Hlavní obsah

Ještě že Jarolímovi zůstala Slavia. Snad její hráči přenesou atmosféru z Edenu i do reprezentace, věří trenér

Praha

Ještě že mám „své“ slávisty, musel si při skládání nominace na přípravu s Litvou (22. 3. v Ústí nad Labem) a kvalifikaci v San Marinu (26. 3. v Serravalle) přiznat kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím a sáhl tudíž hned po pěti hráčích z Edenu. V dost bídném ligovém jaru moc na výběr ostatně neměl. „Byl bych rád, aby dobrou atmosféru panující v Edenu přenesli i do národního mužstva,“ netajil, že na slávisty bude během příštího týdne spoléhat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím.

Článek

Na podzim jste sahal po hráčích z domácí ligy a i díky tomu jste v kvalifikaci pořád ve hře o postup na světový šampionát v Rusku. Teď na jaře ale musíte bědovat, protože není pomalu kam sáhnout. Plzeň z formy, Sparta z formy, o Liberci ani nemluvě...

Realita je opravdu jiná, než jsem myslel. Věřil jsem, že vybírat se mi bude snáze a lépe.

Ještě že vám zůstala alespoň Slavia.

Proto také není náhoda, že v nominaci je hned pět slávistických hráčů. Byl bych rád, aby dobrou atmosféru panující v Edenu přenesli i do národního mužstva.

Třeba by to chtělo nominovat jich ještě víc...

Tři hráče k současným dvaceti ještě povolám. Jednoho na kraj obrany, dva do středové řady.

Takže by se mohlo dostat třeba na Frydrycha, který figuruje mezi náhradníky?

Proč ne, když je ve hře na místo na kraji obrany on a Řezník. Zatím je ale předčasné předbíhat. Rozhodnu se v neděli.

Když už je Slavia v takovém kursu, nenapadlo vás i jméno Hušbauer?

Sledujeme ho, jeho jméno při nominačních úvahách také padlo, ale zatím nemá takovou top formu, aby se v kádru objevil.

Kadeřábek z Hoffenheimu v něm je, i když je dál zraněný a nehraje...

Určitou komplikaci to představuje, protože on sám si myslel, že se vrátí na hřiště dřív. Teď se ale zapojuje do tréninku a snad o víkendu proti Leverkusenu nastoupí.

A kdyby nenastoupil?

To by představovalo komplikaci, protože pak by ho asi nechtěl klub uvolnit, neboť by chtěl, aby se dal do pořádku.

Argumentujete, že Hušbauer ještě není v top formě. Plzeňský Krmenčík v ní rozhodně také není, přesto jste ho povolal.

V prvních jarních zápasech skutečně v základní sestavě nefiguroval, ale byl u všeho podstatného, co Plzeň vyprodukovala.

Takže podobná argumentace bude nejspíš platit i pro Daridu.

Pro nás je nesmírně důležitým hráčem, na němž se v úvodu jara podepsalo, že jeho Hertha nehrála dobře. V posledních zápasech už Daridovo mužstvo podávalo kvalitnější výkony a i na něm to bylo znát.

Co třeba takový Dočkal, který zmizel v Číně, kde ho budete těžko sledovat?

Když hrál ve Spartě, bylo to samozřejmě jednodušší, ale i z Číny se šíří světem streamy, díky nimž ho mohu sledovat. Teď má navíc čínská liga přestávku, takže Dočkal přiletěl domů s předstihem a trénuje individuálně. Na přípravu v novém angažmá si rozhodně nestěžuje, tvrdí, že v Číně se trénuje kvalitně, takže půjde o to, aby si na něho nové mužstvo zvyklo a využívalo jeho předností.

Vy budete chtít proti Litvě a San Marinu určitě vidět přednosti, které do reprezentace přinese jediný debutant Jankto...

V italské Serii A se mu daří, za Udinese nastupuje pravidelně, v posledním zápase proti Pecaře dal gól a u dvou asistoval, takže proto jsme ho povolali do áčka. Na jeho herním projevu je vidět, že se chce neustále posouvat dál. Předpoklady k tomu má, neboť je dravý, přímočarý, výborně kope standardní situace, umí i vystřelit. Navíc může hrát na kraji obrany i ve středové řadě, což je jeho výhoda.

Takže není zase až tak zle. Zvláště, když se po přestupu do Slavie ukazuje v dobrém světle i Sýkora.

Také univerzál, jenž na předchozí štaci v Liberci vystřídal snad všechna místa, ale teď ve Slavii našel post, který mu sedí nejvíc. Hraje zprava a je schopen vytvářet nebezpečné situace.

Proto asi nemáte z kvalifikace v San Marinu žádné obavy...

Při vší úctě k němu bychom měli příští neděli nastřílet co nejvíc gólů a přitom zahrát tak, aby nás fotbal nebyl upachtěný.

Reklama

Související témata: