Hlavní obsah

Jako manažer tentokrát nebyl Štístkem, a tak Šmicer v národním týmu končí

Pavel Dosadil, Zdeněk Pavlis (Sofie)Sport.cz
Aktualizováno

Fotbalová reprezentace hledá nejen nového trenéra pro kvalifikaci mistrovství Evropy 2016, ale také nového manažera. Vyřazení v bitvě o světový šampionát v Brazílii totiž odnese i Vladimír Šmicer a další řez realizačním týmem bude nepochybně následovat. „S předsedou asociace Mírou Peltou jsme se dohodli, že dokončím smlouvu do konce tohoto roku a nová mi nabídnuta nebude,“ oznámil Šmicer po příletu do Sofie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer končí.

Článek
Fotogalerie

Jako hráč byl spolehlivým Štístkem, šťastlivcem, který tituly a velké trofeje přímo přitahoval. Jako manažer národního týmu zůstal Vladimír Šmicer na půli cesty. Na závěr prvního cyklu se dočkal postupu na Euro 2012 a na něm pak účasti ve čtvrtfinále. V Brazílii si jako hráč nezakopal a nepodívá se tam ani jako manažer. Po vyřazení již v základní skupině kvalifikace ve funkci po čtyřech letech končí.

„Neuspěli jsme, na čemž mám svůj podíl. Něco se musí změnit, tak to má být. Zklamaný jsem především z toho, že jsme nepostoupili, to je zásadní," ujistil "Šmíca" v Sofii, že si rozhodnutí Miroslava Pelty nebere osobně.

Češi v úterý večer uzavřou kvalifikaci zápasem v Bulharsku, který však už na jejich vyřazení nemůže nic změnit. Proto již po porážce v Itálii odstoupil trenér Michal Bílek a mužstvo dočasně vede jeho asistent Josef Pešice. Pelta chce od příštího roku k nároďáku přetáhnout Pavla Vrbu z Plzně, který by také měl zásadní slovo při obměně realizačního týmu.

Také Pelta přiznal chyby

Pelta vyčítá Šmicrovi menší komunikaci nejen směrem k hráčům, ale i ke svojí osobě. A když se fotbalový šéf v neděli na Maltě sešel s radou starších hráčů, posléze se dohodl s manažerem, že po vypršení stávající smlouvy u reprezentace skončí.

„Jsme se Šmícou dobří kamarádi, na tom se nic nemění. Já si myslel, jak v nároďáku všechno funguje, ale na schůzce s hráči jsem valil oči, co všechno se děje," líčí Pelta. „I já se poučil. Dřív jsem trávil spoustu času s partnery a se sponzory a nestíhal být u mužstva. To se musí změnit! Budu v hotelu s mančaftem, slibuji. Již čtyři dny na Maltě ukázaly, jak je to potřebné a prospěšné," avizuje šéf asociace.

U Haška cítil Šmicer větší důvěru

Šmicer nemá v povaze, aby se pouštěl do slovních půtek. Na rovinu však říká, že u Peltova předchůdce Ivana Haška se těšil větší důvěře. „Pokud jde o komunikaci, měli jsme s Mírou kanceláře vedle sebe, takže mohl kdykoliv říci... Beru to tak, že když se slaví úspěch, je všechno v pořádku. A když přijde neúspěch, řeší se různé věci i drobnosti. Já se choval po celé čtyři roky stejně. Ale jak říkám, je v pořádku, že teď přijde nový trenér, který si sestaví nový tým a začne se od znova," reaguje Šmicer na Peltova slova.

Na Strahov internacionál zamířil hned poté, co uzavřel úspěšnou hráčskou kariéru. „Jeden den jsem skončil ve Slavii, a druhý už byl u reprezentace. Největším momentem pro mě byl postup na EURO, v té době jsme byli pod velkým tlakem. Takže i postup do čtvrtfinále byl velkou satisfakcí. Nejhorším momentem naopak byla nedávná domácí porážka s Arménií. Po ní jsem věděl, že Brazílie je v háji."

A co bude dál? „Nikam se nepoženu, budu mít víc času na děti a cestování. Žádnou rozlučku teď neplánuji. V listopadu ještě možná sehrajeme přátelský zápas, tak možná tam," říká Šmicer smířeně.

Zápas Bulharsko - Česká republika se hraje v úterý od 20:15, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama