Hlavní obsah

Stopeři nejsou konstruktivní. Musí víc zariskovat, říká po Vrbově premiéře s Norskem Palička

Praha

V jakém stylu odstartuje fotbalová reprezentace éru Pavla Vrby? V jakém rozsahu dokáží hráči přenést požadavky nového kouče do praxe? Klíčové otázky, které před duelem s Norskem řešil český fotbalový národ. Jakou poskytli Rosický a spol. odpověď?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české fotbalové reprezentace před přátelským zápasem proti Norsku.

Článek

„Očekávání bylo velké, trochu ho podpořil i Pavel Vrba, když avizoval, že chce hrát atraktivní, ofenzivní fotbal, který přiláká diváky. To je samozřejmě dobře, naplnit se to ale příliš nepodařilo," míní trenér Vlastimil Palička.

Vrbovy „plzeňské noty" jsou známé: vysoké postavení krajních obránců, rozehrávané standardky, aktivní zapojení stoperů při zakládání útoku, neustálá kombinace. Ovšem v Edenu se z toho podařily zrealizovat jen střípky. Čechy srážela především bídná, kostrbatá rozehrávka, při níž poztráceli spousty míčů, Norové z toho vytěžili několik šancí.

Ve stylu, který razí Vrba, hrají jednu ze zásadních rolí stopeři, na nichž leží břímě rozehrávky. Je však trojice Kadlec, Suchý, Mazuch dostatečně konstruktivní, aby jeho nároky naplnila? „Obávám se, že ne. Nechci být negativní, ale stoper, jako je v Plzni Čišovský, který si dovolí a riskuje, tam není ani jeden," tvrdí Palička. „Presink Norů byl výborný, hráči to řešili častými malými domů," dodal Palička. Z toho samozřejmě hrozba pro branku soupeře neplyne...

Vrba měl, a bohužel i mít bude, na uplatnění svých záměrů minimum času. Na druhou stranu, lze je vůbec se současným výběrem naplnit? „Věřím, že ano. Zápas jenom potvrdil, že trenér času moc nemá, možná nyní vidí, že to bude těžší, než si myslel. V utkání jsem viděl možná jen to vysoké postavení krajních obránců," podotýká Palička.

Každý si přeje mít vítěznou premiéru. V případě Čechů je však možná paradoxně dobře, že o ni přišel. „Hráče by to mohlo uspokojit, mohli by si myslet, že všechno funguje. Zápas beru jako obrovský přínos, ukázalo se, že spousta věcí, které si trenér představoval, nefungovala. Norové byli pohyblivější, agresivnější, kompaktnější," dodává Palička.

Reklama