Hlavní obsah

Necítím osobní vítězství nad Paclíkem, ale obdivuji odvahu Vrby, tvrdí Pelta

Praha
Aktualizováno

Byl to nejen boj o národem vysněného trenéra Pavla Vrbu, ale i dlouhá válka mezi šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou a plzeňským bossem Tomášem Paclíkem. Kouč svým rozhodnutím odejít z Plzně a převzít reprezentaci určil jejím vítězem Peltu, který to ale v rozhovoru pro Právo a Sport.cz nechtěl přímo přiznat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tak už toho Vrbu máme, může se Miroslav Pelta (vpravo) pochlubit internacionálovi Karlu Poborskému.

Článek

Cítíte Vrbovo rozhodnutí jako osobní vítězství nad Paclíkem, s nímž se zrovna dvakrát nemusíte?

Necítím a nechci o tom v této rovině ani přemýšlet. Jako můj osobní boj s Tomášem Paclíkem to spíš prezentovala média. Řekl jsem, že udělám vše pro to, abych Pavla Vrbu přivedl k reprezentaci, jak si přála většina fotbalového národa. To se splnilo. Z toho radost mám.

Tlačil jste hodně na Vrbu, aby využil klauzule ve své smlouvě, a odešel z Plzně k reprezentaci?

Žádný tlak jsem na něj nevyvíjel. Finanční už vůbec ne. Trenér měl možnost v případě zajímavé nabídky využít svou klauzuli ve smlouvě, a to udělal po nabídce od reprezentace. Vím, že pro Plzeň to je nelehká situace, ale přeji Viktorii, aby ji odchod Pavla Vrby výrazně nepoznamenal a dokázala pokračovat v dobrých výkonech a výsledcích, které pomohly vzestupu českého fotbalu.

Neříkejte, že jste nevěděl o jeho rozhodnutí předem.

Opravdu to bylo na něm. Pochopitelně jsem rád, že získáme trenéra, který má za sebou řadu skvělých výsledků a také uznání a podporu odborné i široké veřejnosti. Během pěti let odvedl v Plzni mimořádnou práci. Podruhé hraje Ligu mistrů, dvakrát vyhrál titul. Získal domácí pohár i Superpohár. To jsou skutečně mimořádné výsledky. Je také respektovaný nejen širokou veřejností, ale i tou odbornou. Nepochybně to pro něj nebylo jednoduché rozhodnutí. Věřím však, že to byl krok správným směrem a jsem připraven mu vytvořit podmínky, o jaké si řekne. Myslím především, co se týká pravomocí trenéra reprezentace, sestavení realizačního týmu a výběru hráčů.

Vás jeho rozhodnutí tedy nepřekvapilo?

Beru ho jako výraz jeho osobní statečnosti. Rozhodl se pro reprezentaci, což je nejvyšší meta. Nejedná se o podraz nebo zradu, za tu by se dalo považovat, kdyby využil klauzule k tomu, aby odešel třeba do Sparty nebo jiného českého klubu.

Nevzdával jste svůj boj o Vrbu, který se jevil ještě v pátek jako marný a nepřemýšlel jste o jiných jménech?

Nevzdával jsem to. Říkal jsem, že máme čas do února, protože s novým trenérem chci jet do Francie na los kvalifikace o EURO 2016. O nikom jiném jsem nehovořil. A o čem jsem přemýšlel, je moje věc. Teď už to ani není podstatné. Pochopitelně to k takovým úvahám svádí. Vedení Plzně je silné, Vrba měl dobré podmínky, byl s ním hodně svázán.

Nelitujete, že jste Michala Bílka od reprezentace neodvolal dřív?

Když jsem byl zvolen předsedou asociace, zdědil jsem ho i s realizačním týmem. Postoupil na EURO, tým se dostal do čtvrtfinále. Držel jsem ho, jak to jen bylo možné. Takhle o tom rozhodně nepřemýšlím.

Už jste s Vrbou domluveni na schůzce?

My jsme si určitá stanoviska už vyjasnili na té minulé. Není důvod někam spěchat. Necháme Vrbu v klidu, aby mohl co nejlépe dokončit práci v Plzni. Zároveň bude čas na přípravu podkladů pro smlouvu.

Kdy převezme reprezentaci?

Mělo by to být k 1. lednu 2014. Na spolupráci s ním se moc těším.

Reklama

Související témata: