouží. Ale to se nestane!

Vůbec si nepřipouští, že by český tým v Kaunasu nevyhrál. A o postupu do baráže kapitán Tomáš Rosický také nepochybuje, i když česká fotbalová reprezentace už osud ve svých rukou nemá. „Jestliže ale Skotové vyhrají ve Španělsku, pak si postup zaslouží bez debat oni. Ale myslím, že něco podobného se nestane,“ přece jen připouští, že situace ve skupině se před závěrečným duelem v Litvě zkomplikovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický nepochybuje, že se český tým do baráže dostane.

Článek

Všechno vypadalo nadějně, brána do baráže už byla prakticky otevřená, nakonec ale musíte spoléhat na to, že Skotové ve španělském Alicante nevyhrají. Promítá se pozměněná konstelace do rozpoložení vašeho týmu?

Samo sebou že si novou konstelaci uvědomujeme, ale pro nás se tím situace nemění. Od samého začátku kvalifikace víme, že v prvním zápase s Litvou jsme doma body ztratili a teď si je prostě musíme vzít v Kaunasu zpátky. A když si je vezmeme, postoupíme.

Tak jednoduché to zase není. Vaše tvrzení je podmíněno tím, že Skotové ve Španělsku nevyhrají.

Pokud ve Španělsku dokáží vyhrát, postup si bez debat zaslouží oni. Ale budou to mít těžké a moc nevěřím, že by tři body získali.

Mohli jste mít situaci ulehčenou. A hlavně postupové kalkuly zjednodušené, kdybyste v domácím duelu se Španělskem zkusili hrát alespoň na remízu.

Ale ani remíza by nic neměnila na tom, že bychom museli v Litvě vyhrát. My ale na Španělsko v žádném případě neměli. Absolutní technika všech soupeřových záložníků, jejich neuvěřitelné periferní vidění, v tom všem měli nad námi navrch.

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický.foto: Právo/Jan Handrejch

Ležela vám v hlavách fotbalová výuka ve španělském podání dlouho?

Den po utkání jsme se v tom pochopitelně všichni koupali, ale nemělo smyslu se v prohře a dění na hřišti pitvat déle, protože by to stejně nic nepřineslo. Dobře, že utkání s Litvou přichází tak brzy a že se musíme soustředit na něj.

Podobně důležitý zápas jste hráli v kvalifikaci o postup na světový šampionát do Německa, kdy jste rovněž museli porazit v posledním střetnutí Finy. Jste pamětníkem, takže můžete porovnat atmosféru panující v mužstvu tehdy a nyní...

Situace je hodně podobná.

Do Finska jste jeli plni sebevědomí a vůbec nikdo nepřipouštěl, že byste neuspěli.

Teď si to také nepřipouštíme. Tři body ztracené s Litvou doma si prostě musíme vzít zpátky. A svedeme to... Nemusím chodit pro paralely do daleké minulosti, i ta čerstvá dokazuje, že náš současný tým dokázal na neúspěch vždy správně zareagovat. Proto očekávám, že se něco podobného stane i v Kaunasu.

Bude pro vás výhodou, že domácímu týmu už vůbec o nic nejde?

Španělům také o nic nešlo a viděli jsme, jak hráli. Nemá smysl se podobnými spekulacemi zabývat, musíme podat dobrý výkon, a nic jiného nás nesmí zajímat.

A co třeba nezájem litevských fanoušků o úterní střetnutí a prázdný stadion, na němž se bude hrát? To by vám nahrát mohlo?

Bylo by naopak lepší, kdyby se hrálo před plným hledištěm, protože podobně malé návštěvy svádí k pocitům, že jde jen o přátelák. My ale všichni dobře víme, o co v úterý půjde, takže nehrozí, že bychom podobným pocitům propadli.

V porovnání se zápasem proti Španělům se v Kaunasu gard vymění. Hrát budete muset vy, zatímco Litevci budou bránit a čekat na příležitost.

S tím počítáme. Budou hrát stejně, jako u nás a jako proti všem silným soupeřům. Prostě čekat a spoléhat na brejky. Do zavřené obrany hrát nedovedou, což potvrdili ztrátami v zápasech s Lichtenštejnskem. Naše taktika je ale jasná – budeme hrát aktivně a útočit.

Poznamená vaši hru absence distancovaného Hübschmana, jenž za Bílkovy éry nevynechal jediný reprezentační zápas?

Všechno má svá pro a proti, i absence Hübschmana. V defenzivě chybět bude, ale protože budeme hlavně útočit, přijde jiný, ofenzivněji laděný hráč, takže i náš projev by měl být fotbalovější. Mělo by prostě projevit, že na place bude víc ofenzivních hráčů.

O cestě do baráže se bude paralelně rozhodovat v Kaunasu a Alicante. Myslíte, že máte lepší tým než Skotové?

To se ukáže až v úterý po skončení kvalifikace, kdy se všechno sečte. Pak se můžeme bavit, zda jsme lepší my nebo oni. Teď jsem ale přesvědčen, že lepší mužstvo máme my.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články