Hlavní obsah

Nedává přece smysl hrát v Asii čtvrtfinále mistrovství Evropy, nechápe Sadílek anabázi do Baku

zp, dosSport.cz

Z anabáze do dalekého Baku k šampionátové partii s Dánskem nebyl nadšený žádný z českých fotbalistů. „Vždyť to nedává vůbec smysl hrát čtvrtfinále mistrovství Evropy v Asii,“ nechápal Michal Sadílek ani nikdo z jeho spoluhráčů, proč musí letět přes dva a půl tisíce kilometrů ke Kaspickému moři, aby tam sehráli zápas se skandinávským soupeřem, který to má do Ázerbájdžánu dokonce ještě dál. „A nejsem sám, kdo si to myslí,“ ujišťoval legionář z Eindhovenu, který si v neděli v osmifinále proti Nizozemcům připsal na konto první reprezentační minuty.

Nedává smysl hrát čtvrtfinále v Ázerbájdžánu, nechápe Michal Sadílek dalekou cestu do BakuVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Sice jich bylo jen pět, ale i tak jsem z nich nadšený ještě teď. Zvlášť když se všechno seběhlo strašně rychle. Pár minut jsem se rozcvičoval a už mě trenér posílal na hřiště," přiznával Michal Sadílek před dopoledním tréninkem na pražském Strahově a následném harcování do Baku.

Aby ne, když nastoupil proti reprezentaci země, kde od šestnácti let fotbalově vyrůstá a kde má v Eindhovenu pořád smlouvu. Však si po zápase vyměňoval dres se spoluhráči s PSV, kteří byli v reprezentaci Oranje hned tři. A Dumfries patřil na hřišti v nizozemské sestavě k nejlepším.

„Zatím neřeším, co bude dál. Před nedělním zápasem v Budapešti jsem se sice potkal s Ruudem van Nistelrooyem, který od nové sezony povede juniorku PSV Eindhoven, o budoucnosti jsme samozřejmě pár slov také prohodili, ale s trenérem áčka Schmidtem v kontaktu nejsem. Jsme domluveni, že se ozvu až po našem posledním zápase na šampionátu, takže doufám, že to bude až 11. července," věří dvaadvacetiletý záložník, že putování české reprezentace mistrovstvím Evropy bude pokračovat.

Třeba až do Wembley, kde národní tým už jeden zápas hrál, ale další by ho tam v případě postupu přes Dány čekal. Semifinálový ve středu 7. července, a kdyby i ten česká reprezentace zvládla, pak 11. července finálový.

Jenže nejdřív se musí vypořádat s Dány. V Baku a bez báječné podpory českých fanoušků, kteří v neděli v Budapešti mužstvu pomohli a za postupem ho hnali. Ani avizovaný speciál s několika desítkami nejvěrnějších fotbalových příznivců totiž nakonec do Ázerbájdžánu nepoletí.

Foto: Laszlo Balogh, ČTK/AP

České křepčení na oslavu postupu do čtvrtfinále...

„Smutné a nezbývá než znovu opakovat nešťastné, že se hraje v Baku, ale nezbývá než se s tím smířit. O to víc budeme bojovat, abychom postoupili a další zápas hráli v Londýně, kam by za námi fanoušci přijet mohli."

V cestě ovšem české reprezentaci stojí Dánsko, které se sice ve skupině zmítalo na pokraji vyřazení, ale pak rozstřílelo Rusko, v osmifinále vypakovalo z turnaje Wales a nyní se chystá udělat samozřejmě také další krok na šampionátové pouti.

„Dánové jsou nám hodně podobní. Zatímco Holanďané mají rádi balon a důraz jim moc nevoní, což se v neděli potvrdilo, když jsme jim hru otrávili a znepříjemnili, se Skandinávci to bude jiné. S míčem to umějí, po fyzické stránce jsou na tom ale lépe než Nizozemci. Takže kdo ze sebe vydá v sobotu víc energie a bude si víc rozumět s balonem, ten vyhraje," předpokládá Michal Sadílek, že půjde o fyzickou konfrontaci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Čeští hráči ukazují po výhře vzkaz od fanoušků, kteří na něm připomněli čtvrteční ničivé tornádo na jihovýchodní Moravě.

Šilhavého svěřence by v ní mohla motivovat trenérova vzpomínka na EURO 2004 v Portugalsku, kde česká reprezentace narazila na Dánsko ve čtvrtfinále a v Portu ho smetla 3:0.

„Trenér to možná na taktickém mítinku použije. Tehdy se náš tým dostal do semifinále, my bychom tam samozřejmě chtěli také."

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: