Hlavní obsah

On-line: Losování kvalifikace fotbalového ME 2008

PRAHA

Ve švýcarském letovisku Montreux na břehu Ženevského jezera bude v pátek rozlosována kvalifikace na fotbalové EURO 2008. Český reprezentační výběr byl nasazen do 1. koše a k němu budou přilosovány další celky. Losování od 12 hodin se zúčastní představitelé všech dvaapadesáti členských zemí UEFA a čtenáři Sport.cz jej mohou sledovat on-line!

Článek

Česko budou na losování zastupovat předseda ČMFS Pavel Mokrý, místopředseda a šéf reprezentace Vlastimil Košťál, další místopředseda Jaroslav Vacek, generální sekretář svazu Petr Fousek a chybět nebude ani kouč národního týmu Karel Brückner.

Na losování bude i nová trofej pro mistry Evropy, kterou včera představila UEFA. Váží 12 kg, tedy o 2 kila víc než její předchůdkyně, rovněž napodobenina řecké amfory. Nový pohár je také o 18 cm vyšší.

Losování kvalifikace fotbalového ME 2008
On-line reportáž Sport.cz

Do osudí pro losování ME 2008, jehož závěrečný turnaj hostí Švýcarsko a Rakousko, bude ze sedmi košů postupně rozlosováno 50 reprezentačních týmů. Nasazeny byly kromě Česka celky Anglie, Francie, Nizozemska, Portugalska, Řecka a Švédska.

"UEFA používá pro nasazení do jednotlivých košů svůj vlastní žebříček koeficientů. Ten je odlišný od toho, který používá FIFA. Pro náš fotbal je výhodou, že zohledňuje úspěšné výsledky českých reprezentačních týmů v rámci soutěží UEFA," vysvětlil generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

Baráž tentokrát nebude

Z osudí vzejde šest sedmičlenných a jedna osmičlenná skupina. Z každé postoupí na šampionát první dva týmy, tím odpadá tolik kritizovaná baráž. Na turnajovou šestnáctku je doplní Švýcarsko a Rakousko. Kvalifikace může podle dohody účastníků začít už letos na jaře, její závěr bude na podzim 2007 a v prosinci téhož roku se bude losovat samotné EURO - čtyři čtyřčlenné skupiny, turnaj se odehraje v červnu 2008.

Rozdělení pro los:
1. koš:Anglie, Česko, Francie, Nizozemsko, Portugalsko, Řecko, Švédsko.
2. koš:Chorvatsko, Itálie, Německo, Polsko, Rumunsko, Španělsko, Turecko.
3. koš:Bulharsko, Dánsko, Norsko, Rusko, Slovensko, Srbsko a Černá Hora, Ukrajina.
4. koš:Belgie, Bosna a Hercegovina, Irsko, Izrael, Lotyšsko, Skotsko, Slovinsko.
5. koš:Albánie, Estonsko, Finsko, Island, Litva, Maďarsko, Wales.
6. koš:Arménie, Bělorusko, Gruzie, Kypr, Makedonie, Moldavsko, Severní Irsko.
7. koš:Andorra, Ázerbajdžán, Faerské ostrovy, Kazachstán, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Malta, San Marino.

Reklama