Hlavní obsah

Místo psů a památek má Hejda jiný program. Vrba ho vrátil mezi své vyvolené

Olomouc

Měl v plánu výlety po moravských pamětihodnostech. S manželkou a dvěma jorkšírskými teriéry si fotbalový obránce Lukáš Hejda chtěl užít od prvního dne dovolenou. Ale regenerace musí počkat. Čtyřiadvacetiletý rodák z Bílovce si totiž v Olomouci plní poprvé v kariéře povinnosti u české reprezentace, kterou v úterý čeká příprava s Rakouskem.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Obránce české fotbalové reprezentace Lukáš Hejda

Článek

„Neplánoval jsem žádný pobyt u moře. Měl jsem být se ženou na Moravě u rodiny. Chystali jsme různé výlety, cesty přírodou s našimi psy. A když jsem pak minulé úterý viděl na internetu mezi nominovanými svoje jméno, byl jsem v šoku. Neměl jsem jediný signál, že bych se mohl objevit v národním týmu," přiznával s úsměvem plzeňský obránce, když za sebou měl v neděli krátce po poledni první poradu na reprezentační úrovni.

Svým způsobem pro něj nešlo o nic nového. Vždyť národní tým vede Pavel Vrba, který Hejdu trénoval v klubu na západě Čech. Na počátku této sezóny dával odchovanci ostravského Baníku velký prostor. Pak ale mladý stoper vyrobil chybu při domácím utkání Ligy mistrů s Manchesterem City a do konce podzimu odehrál pouhou minutu.

I proto byl Hejda reprezentační pozvánkou tak zaskočený. „Věděl jsem, že trenér bude na souboj s Rakouskem brát hlavně hráče z ligy, ale upřímně, nečekal jsem, že by ukázal právě na mě," divil se. „Jedna chyba mě stála místo v sestavě. Chvíli jsem se v tom tehdy babral. Navíc na internetu se vše nafouklo a vznikla zbytečná bublina, že jsem zápas nezvládl. Nebylo mi to příjemné," vzpomínal Hejda.

Tehdy se stal hromosvodem po prohře o tři góly. „Už jsme se k tomu s trenérem nevraceli. A já to beru za věc, která je za mnou. Moc jsem se do reprezentace těšil. Vím, co mohu od trenéra čekat, znám jeho metody z Plzně," říkal Hejda.

Šanci chytil za pačesy

I pod trenérem Uhrinem, jenž v zimě ve Viktorce nahradil Vrbu, zpočátku jen paběrkoval. Ale od dvacátého kola se zabydlel v základní sestavě.

„Dlouho jsem na šanci čekal. Snad jsem ji chytil za pačesy. I když si uvědomuju, že jsem střídal lepší okamžiky s horšími. V létě musím v přípravě zabojovat o místo. Už jsem zvyklý, že jde o situaci, která moji kariéru provází," pokrčil rameny. „Když jsem byl mladší, byl jsem trpělivější. Ale nejsem typ, který kolem sebe kope, když nehraje. Spíš se snažím ještě víc makat," líčil Hejda.

Doufá, že první reprezentační pozvánku vyšperkuje premiérovým startem. „Jsem realista. Pokud by přijeli všichni legionáři, asi bych v nominaci nebyl. Takhle jsem se dočkal naplnění snu. V Česku nelze dosáhnout více," přemítal Hejda s vidinou úterního duelu.

Reklama

Související témata: