Hlavní obsah

VIDEO: Na scénu se derou Dovalilovy děti. Na finiš brazilské kvalifikace jich dorazilo osm

Valletta

Start nové éry. I tak lze brát vystoupení českých fotbalových reprezentantů při páteční kvalifikační bitvě na Maltě (19.30 h., ČT Sport). Přestože ještě žije maličkatá naděje na postup do baráže o MS 2014, je jasné, že finiš bitev o MS v Brazílii znamená hlavně boj o koeficient a hledání borců pro příští cyklus, jehož vrcholem bude ME ve Francii 2016.

Trénink fotbalové reprezentace na MaltěVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek

Je patrné, že se do týmu dere nová generace. Jde o „děti" trenéra Jakuba Dovalila. V kádru pro dvojzápas na Maltě a v úterý v Bulharsku je osm hráčů, kteří byli v Dánsku 2011 na mistrovství Evropy hráčů do 21 let. Obránci Čelůstka, Mazuch a Suchý, záložníci Dočkal, Hořava a útočníci Pekhart, Kadlec, Kozák představují jen zlomek generace, který byla odborníky označována jako budoucnost českého fotbalu.

S ohledem na skutečnost, jak se jim dařilo ještě coby náctiletým, se však hlásí o slovo jen velmi pozvolna. „Myslel jsem, že naskočí do prvního týmu rychleji. Tehdy v jednadvacítce měli slušně našlápnuto, ale zadrhli se. Některým z hráčů se nedařilo, jiní se nemohli do reprezentace áčka prosadit z objektivních důvodů," přemítá Dovalil.

Už tehdy do Dánska dorazilo osm hráčů ze zahraničních klubů. Další je po šampionátu následovali. Dočkal přestoupil do Trondheimu, Čelůstka do Trabzonsporu, Černý zkoušel štěstí v Sivassporu, Gecov ve Fulhamu. „Na příkladu Gecova je vidět, že mu volba klubu nevyšla a nyní se hledá," poukazuje na konkrétní jméno Dovalil.

Pozvánky nepřicházely

Jiným případem jsou zadáci Čelůstka s Mazuchem. „Šampionát v Dánsku mi vyšel, odešel jsem do Trabzonsporu a odehrál pětapadesát zápasů. Navíc celou Ligu mistrů. Ale pozvánka stejně nepřišla," vzpomíná Ondřej Čelůstka, že v éře Michala Bílka pro něj byla reprezentace zapovězená. „V Bruselu i Dněpropetrovsku jsem hrál pravidelně proti klubům, které mají v kádru reprezentanty nebo elitní Brazilce, ale nic," přitakává Mazuch. „Někteří se přes své konkurenty mohli do kádru dostat jen těžko," míní Dovalil.

Z jeho tehdejšího výběru už přitom do elitního týmu naskočili i brankář Vaclík, záložníci Morávek a Hloušek či útočník Rabušic. „Jde o přirozený vývoj. Kluci už nejsou žádní zelenáči, jde vlastně o hráče středního věku," komentuje situaci Dovalil.

Je velmi pravděpodobné, že v pátek proti Maltě či následně v úterý v Bulharsku půjde do hry většina z bývalých opor jednadvacítky. „Člověk si to ani neuvědomuje. Reprezentace se však obměňuje už delší dobu. Je příjemné, že jsme se sešli ve větším počtu z tehdejšího týmu, ale musíme dokázat, že si místo zasloužíme," říká opatrně útočník Libor Kozák. „Fakt, že mnozí z nás hráli či hrají v zahraničí je ve vztahu k reprezentaci ideální průpravou."

Kde hrají dánská lvíčata?
Brankáři: Tomáš Vaclík (Žižkov - Sparta), Jan Hanuš (Slavia - Jihlava), Marek Štěch (West Ham - Yeovil, 2. ang. liga).
Obránci: Ondřej Čelůstka (Slavia - Sunderland), Jan Hošek (Teplice), Jan Lecjaks (Anderlecht - Valerenga Oslo), Ondřej Mazuch (Anderlecht - Dněpropetrovsk), Radim Řezník (Ostrava - Plzeň), Marek Suchý (Spartak Moskva), Lukáš Vácha (Liberec - Sparta).
Záložníci: Milan Černý (Slavia-Dukla), Bořek Dočkal (Liberec-Sparta), Marcel Gecov (Slavia), Adam Hloušek (Kaiserslautern-Norimberk), Tomáš Hořava (Olomouc-Plzeň), Jan Kovařík (Jablonec-Plzeň), Lukáš Mareček (Anderlecht-Sparta), Jan Morávek (Kaiserslautern-Augsburg).
Útočníci: Jan Chramosta (Mladá Boleslav), Václav Kadlec (Sparta-Frankfurt), Libor Kozák (Lazio-Aston Villa), Tomáš Pekhart (Sparta-Norimberk), Jan Vošáhlík (Jablonec), Michael Rabušic (Brno-Liberec).
(Pozn.: za jménem je uveden klub v době ME 21 2011, následuje nynější působiště).

Reklama

Související témata: