Hlavní obsah

Kam míří Vrba? Do Machačkaly v Dagestánu, kde pohádka o miliónech skončila

Už to dávno není ta pohádková říše, jakou ještě před třemi lety bývala. A Anži Machačkala rovněž není klubem, který si mohl koupit každého fotbalistu, po němž zatouží. Pro miliardáře z Dagestánu Sulejmana Kerimova nepředstavovalo problém nabídnout Kamerunci Eto´ovi plat dvacet miliónů eur, podle tehdejšího kurzu půl miliardy korun, a přilákat ho do Machačkaly. Začal šetřit, a proto místo Nizozemce Guuse Hiddinka, který jeho klub rovněž trénoval, vábí ke Kaspickému moři kouče české reprezentace Pavla Vrbu. A ten na mámivé svody slyší a chce s Machačkalou jednat.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Pavel Vrba

Článek

V Dagestánu, divoké zemi se statutem ruské autonomní republiky, nad něho nebylo a není. Vždyť majetek Sulejmana Kerimova je odhadován na 14,5 milardy dolarů, takže v žebříčku ruských finančních oligarchů mu patří čtvrtá příčka. Padesátiletý senátor, který vášnivě miluje rychlá auta a také sport, si umanul, že ve své Machačkale vybuduje klub, jenž bude vládnout celému Rusku. A za pár let i celé fotbalové Evropě.

Nechal postavil moderní stadión pro třicet jedna tisíc diváků, angažoval věhlasného nizozemského kouč Hiddinka, nechal funkcionáře, aby koupili Eto´oa či třeba legendárního Roberta Carlose. Nabídl jim tak báječné platy, že neodolali.

A Machačkala skutečně stoupala k výšinám. V prvním roce skončila v ruské lize pátá, v druhém dokonce třetí, zahrála si i v pohárové Evropě. Snem každého fotbalisty se stalo získat angažmá právě v tomto klubu, neboť Kerimov platil zlatem. I český fotbalista Jan Holenda onu zlatou éru okusil, neboť v sezónách 2010 až 2012 v Machačkale působil a sehrál za ni 43 zápasů, během nichž nasázel 11 gólů.

Hnojiva už nejdou na dračku

Jenomže miliardář se po třech letech fotbalu nabažil. A hlavně - ve finančních kruzích se začalo spekulovat o tom, že se nepohodl s běloruským prezidentem Lukašenkem. Bělorusko přestalo odebírat od Kerimových firem umělá hnojiva, takže jejich hodnota se během jediného dne propadla o čtvrtinu. A s jejich propadem devalvovala i hodnota dalších akcií dagestánského miliardáře.

Kerimov vyhlásil úsporná opatření, jež dopadla i na fotbalový klub. Rozpočet se radikálně snížil, platy hráčů šly dolů o 30 procent, hvězdy v tu ránu odešly. Jednadvacet jich před dvěma lety klub opustilo, takže Machačkala se začala v ruské lize strachovat o holou existenci. V posledním ročníku skončila na třinácté příčce a jen o bod unikla přímému sestupu. Musela do baráže, kde se utkala s Volgarem Astrachaň. Baráž zvládla a ligu zachránila, ale uzbecký trenér Ruslan Agalarov na lavičce skončil.

Teď by měl místo něho přijít Pavel Vrba. Zda mu v kádru zůstane ghanský legionář Mensah, Nigerijec Mouitari, Srb Lazič a spol. je ovšem otázkou. V Machačkale se šetří dál, i když rozpočet klubu je na české poměry pořád nepředstavitelný, neboť osciluje mezi 1 až 1,3 miliardy korun.

Jak byste oznámkovali působení Pavla Vrby na lavičce národního týmu? (1- nejlepší, 5 nejhorší)
1
5,6 %
2
10,5 %
3
31,2 %
4
8 %
5
44,7 %
Celkem hlasovalo 30728 čtenářů.

Reklama

Související témata: