Hlavní obsah

S nervozitou si tykám pořád, přiznává před barážovou odvetou kapitán Rosický

Sehrál už tolik důležitých zápasů, že si ten „nej“ jen těžko vybaví. Vždyť jen s českou reprezentací absolvoval současný kapitán Tomáš Rosický dvě barážová klání, v nichž šlo o všechno. Zdařilé proti Norům, kdy byla v sázce účast na světovém šampionátu v Německu, nepovedené proti Belgii, kdy byl Chovancův mančaft favoritem snad tisíciprocentním a přesto vyhořel. Proto by nemělo legionáře z Arsenalu hned tak něco rozhodit, on přesto před barážovou odvetou s Černohorci přiznává: „Možná je to divné, ale i v mém věku jsem nervózní. A před každým zápasem.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Rosický na srazu fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Jste v poločase třetí baráže, kdy na vás jako na kapitánovi  a dirigentovi mužstva de facto všechno stojí. Nejtěžší role, jakou zažíváte?

Předchozí baráže se nedají srovnávat s tou současnou, protože šlo a jde o úplně jiné mančafty. Tehdy baráž hráli Nedvěd, Poborský, Šmicer a spol., dnes jsme z pamětníků zůstali s Čechem a Barošem jen tři. I z toho vyplývá, že dřív to bylo jednodušší.

V dnešní odvetě byste to měli mít ale také jednodušší, neboť z prvního zápasu máte dvougólový náskok. Přesně takový, jaký jste si před pražskou konfrontací přál. Dá se vůbec cesta za postupovou vidinou ještě vůbec pokazit?

Po výkonu v Praze a výsledku, který jsme si k odvetě přivezli, je tým pozitivně naladěný, ale druhých devadesát barážových minut bude těžkých. Proto i já jsem nervózní.

Fotbalisté české reprezentace si vyšli na procházku po černohorské Podgorici, kde se utkají v odvetě baráže o postup na mistrovství Evropy s Černou Horou. Na snímku Michal Kadlec (vlevo) a Tomáš Rosický.foto: ČTK/Radek Petrášek

Vy a nervózní? Vždyť už toho máte tolik odkopáno, že vás přece nemůže utkání s Černohorci rozhodit, byť jde o baráž a postup na evropský šampionát...

My jsme s nervozitou kamarádi už dlouho. Patříme k sobě, i když na hřišti se jí hned zbavím.

Po výkonu, který jste v prvním duelu v Praze podal, ale k tom u nemáte tuplem žádný důvod. Vždyť jste byl zahrnován samou chválou a superlativy, vždyť se mluvilo a psalo o Rosickém jako v dobách jeho největší slávy...

Neřekl bych, že mám nějakou top formu, to celý tým hrál velice dobře a já byl jen jeho odrazem. Třeba takový Plašil mi úlohu nesmírně usnadnil. Hrál v nezvyklé roli defenzivního záložníka, běhal nahoru dolu, vyhrával hlavičkové souboje, vše umocňoval svou fotbalovou šikovností.

Právě. Proto vás už nemají Černohorci čím překvapit, i když se i před odvetou tváří a vystupují hodně sebevědomě...

Mohou si říkat, co chtějí, mě to absolutně nezajímá. Jsme tady od toho, abychom se dobře připravili a odvetu zvládli.

Tomáš Rosický v zápase s Černou Horou.foto: Právo/Petr Hloušek

Takže nepočítáte s komplikacemi?

Už před prvním zápasem jsem říkal, že nás čekají dvě velké bitvy. První jsme zvládli, večer nás čeká druhá, v níž to nebudeme mít o nic snazší. Ba naopak – Černohorci musí dohánět manko. Mají nebezpečné hráče, což je bez diskusí, ale protože musí hru otevřít a útočit, mohla by se nám nabízet jistá výhoda, které bychom mohli využít.

Trávník na stadiónu v Podgorici je dost prořídlý a hřiště vlnité, což vašemu technickému projevu asi dvakrát nevyhovuje. Představuje to velký handicap?

Samozřejmě že bychom raději hráli na lepším trávníku, ale to Černohorci asi také. Na hřiště a podmínky se dívat nesmíme a musíme bojovat.

Reklama

Související témata: