Hlavní obsah

Zápotočný budoucnost neřeší, užívá si přítomnost

Jedním z trojice nováčků pro reprezentační dvojutkání s Tureckem je kapitán Liberce Tomáš Zápotočný. Ten prožívá výjimečnou sezónu. S Libercem vede ligu, navíc premiérově nakoukne do národního celku. "Je to jako sen. Budu se snažit trenérům dokázat, že na reprezentaci mám," řekl pětadvacetiletý obránce v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Zápotočný na srazu fotbalové reprezentace před přípravným utkáním v Turecku.

Článek

Jak se na premiéru v národním týmu těšíte?

Je to pro mě velká výzva a obrovská šance. Pozvánky si obrovsky vážím, hřeje mě na srdci. Je to jako bych se probudil ze snu. Budu chtít odvést stejný výkon jako v lize. Je to stupínek nahoru v mé kariéře a budu se snažit dokázat trenérům, že na národní tým mám. Věřím, že to není poslední pozvánka.

Mluvil jste už s trenérem Brücknerem o vaší roli v týmu?

Ještě ne, jenom jsme se pozdravili a podali si ruce.

Co jste už na srazu stihnul?

Ubytovat se a popovídat s pár klukama. S Tomášem Hübschmannem a Honzou Polákem se velice dobře známe. Doufám, že mi pomůžou se rozkoukat.

Kouč mluvil o vašich přednostech - bojovnosti, srdnatosti a univerzálnosti. Takže asi to od vás bude očekávat i v Turecku...

Budu se snažit odvést výkon jako v lize, dám do toho všechno.

Když je řeč o univerzálnosti. Hrát můžete v útoku i v obraně. Ale předloni na podzim jste proti Opavě v závěru zaskočil i na pozici brankáře. Jste připravený i na tuto variantu?

Nad tím vůbec nepřemýšlím, to se určitě nestane. Univerzálnost tam je a hlavu s pozicí si nedělám. Ani brány bych se nebál, pokud by na to došlo. Ale jenom jako záskok v případě nouze. V reprezentaci jsou samozřejmě skvělí gólmani.

Jak vidíte svoji budoucnost v národním týmu? Zápasy v Turecku jsou už poslední přípravou před zúžením kádru pro šampionát...

Moc to neřeším. Cením si toho, že můžu být v reprezentaci na tyhle dva zápasy. Poznat nové lidi. Nebude to pro mě žádné zklamání, když nepojedu na mistrovství světa. Tohle je moje první šance a uvidíme, jak ji využiju. Pro mistrovství jsou tady asi jiní hráči, kteří si to vykopali a zaslouží si tam jet.

Paradoxně okusíte reprezentaci v zemi, kam jste měl v zimě zamířit. V Turecku jste mohl být už dříve v roli hráče Manisasporu...

Odmítl jsem to a teď tam jedu v jiné roli. Je to něco hezkého - něco jsem odmítl a z druhé strany se mi to vrátilo. Doufám, že se přijedou podívat funkcionáři z Manisy.

Jaká podle vás budou utkání v Turecku?

Ideální na vyzkoušení různých situací i hráčů, aby vznikla pevná jedenáctka pro šampionát. Ale určitě to budou pro kluky těžké zápasy.

Pro kluky? Pro vás snad taky, podle trenéra by měli nastoupit všichni hráči...

Uvidím, kde vlastně nastoupím. Četl jsem i soupisku Turecka, na jeho hráče se moc těším, jsou to slavná jména.

Kolik získají Češi v Turecku bodů? Z utkání jednadvacítky i dvou seniorských?

Devět, samozřejmě.

Reklama