Hlavní obsah

Hrůza, ošívá se Kadlec při vzpomínkách na popravu s Turky

Radek Malina, ToursSport.czPrávo

Nemluví vyloženě o odplatě, ale první myšlenka obránce české fotbalové reprezentace Michala Kadlece před úterní rozhodující bitvou s Tureckem ve skupině D na mistrovství Evropy ve Francii je výmluvná... „Chceme jim vrátit rok 2008," vystřelí bez váhání zkušený zadák, který dost možná dostane první šanci na letošním šampionátu.

Foto: Jan Tauber

Michal Kadlec v přípravě českého národního mužstva.

Článek

Před osmi lety proseděl při evropském dostaveníčku nejlepších týmů kontinentu v Rakousku a Švýcarsku první dva zápasy na lavičce náhradníků. V posledním duelu skupiny s Tureckem potřebovalo Česko pod taktovkou trenéra Brücknera bod k postupu. Národní tým vedl 2:0, jenže přišel neuvěřitelný kolaps a po prohře 2:3 vyřazení.

Kadlec šel tehdy do hry v 80. minutě, když Česko vedlo 2:1. „Můj první start na velkém turnaji. Hrozná vzpomínka," usměje se hořce borec, jenž minulé tři sezóny strávil ve Fenerbahce Istanbul. Ve Francii zatím první dva zápasy rovněž seděl mezi náhradníky. Ale nyní si dělá zálusk na místo Romana Hubníka, jemuž bitva s Chorvaty nevyšla ideálně. Může alternovat i na postu levého obránce za Limberského.

V Ženevě tehdy Kadlec střídal Plašila, který společně s Kollerem zařídil Česku dvoubrankový náskok. „Byl jsem natěšený. A pochopitelně věřil, že postoupíme. Potřebovali jsme bod, ale nehráli na remízu. Věděli jsme, že snaha držet bezbrankový výsledek by nás zničila. A rozehrané jsme to měli vážně skvěle," šátrá v paměti rodák z Vyškova. „Jenže jsem přišel na plac, do velkého vápna přiletěl centr a dostali jsme od Nihata vyrovnávací gól. Turci pak v euforii skórovali potřetí a my jeli domů. Prostě děs," kroutí hlavou Kadlec i po osmi letech.

Český tým se následně s Tureckem utkal čtyřikrát. Dvakrát v přípravě, dvakrát v kvalifikaci o evropský šampionát ve Francii. Bilance je srovnaná. Dvakrát triumfovalo Česko, dvakrát Turci.

„Zase je tu zápas o všechno. Už pře turnajem jsem měl tušení, že vývoj skupiny bude právě takový. Ale tentokrát budeme slavit my! Z kvalifikace máme Turky přečtené. Domácí prohra byla v situaci, kdy jsme měli jistý postup, tudíž není směrodatná. Navíc ještě budeme bohatší o informace z dvou úvodních vystoupení Turků na šampionátu," připomíná Kadlec, že zatímco český tým má v zádech alespoň bod, tak protivník je po dvou prohrách a při skóre 0:4 s ohledem na vývoj ostatních skupin prakticky vyřazen. „V dresu protivníka nastupuje v základní sestavě hodně bývalých spoluhráčů z Fenerbahce, znám i další kluky. Nejsou v dobrém rozpoložení. Proti Španělsku působili v konci odevzdaným dojmem, což je naše šance," přemítá Kadlec.

Velmi dobře si přitom uvědomuje, že ani výkonnost českého týmu není optimální. „Je jasné, že musíme hrát lépe. Snad se herně zvedneme. Už několikrát se v minulosti, kdy jsme byli z turnaje jednou nohou doma nebo prohrávali důležité zápasy, dokázali jsme se zvednout z ničeho a následně udělali dobrý výsledek," nepřestává věřit Kadlec v herní zlepšení. „Musíme se odrazit z posledních patnácti minut zápasu s Chorvatskem. Nikdy by na nás nevsadil, ale my máme bod a osud ve vlastní moci. Půjdeme a Turky porazíme," burcuje Kadlec, neboť nehodlá podruhé zažít zklamání z vyřazení mužstvem od Bosporu.

Reklama

Související témata: