Hlavní obsah

Jiráček rozkopl devět minut před koncem barážové odvety brány na EURO dokořán

Zdeněk Pavlis (Podgorica)Sport.cz

Sebejistě, s přehledem a hlavně bez komplikací odemkla česká reprezentace brány fotbalového EURO 2012. I v barážové odvetě v Podgorici optimisticky naladěné Černohorce přehrála, k ničemu je nepustila a za celých devadesát minut nepřipustila, aby se snad pohrůžky o rozpoutaném pekle na zemi naplnily. Naopak, Jiráčkovým gólem devět minut před koncem ustřihla chrabrým černohorským sokolům křídla a reprízovaným suverénním výkonem z Prahy sama naopak mezi šestnáct nejlepších evropských celků postoupila. Po kvalifikačním klopýtání zaslouženě, neboť v baráži byla o třídu lepší než Černá Hora.

Foto: Reuters

Petr Jiráček se raduje z vítězného gólu v Černé Hoře, kterým pojistil postup na EURO 2012.

Článek

Černohorci sice počítali ztráty, neboť Jovanovič, Pekovič a navrch Vukčevič, jenž si před zápasem zlomil nos, nemohli nastoupit, přesto se  vrhli do útoku a samo sebou že si v samém úvodu převahu vynutili. Trvala však jen pár  minut a hlavně nic se z ní nezrodilo, neboť zadní řady Bílkova výběru, v nichž se podle očekávání objevil Hubník, zatímco Kadlec se přesunul na kraj obrany, jakékoli černohorské snažení s přehledem odrážely. Jen Sivok trochu zkomplikoval život Čechovi, ale ten si s jeho nepovedenou hlavičkou poradil.

Žádné peklo, spíš domácí obavy

Prostě žádné peklo na zemi, ale partie, jak si ji trenér Bílek i všichni hráči představovali. Zvláště proto, že ji Rosický s Plašilem kryjícím mu záda dirigoval ve stejném stylu jako v Praze a vybízel spoluhráče k aktivní hře, rychlým výpadům, pokusům o ohrožení Božovičovy brány i třeba třem rohovými kopy během úvodní čtvrthodiny.

Dejan Damjanovič (vlevo) a Nikola Drinčič stíhají českého reprezentanta Jaroslava Plašila v odvetě baráže o postup na Euro 2012.foto: Reuters

Domácí evidentně vyvedení z míry se museli na dlouhé minuty stáhnout k vlastní šestnáctce, neboť jim bylo jasné, že inkasovaný gól by znamenal jejich definitivní smrt. Z několika nabízejících se standardních situací se sice nebezpečí pro domácí bránu nezrodilo, důležité ovšem bylo, že se hrálo daleko od Čechovy brány a minuty ubíhaly.

A ještě podstatnější, že se Černohorci za celý první poločas nezmohli snad s výjimkou pokusu korejského legionáře Demjanoviče ve 40. min. na pořádnou střelu, natož pak nebezpečnou šanci. Logicky, protože uprostřed hřiště je středová řada českého týmu jasně přehrávala, takže domácí záloha se vůbec nedostala k tomu, aby na Vučiniče, Jovetiče či Demjanoviče šla kloudná přihrávka.

Černohorci povzbuzují svůj tým v odvetě baráže o EURO 2012 proti České republice.foto: Reuters

Po přestávce repríza pražských šancí

Až  po půli přišly podobně jako v pražském zápase v rychlém sledu velké chvíle Černohorců.  Nejprve se prodral Demjanovič do šestnáctky, ale Čech vytáhl jeho střelu reflexivním zákrokem na břevno, čtyři minuty vypomohl Čechovi Vučinic, který poslal po rohovém kopu a hlavičkovém souboji prohraném Hubníkem centr Saviče mimo tyče.

Černohorec Fatos Bečiraj zastavuje českého reprezentanta Václava Pilaře v odvetě baráže v Podgorici.foto: ČTK

Na hřišti bylo horko, za čarami rovněž, což odnesl rozcvičující se Baroš, který si vysloužil žlutou kartu. Nervózní a podráždění Černohorci je ovšem sbírali jako praví karbaníci. Zvláště, když v 70. min. ani kličkující Vučinič z bezprostřední blízkosti skvělého Čecha ani nadvakrát nepřekonal a rostoucí tlak svého týmu vytouženým gólem nekorunoval.

Český tým se sice už  jen bránil a odolával domácímu tlaku, ale i horké chvíle nakonec přečkal, aby nakonec sám udeřil. Devět minut před koncem se po rychlém výpadu dostal před gólmana Božoviče Jiráček a vítězným gólem rozkopl brány na EURO dokořán.

Barážová odveta o postup na EURO 2012
Černá Hora - Česká republika 0:1
Branku: 81. Jiráček. Rozhodčí: Rizzoli - Stefani, Faverani (všichni Itálie). ŽK: Demjanovič., Pavičevič , Vučinič, Drinčič , Savič - Baroš. Poločas: 0:0
Černá Hora:  M. Božovič - Pavičevič, Džudovič, Savič, V. Božovič  (79. Djalovič) - Bečiraj (57. Delibašič), Drinčič, Zverotič, Damjanovič  (76. Vukčevič) - Vučinič, Jovetič. Trenér: Brnovič.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Hubník, Kadlec - Rezek (60. Pospěch), Plašil, Jiráček, Pilař  (69. Kolář) - Rosický - Pekhart (84. Baroš).
První zápas ČR - Černá Hora 2:0, na EURO postupuje česká reprezentace.

Reklama