Hlavní obsah

Suchý oslavil v Basileji mistrovský hattrick, ve Finsku chce navázat na Zátopka

Helsinky

Oslavy mistrovského titulu zná dobře ze Slavie, s níž v letech 2008 a 2009 triumfoval v Gambrinus lize. V závěru minulého týdne poznal, jak se slaví ve Švýcarsku, kde získal ligový grál s Basilejí. Definitivně o tom rozhodla čtvrteční výhra v Aarau.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Marek Suchý na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

„Večer bylo náměstí v centru Basileje plné fanoušků. My jsme s nimi slavili z balkónu jedné z restaurací, atmosféra byla úžasná, fakt super zážitek," sděloval své dojmy Suchý v hotelu Hilton poblíž helsinského přístavu, kde je ubytována česká reprezentace.

Mnohem divočejší a pompéznější veselí však mělo teprve přijít po nedělním domácím zápase, který uzavřel ligovou soutěž. První díl se odehrál na stadiónu, kde mužstvo obdrželo trofej a oběhlo s ním vítězné kolečko. Z hlediště mu aplaudovalo 32 tisíc fanoušků. Poté následovala triumfální cesta na náměstí, jejíž trasu lemovaly zástupy lidí, tým doprovázela auta, z jejichž oken a střech vykukovaly hlavy rozdováděných fanoušků s klubovými vlajkami a šálami. Vzduchem létaly světlice a duněly petardy, tramvajová doprava musela být kvůli tomu odkloněna.

„Na náměstí jsme pak nasedli do menších, otevřených bugin, a objížděli jsme ho. Oslavy, to jsou moc příjemné věci," culil se Suchý, pro kterého to byla náplast na podzimní trápení ve Spartaku Moskva, kde si příliš nekopl. V zimě proto zvolil odchod, sáhl po půlročním hostování v Basileji. Tam se zabydlel natolik dobře, že švýcarský klub využil opce na jeho přestup a za 63 miliónů korun jej ze Spartaku vykoupil. „Tenhle půlrok je pro mě skvělý, navíc byl zakončený titulem," těší Suchého.

Dnes večer by se měl objevit v sestavě české reprezentace v přípravě s Finskem, která se odehraje na Olympijském stadiónu v Helsinkách. Tam před 62 lety získal tři zlaté medaile na OH český legendární vytrvalec Emil Zátopek. „Opravdu? To je hezký. Budeme na to chtít určitě navázat," usmál se Suchý.

Reklama

Související témata: