Hlavní obsah

Šlápl jsem vedle, ale stárnu s noblesou. Z nezkrotného Bombera je po padesátce houbař

Praha

Kdyby měl napsat knihu, pak jednoznačně o fotbale. „Byla by o pozitivech, radosti, ale také o užívání si. Vychutnávám si život už jinak a stárnu s noblesou,“ říká 51letý bývalý reprezentant Tomáš Skuhravý, který si během aktivní kariéry vysloužil přezdívku Bomber. Netají, že během svého bouřlivého života několikrát šlápl vedle. Hned však dodává, že pomluvy už ho nechávají klidným.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Skuhravý na archivním snímku z roku 2008.

Článek

Dodnes žije fotbalem. A těžko byste uhodli, co dělá, když si od něj potřebuje odpočinout. Legendární útočník Tomáš Skuhravý se stal na stará kolena houbařem!

„Nejlépe si vyčistím hlavu v lese. Nadchlo mě houbaření a často se vracím s plným košíkem. Houby si očistím a připravím si smaženici s vajíčky. Zbožňuji si doma vyložit nohy a mít chvíle jen pro sebe. Mám rád kvalitní víno, ale pivu jsem dodnes nepřišel na chuť," cituje bývalého kanonýra Sparty či Janova slovenský deník Šport.

Internacionál na sklonku roku zavítal do Čadce, kde na halovém turnaji nastoupil v exhibici za Československého lva proti výběru Kysuc. Športu tam poskytl obsáhlý rozhovor.

Aféry nekomentuje, bere je jako součást fotbalu

Řeč přišla i na bouřlivý způsob jeho života. Vydělával milióny, žil na vysoké noze. Góly oslavoval saltem, v Janově bydlel v zámku v Celle Ligure, pod strmou zahradou měl moře a na pláži byl za dvě minuty. Měl i problémy se životosprávou a dokonce se zákonem. Několik aut rozbil, i zcela nové Mitsubushi 3000, které obdržel od prezidenta janovského klubu. Investoval do pochybných projektů a několikrát ho vyšetřovala policie.

„Šlápl jsem vedle. Hodně se toho napsalo, něco byla pravda, mnohé se přidalo. Nerad se v tom babrám, beru to jako součást fotbalu. Pokud lidé budou chtít, budou mě pomlouvat. Vytvořil jsem si kolem sebe okruh lidí, které mám rád, důvěřujeme si navzájem a ostatní neřeším," ujišťuje rozvedený otec dcer Michaely a Federiky.

Sláva mě nepřerostla, práce mě naplňuje

Dnes žije střídavě v Praze a v Janově, kde učí malé špunty fotbalovou abecedu. „Staráme se o talentované děti, pořádáme také kempy v Americe, Kanadě či Austrálii. Takže během roku hodně létám. Práce mě neskutečně baví. Děti jsou nezkažené a čisté. Vidím na nich chuť se zlepšovat a obrovskou vůli podobat se velkým vzorům. To mě naplňuje a vnitřně uspokojuje," libuje si Skuhravý.

Jak tvrdí, od časů jeho největší slávy se prakticky nic nezměnilo. „Stále jsem pro příznivce Janova nejlepší zahraniční hráč a střelec. Staří i mladí mě poznávají, chtějí se se mnou fotit, nebo popovídat a poznat mé názory. Utíkají za mnou do obchodu. Nikdy mi to nevadilo. Sláva mě nepřerostla, dokonce si to pořád užívám. Chodím na besedy s fanoušky."

Současný fotbal? Hráči létají v oblacích a chybí jim srdce

Jedno ví Tomáš jistě. Netouží se posunout jako trenér do seniorského fotbalu. „Nebojím se toho, ale zřejmě by narazila kosa na kámen. Když se mladí dostanou do velkého fotbalu a podepíší lukrativní smlouvy, myslí si, že více na sobě nemusí dělat. Létají v oblacích a mnohým chybí fotbalové srdce. Pro mě jsou jako ‚počítačoví' hráči," zakaboní se.

Na současném fotbale mu vadí spousta věcí. „My jsme se na trávníku více porvali o výsledky, uměli jsme rány rozdat i přijmout. Konkurence byla silná, z lavičky se těžko naskakovalo do zápasů. Nejednou mi chybí kvalita, hodně se filmuje, doslova se jde po vymodlených standardních situacích."

Kritický je i k české reprezentaci, která kvalifikaci o postup na světový šampionát do Ruska zahájila s velkými problémy.

„Dosáhli jsme dobrých výsledků s mládežnickými výběry, ale hráči se kdesi ‚ztratili' a někteří přechod do seniorského fotbalu nezvládli. Zkoušíme, hledáme - a body nám utíkají," poukazuje Skuhravý, čtvrtfinalista MS 1990 v Itálii a s pěti góly druhý nejlepší střelec šampionátu.

Reklama

Související témata:
Bomber