Hlavní obsah

Nevidím jiného adepta než Vrbu, říká snajpr Koller k budoucnosti reprezentace a líčí, proč se těšil na Brücknera

Praha

Suverénně vládne střeleckým statistikám české fotbalové reprezentace. Jan Koller, bývalá hvězda národního mužstva, během jednadevadesáti zápasů nasázel pětapadesát branek. Druhým v pořadí je Milan Baroš s jednačtyřiceti zásahy. Z aktivních reprezentantů je nejblíže Tomáš Rosický s jednadvaceti góly a Michal Kadlec s osmi. „Věřím, že po změnách český tým další kvalifikaci zvládne a postoupí na mistrovství Evropy,“ prohlásil čtyřicetiletý Koller, když coby patron odstartoval dvanáctý ročník Coca Cola Školského poháru, na jehož startu rozjímal právě o národním mužstvu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Koller během druhého ročníku fotbalového Memoriálu Lukáše Přibyla.

Článek

Jak jste prožíval neúspěšný finiš kvalifikace o MS 2014 v podání české reprezentace?

Je velká škoda, že klukům baráž unikla. Kdyby porazili Arménii, šance by žila až do úplného konce. Nyní se dají čekat změny. Doufám, že budou ku prospěchu. Snad se český tým dobře připraví na kvalifikační boje o mistrovství Evropy a na šampionátu ve Francii nebude chybět.

Předseda fotbalové asociace Pelta se po utkání na Maltě sešel se staršími hráči a slibuje radikální změny. Věděl jste o nedostatcích provázejících srazy českého týmu?

Neměl jsem úplně podrobný přehled, ale když jsem kluky potkal, o situaci jsme hovořili. Třeba s Jardou Plašilem nebo Tomášem Rosickým. Určitý obraz jsem měl. Nikoliv však zcela detailní.

V čem byl podle vás hlavní důvod marné snahy postoupit alespoň do baráže o šampionát?

V domácích zápasech, které český tým srážely. Jestliže jsme rozdali deset bodů doma, jde o velký problém. Pak postoupit prostě nelze.

Český národní tým v probíhající kvalifikaci porazil dvakrát Maltu a zvítězil v Arménii. Nikoho dalšího nepřemohl. Může klesnout ještě hlouběji?

Ne, podle mého půjde nahoru. Do kádru se dostávají šikovní mladí kluci. Generace, která byla úspěšná už v mládežnických výběrech. Kluci mají zkušenosti, přestupují do zahraničí. Jde i o citlivou ruku manažerů, aby mladým vybrali klub, kde se budou dál rozvíjet, což bude ku prospěchu reprezentace.

Když jste viděl většinou marnou snahu českého týmu o vstřelení gólu, soucítil jste s útočníky?

Ano. Je to škoda. Když si vybavuji zápasy, tak šance byly. Ale kluci je nedokázali zužitkovat.

Reprezentace nemůže najít po vašem konci a odchodu Milana Baroše střelce. Vidíte v nynějším kádru národního mužstva svého možného nástupce?

Třeba Matěje Vydru, který měl minulou sezónu ve Watfordu výbornou. Skóroval i v kvalifikaci proti Arménii. Nyní se prosazuje Václav Kadlec, jenž by mohl být tahounem ofenzívy národního mužstva. Pochopitelně velkou perspektivu má i Libor Kozák. Ale kluci musí výborné výkony předvědět opakovaně v klubech, aby měli dostatečné sebevědomí a mohli je přenést do národního mužstva.

Ve všech třech případech jde o hodně mladé hráče. Mají Vydra, Kadlec či Kozák sílu, aby už nyní táhli reprezentační ofenzívu?

Ano, ale základ je, aby v ligových soutěžích pravidelně dávali góly. To se pak pozitivně odrazí i v reprezentaci.

Národní mužstvo nyní dočasně vede trenér Josef Pešice. Kdo je vaším největším favoritem na místo, které po prohře v Itálii opustil Michal Bílek?

To máme asi všichni stejné (směje se). Pavel Vrba je u nás momentálně trenérská jednička se svým pojetím hry. Podle mého ani jiný adept není.

V reprezentaci jste odehrál téměř stovku zápasů. Co musí mít ideální trenér národního mužstva?

Jde o trošku odlišnou práci ve srovnání s klubem. Trenér není v denním kontaktu s hráči. Ten člověk musí být dobrým manažerem, aby dokázal kluky během týdne ideálně nachystat. Jde hlavně o dobrou komunikaci. Já jsem se třeba pokaždé těšil na trenéra Brücknera.

Vážně je možné se na trenéra těšit?

Určitě. Alespoň já to tak v případě pana Brücknera cítil. Pokaždé nám hráčům něco předal, byl jsem rád za každou nominaci. Kupříkladu jeho standardní situace, ty neměly konkurenci. Je to charismatický člověk se smyslem pro humor. Dokázal být i přes velikánský věkový rozdíl s hráči kamarád. Vždy s ním byla v týmu pohoda. Současně si ale dokázal držet odstup. Respekt a důvěra musí být vyvážená.

Pro fotbalové fanoušky je velkým tématem i pokračování reprezentační kariéry záložníka a kapitána Tomáše Rosického. Jste s bývalým parťákem z Dortmundu i národního týmu v kontaktu? Máte bližší informace?

Reprezentace stojí na jeho výkonech. Byl bych rád, kdyby pokračoval. Zdravotní problémy se s ním vlečou dlouho. Věřím, že se ještě namotivuje a jeden kvalifikační cyklus zvládne, aby vedle něj vyrostli mladí hráči.

Je v kádru reprezentace záložník, který může převzít Rosického roli? Nebo je prostě nynější opora nezastupitelná?

Z pohledu komplexnosti, bohužel, nikoho na jeho místo nevidím. Přibližuje se mu Darida, ale jen trošku. Když si vezmu svůj konec v reprezentaci, Tomáš už měl zdravotní potíže, což mě strašně mrzelo. Byli jsme na sebe zvyklí a já těžil hlavně z jeho přihrávek. Ke konci mého účinkování v národním mužstvu mi jeho hra chyběla.

Reklama

Související témata: