Hlavní obsah

Brückner chce ve Slovinsku vyzkoušet ošidné posty

PRAHA

Potřetí v historii se česká fotbalová reprezentace utká se Slovinskem. Bilance je zatím vyrovnaná, jednou se z výhry radovali oba soupeři. Paradoxně každé utkání prohráli domácí a bilanci budou chtít čeští reprezentanti udržet i ve středu, když vyběhnou na trávník v Celje.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Trenér Karel Brückner na podzim prohlásil, že bude chtít hrát hlavně v teple. To se mu pravděpodobně nepodaří, ve Slovinsku je stejná zima jako v České republice.

Jak dopadne reprezentace ve Slovinsku?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Chladné počasí narušilo i program národního výběru. Aby se nepoškodil trávník na stadiónu v Celje, odtrénují v úterý reprezentanti ještě v Praze na Strahově. Kouči Brücknerovi změna nevadí. "Naší přípravu to nerozhodí, někomu to může naopak vyhovovat. Na tréninku doma můžeme více zkoušet, může být takticky více zaměřený."

Stadión v Celje si reprezentanti vyzkoušejí během dopoledního tréninku ve středu, problém by to podle českého lodivoda být neměl. Karel Brückner musel v nominaci udělat několik změn, které si vynutila zranění nominovaných borců. "Museli jsme nahradit Rosického a Grygeru, v současnosti nemá žádný hráč zdravotní problémy," přiblížil český trenér zdravotní stav svých oveček před přípravným utkáním.

Se Slovinskem se český výběr utkal jen dvakrát, přesto realizační tým má o soupeři bližší informace. "Mámě některé zápasy na videu, díval jsem se na kvalifikační duel s Itálií, který Slovinsko vyhrálo 1:0. Zápas ukázal hlavní přednosti soupeře, který klade hlavní důraz na obranu. Má hodně defenzivních hráčů, těžko se hledají mezery v jeho rozestavení," přibližuje protivníka Karel Brückner.

Je důležité obnovit komunikaci

Únorový termín přípravy je z hlediska mrazivého počasí nepříjemný, tým se ale potřebuje dát opět dohromady. "Už jen to, že jsme čtvrt roku bez kontaktu je důvodem, abychom se znovu sešli. Je důležité obnovit komunikaci," vysvětluje hlavní důvody přípravného duelu ve Slovinsku trenér.

Oproti kvalifikaci dostanou větší šanci hráči širšího kádru, kteří se jinak do hry tolik nedostanou. "Chceme ozkoušet nějaké ošidné posty, na kterých bychom v kvalifikaci mohli mít problémy," říká Brückner a zároveň odmítá uvést jméno hráče, který by měl po Rosickém převzít roli špílmachra týmu.

"O špílmachrovi odmítám mluvit. Mužstvo musí tvořit celek, ve kterém má každý svůj úkol. Ve středu budeme točit čtveřici Polák, Týce, Jarošík a Heinz," říká Brückner.

Česká reprezentace se poprvé se Slovinskem utkala 22. dubna 1998 a v Murské Sobotě zvítězila 3:1. Po trefě Bulajiče z 22. minuty vyrovnával o čtyři minuty později Vladimír Šmicer, ve druhém poločase dvěma góly otočil skóre Martin Lukeš. V srpnu 2000 se opět oba soupeři utkali v přátelském utkání, v Ostravě domácí předvedli matný výkon a podlehli Slovinsku 0:1. V obou případech byl na lavičce české reprezentace Jozef Chovanec.

O přípravný duel přišel reprezentační výběr do 21 let. Lvíčata měla v úterý odehrát přípravný duel v Turecku. "V Istanbulu je ale sněhová kalamita a tamní letiště nepřijímá. Stadión je pod sněhem, takže zápas byl zrušen," uvedl generální sekretář ČMFS Petr Fousek. Náhradní variantou bude souboj s Teplicemi, se kterým se Lvíčata utkají na stadiónu Evžena Rošického 8. února.

Reklama

Související témata: