Hlavní obsah

Český fotbal chce medaile! Vydali jsme se správným směrem, myslí si Prokeš

Robert NeumannSport.cz

Jen pět zemí se dokázalo současně kvalifikovat na fotbalové ME hráčů do 19 a 21 let. Anglie, Německo, Nizozemsko, Švédsko a Česká republika. Co to vypovídá o stavu českého fotbalu a kolik mu ještě schází do nejlepších evropských konkurentů? Sportovně-technický ředitel FAČR Michal Prokeš věří, že fotbal zvolil správnou cestu.

Foto: Sport.cz

Čeští fotbalisté vyhráli na ME hráčů do 19 let nad Švédskem 2:1

Článek

Jak jste prožil postupové utkání a jak velký je to úspěch pro český fotbal?

Mou prací je sledovat to vše v širších souvislostech. Nezabývat se pouze samostatným výkonem a fotbalem, ale prací realizačního týmu, součinností, organizací, chováním hráčů. Proto jsem si fotbal užil a dnes to bylo jen vyvrcholení toho, jakým způsobem se tady celý český tým prezentuje. Byl jsem hrdý na všechna předchozí utkání a kluci hráli v atmosféře, která v dobrém slova smyslu neodpovídala kategorii U19.

V jakém světle to ukazuje náš mládežnický fotbal?

Vždycky, když jsme blízko nějakého mládežnického úspěchu, je to svým způsobem hrozba, protože to zakrývá nedostatky. Nám se jednou za 6-7 let podaří uspět, ale pokud se chceme posunout mezi vyspělé země a vrátit se do doby, kdy jsme vychovávali hráče jako Pavel Nedvěd a Karel Poborský, potřebujeme pravidelnost a systém. Tak, abychom se pravidelně účastnili takových šampionátů, jako je tento. Klukům moc gratuluju, je to obrovský úspěch a zásluha všech lidí, kteří se na tom podílejí. Je to dosažené maximálním vypětím a součinností všech lidí – trenérů, hráčů i lidí kolem. Ale kvalita a samostatná herní dovednost hráčů, to je něco, na čem musíme pracovat.

Je toto určitá zpráva pro český fotbal? Že můžeme uspět, ale....

Jsou to dvě zprávy. První pro fanoušky. Lidé se z toho radují, ale třeba se jim tolik nelíbila hra týmu. Je třeba i s našimi fotbalovými fanoušky spolupracovat a vysvětlovat jim, proč to tak je. My, kteří jsme byli u přípravy a víme, na co trenér hráče připravoval, víme, že tým splnil přesně to, co bylo správně vyhodnoceno jako způsob hry, kterým dokážeme uspět. Druhá zpráva je systematika. Výchova mladých hráčů je systematika, v podstatě jako školství, protože fotbal je jen jedna malá složka. Pokud se chceme radovat pravidelně a účastnit se vrcholných turnajů, musíme si uvědomit jednu věc. Je to státní reprezentace, hrajeme pod státním znakem naší země, a proto je třeba nastavit financování, pravidelnost a účelovost toho financování. To je vše o investicích, o tom dovolit si kvalitní, vzdělané lidi a odborníky. Prostě vytvoření podmínek, které jsou napojené na společnost a školský vzdělávací proces. Takže jednak musíme vysvětlovat fanouškům, jak trenéři s hráči pracují a fanoušci nám to zase vrátí, a pak musíme žádat stát, abychom byli ve financování státní reprezentace stabilní.

A kdy se tedy můžeme kromě výsledku těšit i na líbivý styl hry?

Naši soupeři tady jsou fascinovaní tím, jak naši hráči dokážou spolupracovat, jak jsou koncentrovaní a soustředění. Přestože vnímají, že nás třeba individuálně převyšují. My musíme použít naše silné stránky a přidat k nim to, co nám chybí. Jemná technika, dynamická technika, první dotyk do prostoru, aktivita, to všechno je potřeba do hráčů dostat.

Ale zůstává otázka, kdy přijde ten přerod?

Já jsem přišel na FAČR kvůli Miroslavu Peltovi, který měl jedinou myšlenku – na prvním místě je hráč a my musíme vytvořit podmínky pro konkurenceschopnost a reprezentaci. Já jsem mluvil se zástupci zdejšího gruzínského fotbalového svazu, který investuje neuvěřitelné částky, kolem tří miliard korun. U nás, když se řekne miliarda, tak lidé omdlívají, ale ono to není o částkách, je to o efektivitě konání. S tím nástupem, když pan Pelta vytvořil podmínky, abychom mohli systematicky pracovat, byl nastaven cíl uspět v jednotlivých kategoriích. Proto přišli zkušení a profesionální trenéři, kteří umějí pracovat i s průměrnými hráči v lize. Takže proto je tady Luboš Kozel, Jan Suchopárek, Václav Kotal, Karel Krejčí a je tu Václav Černý. Náš aktuální stav je takový, že hráče máme průměrné, a proto musíme výjimečně pracovat v součinnosti. Mezitím je potřeba odspodu nastavit strukturu přípravy mladých hráčů. Spustili jsme projekt akademií, spolupracujeme s velkými kluby jako jsou Sparta a Slavia a vytváříme role jakýchsi profesionálních okresních trenérů mládeže, protože tam nám chybí kvantita i kvalita.

Takže kdy?

Minimálně 5 let.

Jaké úspěchy a mety do té doby máme určené?

Je potřeba si ukrojit sousto, které je člověk schopen spolknout. Před třemi lety bylo zadání postoupit na závěrečné turnaje. Áčku se to podařilo ještě za trenéra Pavla Vrby, nakonec i podceňovaným hráčům ve výběru U21 a U19. Jen 5 zemí se současně účastnilo těchto dvou šampionátů, kde spousta velkých zemí nebyla. Podařilo se to Anglii, Německu, Nizozemsku, nám a Švédsku, které za posledních 15 let udělalo v práci s mládeží velký kus práce. To by měl být teď náš cíl – pravidelnost a systematičnost. Pak přijdou i medaile, ale ten náš cíl a meta pro další roky jsou závěrečné turnaje. Když se kvalifikujeme, jsme úspěšní.

A máme srovnání...

Ano, pak je třeba správně vyhodnotit a udělat výstup našeho srovnání s konkurencí. Materiál, který jsme načerpali tady v Gruzii je nenahraditelný a nikde jinde bychom ho nezískali.

Má v této konkurenci český tým šanci na finále?

Závěrečný turnaj je loterie. Vzpomeňme si třeba na rok 2004. Tehdy šel trenér Brückner za stavu 0:2 do hrozně odvážného kroku a než jsme dali góly, mohli jsme také prohrávat výrazně větším rozdílem, protože Davids a Seedorf tuším trefili tyče. Mohlo to být vše jinak, ale to jsou právě ty detaily, příprava, naladění týmu, které se v turnajovém systému projevují. Jistě nás v semifinále čeká hrozně těžký soupeř, ale velký kus práce tady odvedla i skupina trenérů, kteří sledovali ostatní soupeře, což teď nám může pomoci.

Takže věříte?

Ano, je to i otázka víry a štěstí, ale pro mě nemůže být ukazatelem jedno finále nebo semifinále. Pro mě je parametrem to, co hráči umějí, a jestli se dokážeme pravidelně probojovávat na závěrečné turnaje.

Reklama