Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 1:2Česká devatenáctka poprvé na ME prohrála, nestačila na Portugalsko

Tbilisi/Praha
Aktualizováno

Čeští fotbalisté do 19 let ve svém druhém vystoupení na ME v Gruzii prohráli s Portugalskem 1:2. Na evropském šampionátu si připsali první porážku a o postup ze skupiny se v sobotu utkají s domácím výběrem. Svěřencům Jana Suchopárka stačí uhrát bod, jelikož vstřelili více branek než Gruzínci.

Foto: Štěpán Černý/FAČR

Michal Sadílek s míčem.

Článek

Portugalsko vyhrálo i druhý zápas na turnaji a stalo se prvním semifinalistou. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka jsou po úvodní výhře 2:1 nad Švédskem na druhém místě tabulky o skóre před Gruzií, s kterou v sobotu od 18:00 uzavřou skupinu. Seveřané jsou bez bodu a šance na postup poslední. Do semifinále projdou první dva týmy ze skupiny.

Český celek přestál úvodní portugalský tlak a v 18. minutě měl první velkou šanci. Balón se dostal až k osamocenému Hlavatému, jehož střelu ze záklonu vyškrábl brankář Costa nad břevno.

Mladíci drželi s favoritem krok, ale v 35. minutě inkasovali. Joao Filipe poslal z levé strany přízemní centr do vápna a nabíhající Dju střelou k tyči překonal Jedličku.

Češi ale hned za pět minut po podobné akci srovnali. Holíkův centr zprava se dostal až ke Graiciarovi a ten přízemní ranou k tyči nedal brankáři šanci.

Suchopárkův celek favorita přestřílel, ale k bodům to nevedlo. Český tým totiž nechal v 74. minutě nacentrovat z levé strany Leaa a úplně nehlídaný Rui Pedro hlavičkou rozhodl o druhém portugalském vítězství na turnaji. Mladým reprezentantům se v poslední minutě povedlo podruhé dostat balón do sítě, ale turecký rozhodčí Palabiyik Chalušovu trefu po dalekonosném nákopu z poloviny hřiště nakonec neuznal, jelikož se jednalo o nepřímý volný kop. Aby branka platila, musel by míč někdo tečovat, k čemuž nedošlo.

Česká devatenáctka startuje na mistrovství Evropy poprvé od zisku stříbra v roce 2011.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let - Tbilisi:
Skupina A:
ČR - Portugalsko 1:2 (1:1)
Branky: 40. Graiciar - 35. Dju, 74. Rui Pedro.
Sestava ČR: Jedlička - Holík, Král, Chaluš, Granečný - Havelka, Tischler - Chvěja, Hlavatý (62. Šašinka), Sadílek - Graiciar (80. Turyna). Trenér: Suchopárek.
Gruzie - Švédsko 2:1 (2:0).
Tabulka:
1.Portugalsko22003:16
2.ČR21013:33
3.Gruzie21012:23
4.Švédsko20022:40

Reklama

Související témata: