Hlavní obsah

V reprezentaci končím, oznámil Nedvěd

PRAHA

Definitivní konec. Tak tentokrát vidí své působení ve fotbalové reprezentaci Pavel Nedvěd. Na úterní tiskové konferenci v Praze třiatřicetiletý záložník Juventusu Turín oznámil, že středeční přípravné utkání se Srbskem v Uherském Hradišti bude jeho derniérou v národním celku. "Rozhodl jsem se odejít a uvolnit místo mladším. Je to naprosto nezvratitelné rozhodnutí," řekl Nedvěd.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Nedvěd.

Článek

Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 2003 se měl vyjádřit už v pondělí, po debatě s trenérem Brücknerem a zástupci reprezentace si vzal ještě den na rozmyšlenou. A rozhodl se svoji bohatou kariérou, vyšperkovanou stříbrem z evropského šampionátu 1996 v Anglii, ukončit. "Chtěl jsem si ještě sednout s trenérem, protože si to zaslouží," poznamenal záložník Juventusu.

Opravdu už Nedvěd nenastoupí za národní tým?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

O tom, že Nedvěd v národním celku skončí, svědčil už výrok Dejana Stankoviče. Srbský reprezentant, který s českým fotbalistou působil v římském Laziu, si po příletu svého národního týmu pochvaloval, že bude na reprezentační rozlučce svého bývalého kolegy. "To byla nešťastná shoda náhod. Bavili jsme se v Neapoli a on mi říkal, že to bude asi můj poslední zápas. Já jsem jenom kýval a pak z toho vzešlo tohle," vysvětlil slova srbského hráče Nedvěd.

Jedno loučení už tady bylo

Loučení s trikotem reprezentace už Pavel Nedvěd jednou zažil. Po bronzovém mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku se rozhodl šetřit své lety opotřebované tělo a chtěl se koncentrovat na výkony v Juventusu Turín.

Odstartovaly spekulace, kdy se hráč s trenérem Brücknerem dohadovali v médiích. Nakonec se Nedvěd před barážovým dvojutkáním o postup na MS 2006 v Německu vrátil a pomohl českému celku na šampionát do Německa. Tam patřil k nejlepším českým fotbalistům, kteří ale po výhře nad USA prohráli s Ghanou a Itálií a ze základní skupiny nepostoupili. "Po mistrovství svět jsem měl myšlenky úplně skončit s fotbalem. Pak jsem to zvážil a chci ještě fotbal hrát. Nevím jestli rok nebo dva, to se ještě uvidí," řekl na adresu další kariéry třiatřicetiletý fotbalista.

V národním celku odehrál Pavel Nedvěd 90 utkání a nastřílel 18 gólů.

Reklama