Hlavní obsah

Turci a Islanďané z Čechů strach nemají. Van Gaal počítá s přímým postupem Nizozemců

Nice

Za celkem přijatelný považuje los kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016 nizozemský kouč Louis van Gaal, který věří, že jeho svěřencům účast na závěrečném turnaji ve Francii neunikne. Z české fotbalové reprezentace nemají přilišné obavy ani turecký kouč Fatih Terim, nebo islandský kormidelník Heimir Hallgrímsson. Oba si však zároveň dobře uvědomují, že šestičlenná skupina je pořádně našlapaná.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Los kvalifikace o postup na evropský šampionát 2016 do Francie přiřkl české fotbalové reprezentaci do skupiny A Nizozemsko, Turecko, Island, Lotyšsko a Kazachstán.

Článek
Fotogalerie

Holanďané patří k top týmům. Na posledním mistrovství světa v Jihoafrické republice byli ve finále a jako jedni z prvních si zajistili start i na šampionátu v Brazílii. Minulé EURO v Polsku a na Ukrajině jim sice nevyšlo, přesto přijímají roli favorita skupiny.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

"V historii jsme tyhle soupeře většinou poráželi. Vzhledem k tomu, že podle nového formátu postoupí na EURO i druhý celek skupiny, měli bychom se na turnaj kvalifikovat přímo," doufá kouč Tulipánů Van Gaal, jehož tým začne 9. září duelem na půdě Česka.

O druhou příčku se patrně strhne velká bitva, což tuší i lodivod Turků. "Byli jsme nalosováni do jedné z nejtěžších skupin. Rozhodnou detaily. Musíme se připravit co nejlépe a soustředit se na sebe. Dobře organizovaný tým může uspět proti komukoliv a naším cílem je postup. Potenciál a sílu na to máme. Jen je třeba předvádět vyrovnané výkony," tvrdí Terim.

Nepříjemným protivníkem pro každého budou Islanďané. O světový šampionát v Brazílii přišli až v barážovém souboji s Chorvatskem, poslední kvalifikační utkání navíc nad Českou republikou v roce 2001 vyhráli 3:1. Jediný gól národního mužstva vstřelil až v 88. minutě Marek Jankulovski.

Hallgrímsson: Češi jsou asi dobrou volbou

"Nemůžu říct, že by kdokoliv z nás slavil. Mohli jsme mít při losování více štěstí, ale mohli jsme dopadnout i hůř. Stojí proti nám velmi dobré fotbalové země a čeká nás náročné cestování do Kazachstánu a Turecka," uvedl kouč Heimir Hallgrímsson, který Čechy do skupiny bere.

"Jsou z druhého koše asi dobrou volbou, protože v poslední době nejsou tak dobří. Navíc cestování tam je poměrně snadné," připomněl islandský trenér.

Těžké zápasy očekává ruský trenér na lavičce Kazachů Jurij Krasnožan, jenž nahradil ve funkci Miroslava Beránka. "Jsme v jedné z nejtěžších skupin. Chtěli jsme hrát proti silným soupeřům a stalo se. Mezi tři hlavní favority řadím Nizozemce, Čechy a Turky."

Kvalifikační duely se poprvé budou hrát v rámci tzv. Týdne fotbalu od čtvrtka do úterý, přičemž preferovány mají být začátky v 18:00 a 20:45. Finálový turnaj se pak bude losovat 12. prosince 2015, mistrovství Evropy bude ve Francii probíhat od 10. června do 10. července 2016. Česká reprezentace se zatím vždy na závěrečný turnaj mistrovství Evropy probojovala. Ve čtyřech případech dokonce kvalifikační skupinu vyhrála, naposledy postoupila z druhého místa a následné baráže.

Reklama

Související témata: