Hlavní obsah

Potvrzeno! Trenér Dovalil u fotbalové jednadvacítky skončil, Pelta jedná s Lavičkou

Praha
Aktualizováno

Nejde o překvapení. Česká fotbalová jednadvacítka na domácím šampionátu ze skupiny nepostoupila, medaili nezískala a ani na olympijský turnaj v Brazílii 2016 se neprobojovala, takže bylo jisté, že její trenér Jakub Dovalil u mužstva skončí. Úterní jednání mezi předsedou asociace Miroslav Peltou a koučem Dovalilem to potvrdilo. Trenér u mužstva končí a jeho kontakt prodloužen nebude, rozhodl první muž českého fotbalu, který si jako Dovalilova nástupce vybral Vítězslava Lavičku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jakub Dovalil u reprezentační jednadvacítky skončil.

Článek

Dovalil dopředu tušil, že jeho působení u jednadvacítky skončí. Uznání za předvedené výkony v šampionátových zápasech se Srbskem a Německem od odborné veřejnosti i fanoušků mu nepomohlo, pochvalná slova legendy českého fotbalu Pavla Nedvěda také ne.

Dvě roviny účinkování lvíčat

"Turnajové vystoupení mých svěřenců mělo dvě roviny - výsledkovou a herní. Ze skupiny jsme nepostoupili a ani účast na olympiádě jsme nevybojovali, takže v tomto směru jde o neúspěch," přiznával Dovalil po mistrovství.

"Účinkování mužstva mě ale potěšilo, hra rovněž. Kluci se dokázali vyrovnat s tlakem, stejně jako s některými handicapy, jež naše mladé fotbalisty v konfrontaci s vrstevníky limitují. Konkrétně třeba s individuální technikou při přebírání míče... Každopádně přesvědčili, že v nich má český fotbal dobrý ročník."

„Však jsem také trenérovi Dovalilovi poděkoval za práci, kterou u jednadvacítky za dlouhé roky odvedl. Mistrovství Evropy sice pro náš tým neskončilo vysněným postupem do semifinále, ale hráči i celý realizační tým se zasloužili o velmi dobrou prezentaci českého fotbalu v zahraničí. S trenérem Dovalilem se sice nyní rozcházíme, ale nevylučuju, že se v budoucnu ke spolupráci vrátíme," uvedl předseda asociace Miroslav Pelta.

Kouč Dovalil rozhodnutí respektuje, sám vnímá, že po letech strávených u mládežnických reprezentací přišel čas na další posun v kariéře.

„Nebudu pokračovat u jednadvacítky, ale rozhodně necítím zášť či zlobu. A svému nástupci u jednadvacítky přeju jen to nejlepší. U reprezentací jsem toho zažil spoustu a bylo mi ctí být u řady společně vybojovaných úspěchů," řekl jedenačtyřicetiletý Dovalil, který pracoval ve službách asociace od roku 2002.

Vedl všechny mládežnické reprezentační výběry, s týmem U17 získal stříbro na ME v roce 2006, tým U19 o dva roky později přivedl k bronzu na ME v České republice a v roce 2009 skončil s U20 v osmifinále MS. Odkoučoval celkem 58 zápasů s bilancí 32 výher, 13 remíz a 13 porážek. V soutěžních utkáních prohrálo mužstvo pod jeho vedením jen pětkrát.

Pelta potvrdil, že s Lavičkou jedná

O Dovalilově nástupci jednala dnes fotbalová generalita na Strahově, ale nového trenéra reprezentační jednadvacítky zatím nepotvrdila.

"Funkci jsem Víťovi Lavičkovi. Už jsem s ním jednal a dali jsme si čas na rozmyšlení. V nejbližších dnech by se mělo rozhodnout. Naše názory se ale hodně sblížily," prozradil Miroslav Pelta to, o čem se v zákulisí šiškalo a co nechtěl generální sekretář asociace Rudolf Řepka ani po jednání výkonného výboru potvrdit.

„Předseda Miroslav Pelta a vedoucí jednadvacítky Tomáš Paclík se teď budou koncentrovat na variantu, s níž na jednání přišli. Pelta se už s kandidátem sešel a dostal mandát, aby s ním uzavřel smlouvu," řekl Řepka vyhýbavě. Konkrétní jméno však nevyřkl. .

Lavička už v roce 2007 lvíčata vedl, ale odešel od nich předčasně do Sparty. Kvalifikaci jednadvacítek pak za něho dokončoval Jiří Kotrba. Na Letné působil Lavička i při svém posledním angažmá, ale i tam v závěru ligového jara skončil předčasně.

„Do týdne, maximálně dvou by mělo být o novém trenérovi definitivně jasno, neboť už 4. září čeká na novou jednadvacítku kvalifikační duel s Maltou o účast na příštím šampionátu," naznačil Řepka termín, do kdy by si měli Lavička s Peltou plácnout.

.

Je kouč Vítězslav Lavička ideální volbou za Jakuba Dovalila k reprezentaci do 21 let?
Ano
24,9 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 2961 čtenářů.

Reklama

Související témata: