Hlavní obsah

První poločas se Rosickému nelíbil, pak nastartoval obrat: Triumf nad Rusy je povzbudivý

Innsbruck

Luxusní trefou nasměroval kapitán Tomáš Rosický českou fotbalovou reprezentaci k obratu přípravného duelu s Ruskem (2:1). Ve středu večer se v Innsbrucku trefil v národním dresu po více než dvou letech. Naposledy skóroval v březnu 2014, když přispěl k remíze v Norsku. "Mám velkou radost. Navíc jsem to trefil vážně pěkně," lebedil si Rosický.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický (vlevo) v souboji s Olegem Ivanovem z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Má trefa po tak dlouhé době mimořádnou chuť? Bylo hodně složité míč po hlavičce Necida trefit?

Měl jsem velkou radost. Podařilo se mi to trefit pěkně. Měl jsem balón poměrně nahoře a musel to klopit dolů. Navíc míč šel z levé strany, musel jsem se do střely hodně položit.

Po Maltě (6:0) jste zvládli vítězně i druhý přípravný duel. Jak cenný je triumf nad Ruskem?

Rozhodně šlo o těžší zkoušku, než v pátek proti Maltě. Na druhou stranu Rakousko porazilo právě Maltu jen 2:1. Ale je třeba vidět, že každý tým je v jiné fázi přípravy, což je patrné na hodně rozdílných poločasech. Každopádně fakt, že jsme zápas otočili a vyhráli, je velmi povzbuzující. V naší hře je hodně dobrých věcí, ale stále i hodně strašných.

Které okamžiky vás děsí nejvíce?

Příkladem je inkasovaný gól. Nejsme pod tlakem, ale vyrobíme špatnou rozehrávku, následuje ztráta. Dvě obrovské chyby najednou. Na šampionátu se nic podobného nesmí stát, jinak za to budeme pykat. Stejné je to s brankovými šancemi v prvním poločase. Musíme být produktivnější.

A s čím jste byl nejvíce spokojený?

Když rychle přenášíme hru, jsme úspěšní a vytváříme si nebezpečné situace. První poločas byl v určitých fázích z naší strany strašně pomalý. Příliš dlouho trvalo nám, než jde hra zleva doprava. Pořád ještě nemůžeme vychytat ten moment, kdy držet balon a kdy jít hned nahoru. Jak den za dnem trénujeme, zlepšujeme se. Ale pořád je rozdíl naší hry mezi pomyslným plusem a minusem strašně veliký.

Trenér při definitivní nominaci hodnotil konečný výběr pro Francii jako hladový. Cítí to kapitán stejně?

Chtěli bychom být úspěšní a víme, jak se chceme prezentovat. Neustále to trénujeme, ale pořád je dost práce na cestě ke zlepšení. Třeba chceme něco hrát, ale pak nastoupíme a vůbec se záměru nedržíme.

Zápas s Ruskem byl tečkou za soustředěním v Rakousku. Jak je hodnotíte?

Myslím, že bylo všechno velice pozitivní. Nikdo se nezranil, až na nějaké škrábance. Zatím je na nás patrné, že chybí lehkost, k níž teď bude příprava směřovat, protože už se asi nebude trénovat tak hodně jako v Kranzachu. Já se třeba proti Rusku cítil lépe druhou půli. V první jsem byl takový těžký.

Reklama

Související témata: