Hlavní obsah

Zklamání z Francie bylo velké. Syn je teď přednější, rozhodl Hubník

Odehrál v národním týmu 29 zápasů a zúčastnil se dvou evropských šampionátů. Na červnovém turnaji ve Francii patřil do základní sestavy. Kapitán fotbalové Plzně však v úterý rozšířil seznam hráčů, kteří po neúspěšném šampionátu ukončili reprezentační kariéru. "V národním týmu jsem prožil krásné chvíle, ale nyní se chci rozloučit,“ oznámil Roman Hubník. Jeho rozhodování nebylo vůbec jednoduché, reprezentační dres vždy oblékal s náležitou hrdostí. Syn a klub však nakonec dostali přednost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Hubník dal fotbalové reprezentaci sbohem.

Článek
Fotogalerie

Jak dlouho jste přemýšlel o konci reprezentační kariéry?

Dostával jsem otázky už po mistrovství Evropy, mně to dlouho vrtalo hlavou. Chci mít hlavně čas na mého syna a teď, když máme jistotu, že si na podzim zahrajeme v pohárové Evropě, tak v podstatě jediný čas na malého bude právě při reprezentačních přestávkách. To byly hlavní dva faktory, které rozhodovaly. Chci se soustředit na syna a na klub. Jak jsem již říkal, čeká nás náročný podzim v lize i pohárech.

Jak na svoji reprezentační kariéru budete vzpomínat?

Určitě jen v dobrém. Zahrál jsem si na dvou evropských šampionátech, v Polsku jsem si zahrál v jednom utkání a letos ve Francii jsem nastoupil do tří zápasů. To jsou zážitky na celý život, každé EURO mělo něco do sebe. Odnesu si samozřejmě méně hezké i naopak hezké vzpomínky a právě dobré chvilky si chci pamatovat.

Jaká pro vás byla nejhorší chvíle u reprezentace?

Zklamání z letošního EURO bylo opravdu velké a hrálo u mě i velký vliv na rozhodování o konci reprezentační kariéry.

Naopak nejhezčí vzpomínky?

Oba dva šampionáty, to je prostě svátek fotbalu a je neskutečně krásné být u toho. V letošní nominaci už jsem ani nedoufal - a nakonec hrál všechny zápasy. Každý fotbalista si chce na šampionátu zahrát a já jsem měl tu čest reprezentovat svoji zem.

Na váš post teď budou muset nastoupit mladší obránci...

Nebudou to mít jednoduché. Reprezentační kariéru ukončila spousta hráčů a musí se postavit nový tým. Přijde nový trenér, možná bude chvilku trvat, než si to sedne. Věřím, že se mužstvo stmelí a že dokáží postoupit na mistrovství světa. Budu klukům držet palce.

Jak budete vzpomínat na spolupráci s Petrem Čechem a Tomášem Rosickým?

Oba jsou asi největší hvězdy českého fotbalu posledních let a zároveň nejzkušenější reprezentanti. Bylo moc fajn si s nimi zahrát a jsem rád, že jsem se s nimi mohl seznámit a poznat je. Jsou to totiž i fajn lidi.

S Plzní bojujete o Ligu mistrů, což je velké lákadlo. Jak těžké bude přejít přes Razgrad?

Hráli jsme s nimi přípravný zápas v Turecku a je to opravdu nepříjemný soupeř. Mají tam hodně Brazilců a dalších cizinců. Hrát se dá s každým týmem, a když nám dvojzápas sedne, tak máme šanci postoupit. Určitě se o to popereme a já věřím v náš postup do Ligy mistrů.

Reklama