Hlavní obsah

Tryskáčem třeba jen pro balóny? I to se děje v trénikovém ráji pod Alpami

Radek Malina, KranzachSport.czPrávo

Lepší péči mít nemohli! Soustředění českých fotbalistů a následný dohled nad jeho průběhem zajišťoval Hannes Empl, šéf agentury SLFC Soccer. Jméno, které fanouškům nic neříká. Jenže jeho firma připravuje mimo jiných soustředění jedenáctinásobnému vítězi Ligy mistrů Realu Madrid či reprezentaci Španělska před velkými finálovými turnaji.

Foto: Sport.cz

Čeští fotbalisté na soustředění v Kranzachu před ME.

Článek

„Zajišťujeme plný servis od příletu až po odlet. Hotel, hřiště, dopravu, přátelské zápasy, rozhodčí. Během léta zprostředkujeme přípravu pro sto čtyřicet klubů, zorganizujeme 320 přátelských zápasů v období tří měsíců," vypočítává Empl. „Standardně mám patnáct zaměstnanců. Během léta ale tým rozšiřuji na šedesát. Všichni jsou extrémně zaneprázdnění. Klienti musí mít dostatečný komfort. Já sám cestuji od jednoho týmu za druhým, abych pozdravil šéfy a trenéry a vše překontroloval," říká Empl, jehož agentura je největší v Rakousku.

V jeho péči je většina českých klubů. Pak také Chelsea, osmdesát procent klubů z bundesligy v čele se Schalke, Leverkusenem či Dortmundem. Zákazníci jsou z celého světa. „Zajišťovali jsme soustředění pro reprezentaci Anglie, pro Real Madrid či reprezentaci Španělska. Hotel, kde se připravovala na mistrovství Evropy před osmi lety, se vedení českého týmu líbil. Ale hřiště se trenérovi zdálo daleko od hotelu," vypráví Empl. „Každopádně servis pro Real, Dortmund či českou reprezentaci je totožný. Nejvyšší možný level," ujišťuje Empl, že národní tým nebyl v ničem ošizený. „S Pavlem Vrbou spolupracuji rád. Vše má naplánované od první do poslední chvíle, perfektně zorganizované. Znám ho už z působení v Plzni."

Hotel, kde nakonec našlo Česko ubytování, byl v minulosti dočasným domovem reprezentacím Polska, Ukrajiny či Kamerunu před MS v Brazílii. „Seehof ročně hostí minimálně jednu reprezentaci a tři až čtyři kluby," přibližuje Empl.

Jen krátce po odletu české výpravy dorazí ruský Rostov. A šéf agentury SLFC Soccer dál pojede na plné obrátky. „Po každé sezóně bych mohl napsat knihu zážitků s našimi klienty. Ale jde o zachování důvěry. Jeden velkoklub nepřibalil míče. Ujišťoval jsem je, že nejde o problém a zajistím balóny požadované značky. Ale vzali tryskáč a letěli si pro vlastní," krčí rameny s úsměvem Empl, aniž by prozradil, kdo byl tak marnotratný.

A proč je Rakousko tak oblíbenou destinací? „Je zde bezpečno, hotely kvalitní, hřiště perfektní. V každé vesnici. A velký výběr týmů pro zápasy. Při obrovské koncentraci klubů si pak vyberete protivníka podle gusta. My vše skládáme jako puzzle," vysvětluje Empl.

I on však v ráji pro soustředění řeší trable. „Hlavně s chuligány. Minulý rok jsem musel přípravu Galatasaray - Udine ukončit po čtyřiceti minutách, protože fanoušci se chovali strašně. A skandálem dopadl duel Frankfurtu s Leedsem. Za německým klubem dorazil autobus chuligánů, kteří zničili, co mohli. Šlo o naši chybu. Oba kluby mají fandy, kteří mají zákaz vstupu na fotbal. A ti právě dorazili. Poučili jsme se. A Galatasaray s Frankfurtem nesmí dva roky v Rakousku hrát žádný přípravný zápas."

Reklama