Hlavní obsah

Obra z obrany děsí ledové kádě. Barák měl ve svalu díru, ale už ladí formu alespoň v písku

Radek Malina, KaprunSport.czPrávo

Už jen dva dny zbývají české fotbalové reprezentaci do jednadvaceti let, aby využila zázemí pod rakouskými Alpami k vyladění formy před mistrovstvím Evropy startujícím v Polsku 16. června. Výběr trenéra Vítězslava Lavičky čekají v základní skupině Německo, Itálie a Dánsko. Lvíčata sní na šampionátu o velkém úspěchu, i proto dřou pod vrcholky ještě stále zasněžených hor ze všech sil.

Foto: Radek Malina, Právo

Útočník Lukáš Juliš a kondiční trenér Pavel Rada v ledové lázni při soustředění v Rakousku.

Článek
Fotogalerie

Tým trenéra Lavičky tradičně ladí formu v Kaprunu. Dočasný domov našel v hotelu St. Florian, jehož majitelem je bývalý fotbalový boss Sparty Vlastimil Košťál. "Máme tady dokonalé zázemí. Prostředí pod Alpami je super, hotel mimořádně příjemný. Byl jsem tu už v minulosti. Všechny z hotelu znám, máme doslova rodinné zázemí," lebedí si záložník Antonín Barák.

Ve srovnání s ostatními spoluhráči má jiný režim. Důvodem je zranění zadního stehenního svalu. Vyšetření totiž odhalilo, že má ve svalu čtyřmilimetrovou díru. "Dvakrát denně mi zranění léči vysokorázovým laserem. Jsou tu sauny, bazén. Pečují o mě dva fyzioterapeuti, lékaři. Zranění už by mělo být zacelené," vypravuje Barák.

Ostatní borci polykají tréninkové dávky, které jim ordinuje realizační tým v čele s Vítězslavem Lavičkou. "Počet doteků není omezen. Ale chci vidět jasné principy a jasná pravidla," nabádá hráče, než při středečním tréninku zahájí hru na dvě branky.

Když není s předváděným výkonem spokojen, rázným hvizdem přípravu zastaví a hráčům vytkne, co se mu nepozdává. Jeho vyvolení, mezi nimiž stále chybí záložníci Jankto se Součkem a útočník Schick chystající se na duel áčka v Norsku, absolvovali během víkendu denně dvě tréninkové fáze.

Po pondělní přípravě s Ázerbájdžánem byla v programu vždy jen dopolední příprava, přičemž odpoledne je vyplněné regenerací či strečinkem nebo individuálním cvičením podle potřeby každého z borců.

Samozřejmostí jsou ledové kádě, do nichž míří na pokyn kondičních trenérů a fyzioterapeutů hráči vždy po tréninku na hřišti v Zell am See. "Osobně to mám rád. Pomáhá to k uvolnění svalů," vypravuje Barák.

Někteří borci se však kádím snaží vyhnout obloukem. "Třeba Patrizio Stronati, když ho trenéři do vody naženou, vyloženě trpí," hlásí Barák s úsměvem, že pro obra z obrany je nachystaná "lázeň" doslova strašákem. Kvůli vidině životního úspěchu jsou však hráči ochotni ledacos překonat.

Ve čtvrtek Lavičkův výběr čeká generálka na šampionát v podobě přípravy opět proti Ázerbájdžánu, v pátek dopoledne ještě trénink a následně návrat domů.

Reklama