Hlavní obsah

Nedvěd má jasno: Fotbalistou roku by měl být Čech

PRAHA

V nominaci na středeční zápas s Tureckem po dohodě s trenérem Brücknerem není, přesto Pavel Nedvěd dorazil do Prahy. Jednak na vyhlášení Fotbalisty roku a také kvůli focení reprezentace pro mistrovství světa, kde by určitě neměl chybět. "Teď mám od trenéra dovolenou," říkal s úsměvem Nedvěd v pondělí po obědě v dejvickém Hotelu Praha.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd jako kapitán reprezentace.

Článek

"Ale jsem strašně rád, že mi dal pan Brückner volno. Hrozně jsem ho potřeboval. Po dvou měsících toho mám plné zuby, skoro každé tři dny jsme měli zápas," dodal záložník Juventusu.

Do Čech si odskočil skutečně jen na skok, ještě v neděli hrál italskou ligu proti Lecce, dnes v osm hodin ráno letí zpět, aby stihl trénink. Účast na Fotbalistovi roku slíbil již dříve, i když tentokrát nepočítal, že by skončil na nejvyšším stupni v anketě, kterou už čtyřikrát vyhrál.

"Nechám se překvapit, ale můj tip na vítěze je jasný: Petr Čech. A vepředu by měli být i Vláďa Šmicer, Milan Baroš a Tomáš Rosický. Všichni měli dobrý rok," tvrdil Nedvěd, který ankety jako takové moc nemusí. "Ale chápu, že je to pro všechny kolem zajímavé."

Sám prožil rovněž úspěšný rok. "Až na ta tři zranění to bylo dobré. Dal jsem deset gólů, pro Juventus jsem byl snad docela užitečný. Vyhráli jsme ligu, jen v té Lize mistrů nám to zase nevyšlo," rekapituloval nejlepší fotbalista Evropy roku 2003.

Kdo podle vás zvítězí v anketě Fotbalista roku?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Skvělá baráž

Krásnou tečkou pak pro něj byl návrat do reprezentace na listopadovou baráž s Norskem. "To byla fantazie. Už jsem se chtěl jednou provždy zbavit prokletí té minulé baráže s Belgií a vyšlo to. Navíc mi kluci při absenci Tomáše Galáska svěřili v odvetě kapitánskou pásku," rozplýval se při vzpomínkách na poslední reprezentační start.

Vše nasvědčuje tomu, že ten další si připíše až v generálce na světový šampionát. Sice ještě definitivně neřekl, že pojede, každý s tím však počítá. Trenér Brückner dokonce před pár dny s lehkou nadsázkou prohlásil, že už má Nedvěd v hotelu při MS vybraný pokoj... "Já ten hotel ještě neviděl," usmíval se včera 33letý fotbalista. "Je to ještě daleko a čeká mě spousta zápasů. Modlím se, abych se nezranil. Hrát na našem hřišti na Juventusu je teď skoro o zdraví, terény v Itálii jsou touhle dobou všeobecně špatné."

Po nedělním vítězství 3:1 vede Juventus SeriiA o deset bodů před ACMilán. Český fotbalista patří k tahounům turínského klubu a v poslední době si drží stabilně vysokou formu. "Mně vždycky delší dobu trvá, než se do formy dostanu, ale když už se tak stane, jsem schopen si ji docela dlouho udržet. Poslední dobou to docela jde," říká Nedvěd.

Fandil hokejistům

Doufá, že si s Juventusem letos spraví chuť v Lize mistrů. V minulém ročníku vypadli Nedvěd a spol. ve čtvrtfinále s pozdějším vítězem Liverpoolem. Nyní v úvodním zápase osmifinále prohrál Juventus v Brémách 2:3. "V samém závěru jsme dvakrát inkasovali. Byl jsem z toho zklamaný. Velkým klubům by se to stávat nemělo. Odveta bude těžká, ale snad je v našich silách, abychom postoupili," dodal.

V uplynulých dnech si Nedvěd vyzkoušel i jinou roli. Při olympiádě spolukomentoval pro italskou televizi zápasy českých hokejistů. "To pro mě bylo velké zpestření, docela mě to chytlo," přiznává. Po zápasech se navíc osobně setkával s hokejisty. "Strašně jsem jim fandil. Škoda, že to nedopadlo na zlato, ale i tak odvedli obrovský kus práce a každá medaile je super."

Fotbalista roku 2005 - nominace abecedně:
Baroš (Liverpool/Aston Villa), Čech (Chelsea), Galásek (Ajax), Jankulovski (Udine/AC Milán), Koller (Dortmund), Nedvěd (Juventus), Polák (Liberec/Norimberk), Rosický (Dortmund), Šmicer (Liverpool/Bordeaux), Ujfaluši (Fiorentina).

Reklama