Hlavní obsah

Reprezentace odletěla do černohorského pekla, aby v Podgorici okusila fotbalový ráj

PRAHA

Vůbec nepřipouštějí, že by nabízející se postupovou šanci nevyužili. Přitom i patřičnou pokoru v sobě mají, což je před barážovou odvetou na horké černohorské půdě moc a moc důležité. „Máme sice navrch o dva góly, ale pořád jsme jen v poločase. Kdo ví, co na nás Černohorci chystají,“ dumal před odpoledním odletem české fotbalové reprezentace z pražské Ruzyně do Podgorici autor veledůležité druhé branky v pátečním prvním duelu Tomáš Sivok.

Foto: Jan Tauber

Čeští fotbalisté čekají na zavazadla po příletu do Podgorici.

Článek
Fotogalerie

Diametrální rozdíl od předchozích cest do Skotska či Litvy, kdy na reprezentaci byla nervozita patrná. Logicky, protože z Glasgowa a Kaunasu museli Bílkovi svěřenci kvalifikační body přivézt, aby se do baráže o EURO 2012 vůbec dostali. Teď v ní účinkují, ba co víc, rozehráli ji skvostně.

Po páteční pražské výhře 2:0 mají nakročeno mezi účastníky závěrečného turnaje v Polsku a na Ukrajině. A k prémii 200 milionů korun, jež pro finalisty evropského šampionátu nachystána, zrovna tak.

Recept na postup? Dát gól i v odvetě

Máme obrovskou šanci a byla by škoda ji pustit. Po pátečním zápase sice zavládla spokojenost s výsledkem i předvedenou hrou, ale pokud chceme postoupit, musíme se pokusit vstřelit branku i v odvetě. Soupeř by pak musel dát čtyři góly, což by pro něho bylo hrozně těžké,“ věděl své i Michal Bílek, jenž je na nejlepší cestě dotáhnout svou trenérskou misi u reprezentace k vysněnému cíli – postupu na EURO.

Tlesk, tlesk - Tomáš Sivok a Milan Baroš.foto: Právo/Petr Horník

O něm pochopitelně sní i všichni hráči. „Při světovém šampionátu v Německu před pěti lety jsem byl jen náhradníkem, mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku před třemi lety jsem proseděl na lavičce náhradníků, proto bych si strašně považoval, kdybychom postoupili. Po pražském výsledku by byla obrovská škoda, kdyby to nevyšlo,“ přiznával Sivok.

Dva roky by přišly nazmar, ví Čech

„Tu šanci musíme využít už proto, že by jinak přišly dva roky práce nazmar. A čtyři další bychom museli čekat, než bychom měli možnost si mezi nejlepšími evropskými celky zase zahrát,“ měl naprosto jasno gólman Petr Čech.

„A beze mě, protože čtyři roky dopředu se rozhodně nedívám. Šampionát v Polsku a na Ukrajině by byl mým posledním,“ pragmaticky pravil reprezentační kapitán Tomáš Rosický, jenž si z první barážové konfrontace odnesl bolestivě prošlápnutý nárt. Do úterního večera by však měl být podle ujištění lékaře Petra Krejčího v pořádku.

„Dva nula je parádní, prostě ideální scénář. Historie barážových zápasů mluví o tom, že kdo nedá venku gól, nepostoupí. A Černohorci nám ho nedali, takže jsme na tom skvěle. Ale pozor na EURO ještě nejsme. Musíme být v klidu. Baráž je specifická, takže se na ni musíme nachystat a patřičně koncentrovat. Jako v Praze,“ bylo i na Rosickém patrné, že se nenechává všeobecným optimismem unášet a pokoru šíří i kolem sebe.

Sivok: Vrátili bychom fotbal do starých kolejí

A ostatní hráči ji samozřejmě vstřebávají. Ti, kteří už ve fotbale něco zažili a dokázali, stejně jako ti, kteří atmosféru velkých turnajů ještě nikdy neokusili. Což je třeba případ libereckého Gebre Selassieho či plzeňské čtveřice Jiráček, Kolář, Petržela, Pilař, jíž se o něčem podobném ještě před pár měsíci ani nesnilo, stejně jako třeba legionáře od Bosporu Tomáše Sivoka.

Theodor Gebre Selassie uniká kapitánovi Černé Hory Vučiničovi.foto: Právo/Petr Hloušek

„V českém fotbale skončila výjimečná generace a my se po předchozích výsledcích ocitli pod tlakem. Ale kdyby se povedlo na šampionát postoupit, byl by to zase obrovský úspěch a mohli bychom nároďák vrátit do starých kolejí. Měli jsme to těžké v kvalifikaci, ale snad teď dokážeme naplnit náš hlavní cíl, což byl postup,“ uvědomoval si před odletem z Prahy Sivok i všichni ostatní, jak moc by postupem na EURO u fanoušků zabodovali.

Stovky miliónů jako motivace navíc

A že by českému fotbalu pomohli i finančně, to je jisté také. Vždyť za úspěch v baráži a postup na EURO by přišlo do vyprázdněné asociační pokladny osm miliónů eur, tedy přibližně 200 miliónů korun.

Tato částka by se samozřejmě nevýšila o finanční bonusy za body získané na šampionátu, což mohou být rovněž desítky milionů. A ukázali by se i sponzoři, kteří by přidali dalších třicet miliónů. I hráči by si tak přišli na slušné peníze, protože podle původní dohody uzavřené s někdejším šéfem Ivanem Haškem odehráli kvalifikaci jen za startovné a prémie si budou dělit jen v případě postupu. Pokud tedy v úterý v noci v Podgorici uspějí a na šampionát postoupí, podělí se společně s realizačním týmem o barážový jackpot čítající zhruba 110 miliónů korun.

Cestou do černohorského pekla za vysněným fotbalovým rájem mají prostě o motivaci víc.

Reklama

Související témata: