Hlavní obsah

Slovinci jako ideální test na Finy

CELJE

Mrazivé počasí a zasněžená krajina přivítala v úterý fotbalisty Česka po přistání v Mariboru ve Slovinsku, kde sehrají první utkání v letošním roce. "Z mrazu jsme přiletěli do ještě většího mrazu," glosoval situaci brankář Petr Čech, když po výstupu z letadla ukazoval teploměr v době začátku zápasu minus osm stupňů Celsia.

Článek

Reprezentanti tak ze zavazadel rychle lovili čepice, někteří pod bundy navlékli ještě mikiny a spěchali do přistaveného autobusu.

Český tým v úterý v poledne trénoval ještě v Praze na Strahově a všichni si pochvalovali kvalitní terén. "Je moc dobře, že jsme poslední přípravu absolvovali doma," radoval se trenér Karel Brückner z rozhodnutí posunout odlet a netrénovat v Celje na umělé trávě, neboť pořadatelé nedovolili trénink na hlavním stadiónu.

Český trenér tradičně nehovořil o sestavě. "Pro mě je prioritní, že jsme se sešli a po čtvrt roce můžeme být spolu," zůstal tajemný Brückner. Nicméně složení obrany se zdá být při absenci Ujfalušiho jasné, zvlášť když kouč prohlásil: "Viděl jsem Rozehnala ve třech utkáních a byl vynikající."

Ani útok nenabízí mnoho alternativ, zvlášť když po utkání v Makedonii kouč prohlásil, že Lokvencova role je nepěkná. Je tedy pravděpodobné, že Koller, jehož dělí jediný gól od vyrovnání historického rekordu legendárního střelce Puče s 34 vstřelenými brankami, zůstane na lavičce. V úterý trenér zopakoval: "Je jisté, že příležitost dostanou hráči širšího kádru, kteří se v minulých zápasech dostali na trávník minimálně."

Brückner: Špílmachr chybět nebude

Otazník se tak vznáší především nad složením zálohy. Brückner totiž postrádá tři opory: Galásek a Rosický jsou zranění, Poborského trenér nepovolal. "Odmítám, že by nám chyběl ve středu hřiště špílmachr. Fungujeme jako celek a v tomto duchu hodláme sehrát i utkání se Slovinskem," zdůraznil trenér s tím, že variant na obsazení středních i krajních postů je více.

Jisté je, že kvůli nařízení FIFA může vystřídat jen šest hráčů, a tak se na dva nominované nedostane. "Jeden z nich bude zřejmě brankář," naznačil Brückner, že poločasovou změnu mezi tyčemi nechystá.

Od soupeře očekává tuhou obranu a má z toho radost. "Slovinci hrají vzadu hodně důsledně, těžko se tam hledají mezery. A podobný styl nás čeká v závěru března v kvalifikaci proti Finsku, tohle je optimální test," naznačil Brückner, že už se mu hlavou honí pokračování bitvy o MS v Německu, v němž 26. března hostíme v Teplicích Finsko a o čtyři dny později hrajeme proti Andoře.

Utkání se Slovinskem začíná v Celje v 17 h., hlavním rozhodčím bude Chorvat Strahonja. Půjde o třetí vzájemný zápas. Před sedmi lety v Murské Sobotě vyhrál český tým, odveta před pěti lety vyzněla pro Slovinsko. V hledišti bude také šéf FIFA Sepp Blatter, který ve středu v Lublani otevře nové národní tréninkové centrum.

Pravděpodobné sestavy
Slovinsko
Handalovič - M. Mavrič, Cesar, Tanjič, Pokorn - Ačimovič, Čeh, Komac, Sešlar - Cimirotič, Semler
Česko
Blažek - Jiránek, Rozehnal, Bolf, Jankulovski - Plašil, Jarošík, Týce, Heinz - Lokvenc, Baroš

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články