Hlavní obsah

Agresivita, organizace, produktivita! Zlepšili jsme vše, lebedil si Lavička po skalpu Italů

Radek Malina (Tychy)Sport.czPrávo

Vychutnával si aplaus bouřících tribun. Děkovačka fanoušků za brankou, kde v druhém poločase bitvy s Itálií čaroval brankář Lukáš Zima, byla určená i trenérovi české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Vítězslavu Lavičkovi. Vítězství 3:1 nad favorizovaným výběrem z Apeninského poloostrova udrželo Lvíčata na mistrovství Evropy ve hře o postup do semifinále. „Všichni kluci si po zápase s Německem uvědomili, že neukázali své umění. Duel s Italy jsme odpracovali velmi dobře," lebedil si Lavička.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Marek Havlík se raduje z gólu proti Italům.

Článek

Co bylo klíčové pro vítězství nad Itálií, která byla jednoznačným favoritem duelu?

Potřebovali jsme zlepšit všechno ve srovnání s utkáním proti Německu. Tam jsme neukázali potenciál. Proti Italům jsme zlepšili agresivitu, byli jsme lépe organizování, zvýšili jsme efektivitu. V prvním zápase jsme šance nevyužili. Proti Italům mnoho příležitostí nebylo, ale byli jsme produktivnější. A pracovali jsme velmi tvrdě jako tým.

Ve srovnání s úvodním duelem proti Německu jste nasadil tři jiné hráče. Proč jste se rozhodl ke změně, na vaše poměry až nevídané?

Potřebovali jsme něco změnit, snažili jsme se malinko vyztužit střed pole, kde jsou Italové ještě agresivnější než Němci. To se podařilo. Řešili jsme i kraj obrany, tudíž došlo k určitým přeskupením. Celkově se to vydařilo.

Co vám běželo hlavou, když jste po přestávce přežili dvacetiminutový tlak Italů, a pak jste inkasovali vyrovnávací gól po naprosto zbytečné ztrátě míče ve středu pole?

Bylo mi jasné, že jde o komplikaci. Věděli jsme, že potřebujeme vyhrát, abychom si uchovali naději na postup. Hnala nás nejen vidina výhry, ale i fantastická podpora z tribuny.

Ovšem krátce poté jste přežili „klinickou smrt", když se na Zimu řítil osamocený Petagna. Ale přestřelil a následně jste vstřelili vítězný gól.

Šlo o klíčový moment. Takové okamžiky překlápí vývoj utkání na jednu či druhou stranu. Přežili jsme, a pak se nám povedlo nasazení střídajících hráčů, kteří přinesli novou energii, a ještě dokázali být u rozhodujících momentů

Bude složité nyní udržet myšlení hráčů při zemi?

Náš tým nemá hlavu vysoko v oblacích. Víme, co je ve hře proti Dánsku. Protože jsme vyhráli o dvě branky, tak postupová naděje se otevřela. Nejen pro nás, ale pro všechny týmy. Bude to ještě hodně zajímavé.

Reklama

Související témata: