Hlavní obsah

VIDEO: Za sprosté urážky a exces s roztrhaným oblečením zaplatí fotbalisté dva milióny

PRAHA

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer nakonec svou funkci ustál a u národního týmu zůstává, společně s hráči a trenéry však bude participovat na dvoumiliónové pokutě, kterou jim za nepřístojné chování při návratu z úspěšné baráže v Černé Hoře strahovská generalita vyměřila. Přitom ještě o víkendu nový šéf českého fotbalu Miroslav Pelta zvažoval jeho odvolání. „Z padesáti procent. Ale po telefonickém rozhovoru s Rosickým a Čechem jsem názor přehodnotil. Mužstvo dostalo nejen citelnou pokutu, ale i jasný vzkaz, že do budoucna bude pro podobné excesy platit nulová tolerance,“ vysvětlil Pelta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na excesu při návratu z Černé Hory šéfovi FAČR Miroslavu Peltovi vadilo, že se všichni kolem národního týmu tvářili, jako by se nic nedělo

Článek

Zvládli úspěšně baráž s Černou Horou, na evropský šampionát popáté v řadě postoupili, takže logicky propukla euforie. U ní ovšem nezůstalo, protože už při odletu z Podgorice v kolečku tančící a zpívající fotbalisté hrubě uráželi internacionála Radka Druláka. Sprostou odrhovačkou: „Drulák nemá ču..ka“.

Kolečko v Podgorici, trhani v Ruzyni

S výjimkou Petra Čecha, Romana Hubníka a Petra Jiráčka, jenž se zdržel na dopinkové kontrole, za přihlížení trenérů i reprezentačního manažera juchali a skandovali v odletové hale všichni. Úlet na druhou pak pokračoval na palubě letadla, kde si hráči navzájem trhali kalhoty, saka a košile, takže v půl třetí ráno se vypotáceli do odbavovací haly starého ruzyňského letiště jako parta drbanů.

„Tyto události znehodnotily úspěch, kterého reprezentace dosáhla. Místo toho, abychom se radovali a nesli se na vlnách euforie,“ přiznal nový šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, který musel hned po čtyřech dnech v předsednickém křesle konat.

Amnestie předpokládala omluvu

Ještě ve středu v předvečer předsednické volby při on-line chatu se čtenáři Sport.cz Pelta prohlásil, že v případě zvolení míní udělit hráčům i realizačnímu týmu jednodenní amnestii, což ostatně zopakoval i poté, co byl ve čtvrtek v Nymburce do předsednického křesla dosazen.

„Čekal jsem ovšem, že přijde veřejná omluva. Nic takového se ovšem nestalo, naopak jsem měl pocit, jako by se nic nestalo. A všechno umocnilo prohlášení reprezentačního manažera Vladimíra Šmicra, které bylo krajně nešťastné. I mě vyprovokovalo k reakci,“ zdůvodnil Pelta, proč se rozhodl konat.

Manažer národního týmu Vladimír Šmicer (vpravo) a trenér Michal Bílekfoto: Právo/Jan Handrejch

„Celý víkend se mi honilo hlavou, zda by bylo prospěšné Šmicra odvolat či nikoli, ale nebyl jsem rozhodně tak daleko, abych přemýšlel o jeho nástupci,“ přiznal nový asociační předseda. Telefonické rozhovory s Tomášem Rosickým a Petrem Čechem mu pomohly názor a postoj si ujasnit. Rosického veřejná omluva zrovna tak.

„Rosický, jenž je lídrem mančaftu po všech stránkách, si s odstupem času uvědomil, že šlo o neomluvitelné jednání. On, stejně jako Petr Čech, však argumentovali soudržností týmu a podporou manažera, která by byla v případě Šmicrova odvolání narušena,“ prozradil Pelta obsah telefonátů.

Dva milióny a Peltova gesce

Proto při pondělním rokování rozhodl výkonný výbor po zpovědi manažera Šmicra o jiných sankcích. Hráči, trenéři a členové realizačního týmu zaplatí z prostředků určených na odměny mužstva dva milióny, přičemž tato suma bude využita v prospěch několika projektů, nadačním fondem mládežnického fotbalu počínaje.

„A navrch jsme vyhlásili nulovou toleranci vůči obdobným jevům. Pokud by se něco takového opakovalo, tak přijmeme odpovídající personální změny jak v realizačním týmu, tak v hráčském kádru,“ dodal Pelta, který se rozhodl převzít nad reprezentací osobní gesci.

„Zároveň se chci, stejně jako manažer Šmicer, omluvit Radkovi Drulákovi. Je sice pravdou, že si některými svými výroky řekl o zmiňovanou reakci sám, ale rozhodně není možné mu odpovídat sprostě, jako to učinili hráči,“ pokusí se nový předseda po barážovém excesu navodit klid a mír na všech fotbalových frontách.

Reklama

Související témata: