Hlavní obsah

Trenér Bílek rozhodl: Náhradník Darida na EURO pojede, doma zůstane Pudil

Praha
Aktualizováno

Plzeňský mladík Vladimír Darida zamotal reprezentačnímu trenérovi Michalu Bílkovi hlavu. A dokonce natolik, že udělal v nominaci svých třiadvaceti vyvolených pro evropský šampionát ráznou změnu. Už v neděli večer rozhodl, že z kádru pro EURO vyškrtne legionáře z italské Ceseny Daniela Pudila a namísto něho zařadí do mužstva plzeňského debutanta.

Foto: Sport.cz

Vladimír Darida (číslo 13) sebevědomě vyrazil na Izrael a dobyl nominaci na ME.

Článek

Po přípravě s reprezentací Izraele a soustředění v rakouském Bad Waltersdorfu nechtěl trenér Bílek vynášet předčasné soudy. Sice přiznal, že mu Vladimír Darida svým přístupem a výkonem moc příjemně zamotal hlavu, ale resumé pronášet nemínil.

Kluk bez nervů, kvitoval trenér

Tedy alespoň v Rakousku. „Nechám si ještě čas na rozmyšlenou, i když netajím, že výkon Vládi Daridy mně v utkání s Izraelem zamotal hlavu," prohlásil Bílek. "Dokázal, že je klukem bez nervů. Počínal si, jako kdyby měl už kdoví kolik reprezentačních startů a nehrál první zápas za národní tým," oceňoval jeho účinkování na trávníkub v Hartbergu.

"Byl na hřišti půlhodinu a podal výborný výkon. Měl výborné přihrávky, nabízel se, střílel. Nominaci na šampionát mi tak zamotal. A nejen sobotním výkonem, ale i tím, jak hrál na jaře v lize v plzeňském dresu i třeba jak si počínal v Evropské lize proti německému Schalke. Musím zvážit všechna pro a proti,"  meditoval trenér Michal Bílek před odjezdem ze soustředění v Bad Waltersdorfu.

Smolíčkem nakonec Pudil

Definitivní verdikt však vyřknout nechtěl. "Mám dva tři dny na přemýšlení," pravil vyhýbavě s tím, že konečnou nominaci oznámí až na oficiální tiskové konferenci v úterý v Praze.

V neděli večer však bylo všechno jinak. „Trenér se rozhodl hráčům sdělit své rozhodnutí ještě před krátkým volnem. V nominaci se objeví Vladimír Darida, což znamená, že jeden z fotbalistů v nominaci nemůže být. Tímto hráčem je Daniel Pudil. I on, stejně jako všichni účastníci soustředění, odváděl kvalitní práci a patří mu za ni dík. Předpisy UEFA ale více hráčů nominovat nedovolují," sděloval Bílkovo rozhodnutí mluvčí národního týmu Jaroslav Kolář.

Jedenadvacetiletý Vladimír Darida, který na ligovou scénu nakoukl v dresu plzeňského obhájce titulu pořádně až poté, co Petr Jiráček odešel v zimě do Wolfsburgu, je přitom v reprezentaci nováčkem a na soustředění do Bad Waltersdorfu jel jako náhradník jen pro případ, že by se nelepšilo zranění kapitána Tomáše Rosického. Opravdu obrovský skok pro fotbalistu, který má na kontě jen 26 ligových zápasů a tři vstřelené góly.

Reklama

Související témata: