Hlavní obsah

Reprezentační čekatelé v nominaci na MS nedoufali

PRAHA

Čekatelé na místo ve fotbalové reprezentaci v pondělí přijali s klidem fakt, že se jejich jméno neobjevilo na seznamu pro mistrovství světa v Německu. V úvahu připadající hráči, které oslovila ČTK, prý ani nedoufali, že by je Karel Brückner do výběru zařadil. Jedním z největších adeptů byl kapitán mistrovského Liberce Tomáš Zápotočný.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Čeští fotbalisté během tréninku před zápasem kvalifikace MS 2006 s Nizozemskem

Článek

Obránce, který dostal pozvánku na poslední reprezentační zápas v Turecku, prý dopředu věděl, jak to dopadne. "Počítal jsem s tím, že tam nebudu. Před týdnem mi to naznačil manažer Viktor Kolář," uvedl Zápotočný. V pondělí proto ani přímý přenos tiskové konference nesledoval a raději brouzdal s rodinou v Praze po nákupech.

Podle něj je logické, že chce dát trenér důvěru těm, kteří se o postup zasloužili. "Já jsem si dával šanci tak pět, deset procent. Dál ale naděje je, udělám všechno pro to, abych na srazy jezdil," řekl. Po sobotním duelu prohlásil, že chce z české ligy odejít, ale v pondělí už tak jednoznačně nemluvil. "Bylo to unáhlené, byl jsem zklamaný z toho, co předvedli rozhodčí," uvedl.

Jedním z hráčů, kteří tajně mohli doufat v nominaci, byl i sparťanský kapitán Tomáš Sivok. Na ligové trávníky se ale po těžkém zranění kolena vrátil teprve v březnu. "Ani tím nejsem nijak překvapený, nedoufal jsem v to ani v koutku duše," uvedl Sivok. "V nominaci jsou kluci, kteří si mistrovství vybojovali v kvalifikaci. Nebyl tam nikdo, na jehož úkor bych mohl jet já," dodal. V národním týmu debutoval loni v září v kvalifikačním utkání v Rumunsku.

Zelenka není z absence zhrzený

Ani záložníka Lukáše Zelenka nezaskočilo, že v nominaci není, přestože do kvalifikace zasáhl a v posledním jarním duelu v Turecku ho kouč pochválil. "Už dříve jsem říkal, že je obrovská konkurence a s nominací jsem nepočítal. Dokonce jsem si už na dobu během šampionátu zařídil dovolenou," uvedl fotbalista Manisasporu, který se v neděli vrátil po sezóně z Turecka domů.

Z absence v nominaci proto není nijak zhrzený. "Byl jsem rád, že mě pan Brückner pozval na jediný jarní zápas a věřím, že když budu v budoucnu podávat dobré výkony, znovu si na mě vzpomene. Kádr se může po turnaji trochu změnit, není proč věšet hlavu," řekl trojnásobný reprezentant.

I záložník Rudolf Skácel v týmu chybí, přestože ve skotském klubu Heart of Midlothian zažil životní sezonu, když v ligovém ročníku nastřílel šestnáct branek. Společně s Liborem Sionkem je "jen" jedním z náhradníků. "Mám svědomí čisté. Udělal jsem maximum, ale bohužel to na nominaci nestačilo. Samozřejmě jsem trošku zklamaný, že to nevyšlo. Ale jsem realista, v nároďáku jsem nikdy moc šancí nedostal," uvedl Skácel.

David Jarolím se konečně dočkal

Od pondělka si užívá dovolenou. Nepočítá s tím, že by se zapojil do přípravy s národním mužstvem na soustředění v rakouském Seefeldu. "Myslím, že to není příliš pravděpodobné. Nikdo mi ani kvůli tomu nevolal. Hlavně nikomu nepřeju, aby se zranil. To by ode mě nebylo fér. Myslím, že se mě mistrovství světa netýká," dodal Skácel.

Šťastné okamžiky naopak prožíval David Jarolím. Záložníkovi Hamburku dvakrát kvůli zraněním těsně utekla nominace na vrcholné akce s jednadvacítkou, a přišel tak mimo jiné o vítězství na evropském šampionátu. Už v pátek mu šéfové klubu oznámili, že do Hamburku přišla reprezentační pozvánka. "Jsem strašně šťastný. V nominaci jsem doufal, ale pořád jsem si nebyl jistý, protože ve hře bylo dost kluků. Teď cítím velikou úlevu," řekl.

Splnil se mu velký sen a ještě dostal něco navíc. "Hraje se v Německu, kde jsem už jedenáct let. Teď jenom doufám, že se během mistrovství také dostanu aspoň na chviličku na hřiště," uvedl Jarolím, který se definitivně zotavil ze zranění kotníku a v úterý by měl dorazit do Prahy. "Budu chvíli trénovat sám, půjdu si zaběhat a ve čtvrtek se budu hlásit na srazu," prohlásil Jarolím.

Hübschmanovi nepomohla ani výtečná forma

Bez velkých emocí přijal Brücknerovo resumé čerstvý obhájce ukrajinského titulu Tomáš Hübschman. Stoper Šachtaru se nepříjemnou novinku dozvěděl těsně předtím, než z Doněcka odcestoval domů do Prahy.

"Takový je život. Nic tím přece nekončí, jsem mladý a mám toho snad ještě dost před sebou," uvedl Hübschman, který se podle očitých svědků v závěru jarní části dostal do výborné formy.

Velkým dílem tak přispěl k obhajobě titulu. "Celou sezónu jsem hrál nejlíp, jak jsem mohl, ale jet mohlo jen 23 lidí. Všichni jsme na tom byli zhruba stejně. Neberu to jako žádnou tragédii, věřím, že se ještě prosadím. Teď budu mít aspoň delší dovolenou," dodal.

Reklama