Hlavní obsah

Po Turecku snad předám cenu našemu hráči, doufá Šmicer poté, co dekoroval Rakitiče

St. Étienne

Sám by mu dal hlas také, ale tu možnost nemá. Ceny nejlepším hráčům utkání sice český internacionál Vladimír Šmicer na EURO ve Francii předává, ale na rozhodování se nepodílí. Playera každého duelu vybírá komise UEFA složená z trenérů, bývalých fotbalistů a expertů a na pozvaných internacionálech pak je, aby cenu předali. Po zápase české reprezentace s Chorvatskem ji tudíž Šmicer vtiskl do rukou Rakitičovi, po úterním duelu v Lens s Turky bude stejnou rolí poctěn zase. „To už bych ji ale dal rád nějakému našemu hráči,“ přiznává.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ivan Rakitič přehazuje Petra Čecha a dává druhý gól chorvatské reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Pozvali ho do Francie, kde do světa velkého fotbalu vstupoval a kde má i po letech jeho jméno náramný zvuk. Mezi funkcionáři UEFA pochopitelně také, takže i proto Vladimír Šmicer figuruje na evropském šampionátu mezi internacionály, kteří předávají svým nástupcům ceny.

Poprvé v této roli účinkoval Šmicer v pátek v St. Étienne po zápase české reprezentace s Chorvatskem, kdy za asistence vylosovaných fanoušků od něho přebíral cenu Chorvat Ivan Rakitič.

„Kdyby bylo rozhodování na mně, váhal bych mezi Rakitičem a Perišičem, protože ti dva byli podle mého na hřišti nejlepší. Chorvati měli fotbalovostí, technikou, ovládáním míče a tudíž i individuálními výkony nad našimi kluky vůbec jasně navrch. Zákonitě, když jejich hráči působí v Barceloně a Realu, což na nich bylo patrné," připouštěl Šmicer, že volba expertů byla naprosto správná.

„Zvláště po prvním poločase a vlastně i podstatné části druhého, kdy naše mužstvo hrálo velice špatně a nebyl v něm nikdo, kdo by mohl chorvatským fotbalistům konkurovat. Jen bojovností, dřinou a vůlí se mohli v závěru postarat o zvrat a získat důležitý bod. A to ještě proto, že soupeři hodně ublížil odchod Modriče, který musel se zraněním třísel střídat a je otázkou, zda bude moci v posledním zápase proti Španělům nastoupit. Dobře na tom není, protože po utkání s námi vynechal trénink."

Při zázračném zvratu v poslední čtvrthodině se Šmicrovi vybavilo střetnutí na evropském šampionátu před osmi lety v Ženevě, kde česká reprezentace vedla nad Tureckem už 2:0 a přesto o vítězství a postup ze skupiny přišla.

„Jenže tehdy šlo o zvrat daleko brutálnější, neboť Turci výsledek úplně otočili a naše mužstvo nakonec 2:3 prohrálo. A hlavně šlo o poslední zápas ve skupině, takže už nešlo nic napravit. Teď ve Francii Chorvati i naše reprezentace podobnou možnost má."

I Rakitič si toho byl vědom, když po zápase přebíral cenu učenou pro nejlepšího hráče. „Samozřejmě že litoval, že nedotáhli utkání do vítězného konce, ale nepochyboval, že bod potřebný k postupu se Španělskem uhrají. A přál si, aby ze skupiny postoupila v doprovodu těchto dvou celků i česká reprezentace, i když samozřejmě až ze třetího místa," líčil Šmicer, o čem si s Rakitičem povídali.

K postupu do osmifinále ovšem potřebuje česká reprezentace porazit v úterý v Lens Turky. „Doufám, že se klukům povede odplata za naši prohru a vyřazení před osmi lety a že po zápase budu předávat cenu některému z našich hráčů," věří Šmicer v postup.

Reklama

Související témata: