Hlavní obsah

Fotbalisté litovali zbytečně ztraceného závěru

IZMIR

Čeští fotbalisté litovali po přípravném utkání v Turecku zbytečně ztracené výhry, ale s trenérem Karlem Brücknerem se shodli na tom, že důležitější než výsledek byl výkon. Přesto tvrdili, že podobný výpadek by se jim neměl stávat, protože v mezistátních zápasech se hraje o co nejlepší výsledek vždy.

Článek

Trenér Karel Brückner pochválil tým za to, že zvládl hrát 85 minut přesně podle plánu. "Vydrželi jsme hrát ve zvlášť hlubokém obranném bloku, ale i to musí patřit do našeho arzenálu. Jenže pak jsme si to zbytečně pokazili. Velkou měrou se o to ale přičinili domácí, kteří výrazně zvedli svou aktivitu v krajních prostorech a na nás se v těch chvílích prokázaly některé vynucené improvizace," prohlásil Brückner.

Mrzela ho také prohra v prvním utkání rezervním týmů, ale tam ani neměl hráče za co chválit. "Nemůžeme z toho dělat žádnou vědu, protože řada hráčů spolu hrála poprvé, navíc na nezvyklých postech, než jsou zvyklí z klubů. Ale vymlouvat se na to nemůžeme, výsledek jsme chtěli lepší v obou zápasech," uvedl kouč.

Turecký trenér Fatih Terim prohlásil, že jeho tým uhrál cennou remízu s těžkým soupeřem. "Zvlášť po tak nepříznivém průběhu utkání," dodal. "Pro nás je to ale jen začátek dlouhé cesty, připravujeme se až na podzimní kvalifikaci mistrovství Evropy," řekl Terim.

Čech vzal gól na sebe

Tomáš Rosický se dozvěděl výsledek až v kabině, kam zamířil za stavu 2:0 kvůli nataženému svalu. "Je to škoda, přitom jsme zápas ovládli, hráli jsme, co jsme potřebovali. Na druhou stranu je dobře, jaký jsme předvedli výkon, to je v nynější fázi důležitější," uvedl Rosický, kterému zápas připomněl duel s Japonskem před dvěma lety, v němž Češi prohráli doma 0:1. "Ale dnes to bylo jiné, byl to výkon, jaký se musí až na ten konec předvádět častěji."

Jeho někdejší spoluhráč ze Sparty Lukáš Zelenka hrál v obou dnešních zápasech a mrzelo ho, že výhru v druhém utkání tým ztratil v době, kdy byl na trávníku. "Přijdu tam na pět minut a jsem u ztraceného výsledku, to naštve. Ale jsem rád, že jsem mohl s týmem být, vždy se na to moc těším," uvedl fotbalista, než vlastním vozem zamířil k tureckému domovu.

Brankář Petr Čech vzal první gól na sebe. Střela z dálky mu vypadla a dobíhající Ümit Karan míč dorazil. "To se nemělo stát. Jenže ten závěr už byl hrozně hektický, domácí se hodně vzepjali. Do té doby jsme přitom hráli všichni super, jenže nelze hrát jen 85 minut," uvedl gólman Chelsea, který do té chvíle chytal výborně.

Dva góly ze tří šancí

Stoper Tomáš Ujfaluši se domníval, že je lepší zaváhat teď než na mistrovství světa. "Alespoň si příště uvědomíme, že nelze hrát jen do 89. minuty. S Norskem jsme to dokázali, tady ne. Ale jen v tom chyba nebyla, mohli jsme vést už o více branek. Oni dali ze tří šanci dva góly," řekl obránce.

Také Jiří Štajner nechtěl dělat z remízy velkou vědu. "Sehráli jsme dobrý zápas, ale výsledek není až tak důležitý. Po celé utkání jsme soupeře přehrávali a hodně si vyzkoušeli," připomněl předchozí část utkání fotbalista, kterému zápas vyšel na jedničku. "Asi to nebylo špatné, ale je to i tím, že podobnou roli hraju v poslední době v Hannoveru," prohlásil.

Reklama

Související témata: