Hlavní obsah

Historické poslání, sní trenér Brnovič o tom, že dovede Černou Horu na EURO

zp, dosSport.cz

Sám si na světovém šampionátu před třinácti lety ve Francii zahrál, teď touží kouč Černé Hory Branko Brnovič po tom, aby dovedl svou sotva zrozenou zemi na evropský šampionát do Polska a na Ukrajinu. „Všemi Černohorci je barážová konfrontace s Čechy vnímána jako historické utkání a proto je pro mě obrovsky důležité, abych fotbalovou reprezentaci své země na mistrovství Evropy přivedl,“ netají se svým posláním, vpravdě historickým.

Foto: Stevo Vasiljevič, Reuters

Trenér černohorské reprezentace Branko Brnovič se raduje během utkání s Anglií.

Článek

V českém táboře se v jednom kuse skloňuje jméno Čech, jeho zlomený nos a dohady, zda k baráži nastoupí. Bylo by pro vás velkou výhodou, kdyby v bráně chyběl?

Považuji ho za jednoho ze tří nejlepších gólmanů na světě, který navíc táhne český tým. Pokud ale naši útočníci budou hrát dobře a dostanou se do šancí, nebude problém, zda Čech bude chytat či nikoli. A navíc – nikde přece není psáno, že by vynikající výkon nemohl podat jiný český brankář.

Češi však mají i další problémy se sestavou. Hubník vyloučený v Litvě v prvním barážovém zápase proti vám nastoupit nesmí, Hübschman chybí rovněž, takže dojde k rošádám v sestavě. Víte o nich? Jste nachystáni třeba na Kadlece, jenž nastoupí na místě stopera?

Samozřejmě, studovali jsme český tým velice pečlivě a snažili se najit jeho silné i slabé stránky. Nebojíme se ho, ale musíme odvést výbornou práci.

Kouč Černé Hory Branko Brnovičfoto: Reuters/Christian Hartmann

Zajímavé, že už máte české hráče nastudované. Po barážovém losu v Krakově jste se měl nechat údajně slyšet, že žádného českého fotbalistu neznáte?

Také jsem četl, že se taková zpráva objevila. Možná jsem jen neměl potřebu se hned po losu vyjadřovat, ale české hráče samozřejmě znám. Čecha, Baroše, Rosického, Plašila... Minimálně deset jich mám nastudovaných.

Co od nich v prvním zápase očekáváte?

Úvodních deset patnáct minut velkou ofenzivu a tlak. Češi mají ve svých řadách několik individualit, které jim pomáhají. Jsem ale přesvědčen, že moji svěřenci ze sebe vydají všechno, protože jde o nejdůležitější zápas v historii černohorského fotbalu.

Je pro vás velkou výhodou, že začínáte baráž v Praze?

Výhodou to bude, pokud vyhrajeme, nebo si odvezeme výsledek, který bude nadějný pro odvetu. Každopádně to znamená vstřelit gól. V domácím zápase očekáváme velkou podporu fanoušků a fantastickou kulisu, která pro nás bude hrozně důležitá.

Říkáte, že chcete vstřelit gól. Znamená to, že třeba bezbranková remíza v Praze by vám vhod nebyla?

Netvrdím, že by to byl špatný výsledek, ale naši útočníci se musí snažit, aby skórovali a my tak měli před odvetou výhodu.

Asi cítíte doma obrovský tlak fanoušků, kteří touží po historickém postupu vaší mladé země na evropský šampionát...

Samo sebou že tlak vzniká veliký. Čekají nás dvě složitá a důležitá střetnutí, které musíme odehrát tak, aby byl výsledek co nejlepší. Teď jsou šance padesát na padesát.

Jak moc velký problém pro vás představuje třináct hráčů, kteří si do baráže přinesli z kvalifikace žluté karty a hrozí, že by se mohli v prvním zápase vyfaulovat?

Byl to problém už před kvalifikačním zápasem s Anglií, bude to problém i teď. Počítáme s tím, že jeden dva hráči mohou ze sestavy vypadnout a máme za ně nachystánu náhradu. Nemyslíme však na tento handicap nijak úporně, pro nás je podstatnější odehrát dobré utkání a vybojovat dobrý výsledek.

Reklama

Související témata: