Hlavní obsah

Na Srby s Bednářem, ale i Jarošíkem a Pitákem

PRAHA

Premiérovou pozvánku do fotbalové reprezentace dostal pro přípravný zápas se Srbskem útočník skotského celku Heart of Midlothian Roman Bednář. V nominaci, kterou ve čtvrtek oznámil trenér Brückner, nechybí ani další nováček Tomáš Zápotočný, po pauze se do národního celku vracejí Jiří Jarošík ze Celticu Glasgow a Karel Piták z rakouského Salcburku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

V nominaci je překvapivě i Jiří Jarošík.

Článek

Radikální řez reprezentačním kádrem po neúspěšném mistrovství světa se nekoná, ale nové tváře si kouč pozval. Z týmu, který v Německu reprezentoval, chybí gólman Čech, kapitán Galásek, dále Baroš, Jiránek, Lokvenc, Heinz, Štajner, Mareš a Poborský, jenž v národním celku skončil. Petr Čech ještě není připraven po operaci obou ramen, potíže z MS si obnovil Galásek, šrámy si léčí i útočník Aston Villy Baroš.

V nominaci nechybí veterán Pavel Nedvěd, o jehož dalším působení v reprezentaci by se mohlo rozhodnout na pražském srazu. "Jsme s Pavlem domluvení, že si v Praze vše vyjasníme. Má pocit zodpovědnosti, bude záležet na zdravotním stavu," řekl novinářům Karel Brückner.

Čechům se ve Skotsku daří

Překvapením je nominace Jiřího Jarošíka, který se nedávno v tisku nechal slyšet, že pod trenérem Brücknerem si pravděpodobně v národním celku nezahraje. V úvodu skotské ligy se mu ale daří, stejně jako Bednářovi. Ten střílí v dresu Hearts branky jako na běžícím páse, v úvodních dvou kolech se trefil třikrát.

Podoba osmnáctičlenného kádru možná ještě není konečná. "Zvažujeme doplnění o jednoho až dva hráče, hlavně pro útočnou fázi," uvedl Brückner. Trenér se na duel se Srbskem pečlivě připravoval a sledoval možné adepty. "Během čtrnácti dnů jsem viděl třiadvacet utkání a v nich dvacet možných adeptů pro reprezentaci," vypočítal svoji aktivitu zkušený lodivod.

Novým asistentem Rada

Bývalý hráč Slavie Karel Piták se v reprezentačním dresu představil jen v přípravě proti Turecku, ale ve středu se v dresu Salcburku blýskl vítěznou trefou v předkole Ligy mistrů proti španělské Valencii. "Byl jsem informován, že podal skvělý výkon. On je zárukou kvality," řekl na adresu Pitáka Brückner. V Turecku byl i Zápotočný, ale hrál jen za "B" výběr, jehož výsledek se do statistik nezapočítával.

Dílčí změny v reprezentaci proběhly i v realizačním týmu. Prvním asistentem je nově jablonecký kouč Petr Rada, podle manažera reprezentace Vlastimila Košťála bude realizovaná spolupráce s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. Novým kustodem bude bývalý hráč Sparty a reprezentace Roman Vonášek. "V příštích dnech budeme jednat o nových reprezentačních smlouvách s hráči a prémiovém řádu," uvedl Košťál. Prémie by měly být nižší než v případě minulého cyklu. Reprezentační manažer také uvedl, že jedná o dalších soupeřích národního celku. Těmi by mohli být v listopadu Dánové a v únoru Belgičané.

Premiérové utkání nové sezóny se odehraje 16. srpna v Uherském Hradišti.

Nominace České republiky:
Brankáři:
Jaromír Blažek (Sparta Praha, 11 zápasů/0 branek), Antonín Kinský (Saturn MO, 5/0).
Obránci:
Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 44/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 51/8), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 7/0), David Rozehnal (Paris St. Germain, 25/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 50/2), Tomáš Zápotočný (Liberec, 0/0).
Záložníci:
David Jarolím (Hamburk, 4/0), Jiří Jarošík (Celtic Glasgow, 23/0), Pavel Nedvěd (Juventus Turín, 90/18), Jan Polák (Norimberk, 21/5), Jaroslav Plašil (Monako, 17/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 57/17), Karel Piták (Salcburk, 1/0).
Útočníci:
Jan Koller (Monako, 69/43), Roman Bednář (Hearts, 0/0), Libor Sionko (Glasgow Rangers, 20/1).

Reklama