Hlavní obsah

Island - Česko 1:2Povzbuzení pro Jarolímův tým. Čeští fotbalisté porazili v Kataru účastníka mistrovství světa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Souček 0 : 1
65. Sýkora 0 : 2
77. Finnbogason 1 : 2
Záznam online reportáže

Dauhá
Aktualizováno

Určitě cenná výhra. A hlavně po zbabrané kvalifikaci o Rusko a na začátku dalšího cyklu pro český tým povzbudivá. A nic na tom nemění, že soupeř napostavil do přípravy v katarském Dauhá několik klíčových hráčů - brankářem Halldorssonem a kapitánem Gunnarsonem počínaje a dvojicí Sirgudssonů konče. Přece jen se zrodila v konfrontaci s účastníkem mistrovství světa, takže má svou váhu. Zvláště, když Islanďané dostali dva góly naposledy před rokem od Chorvatů a od té doby je v dalších jedenácti zápasech takto nikdo neztrestal.

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Češi se radují po první Součkově trefě v duelu s Islandem.

Článek
Fotogalerie

Ohlasy českých fotbalistů po výhře nad Islandem

Inspirace dlouhým islandským autovým vhazováním na Nováka se Součkem zapůsobila. A dokonce natolik, že slávistický záložník byl úspěšnější než Kjartansson. Ten totiž už ve druhé minutě po autu a hlavičce Arnasona trefil tyč Vaclíkovy brány, zatímco Souček mu sedmnáct minut na to ukázal, jak se podobné signály proměňují.

Gól, ale také kus smůly

Arnason ho totiž v šestnáctce jen stínoval, a k tomu ještě hodně ležérně, takže Součkovi stačilo natáhnout nohu a usměrnit Novákův dlouhý aut za záda debutujícího Runarssona.

Trochu pech, že katarský sudí Kuvarí dal krátce před tím na zdvižený praporek pomezního, protože mohlo jít už o druhou trefu do islandské sítě.

Islanďané totiž neskutečně zpackali rozehrávku, Kopic se díky tomu dostal k míči a Krmenčíkovi stačilo jeho ránu jen lehce tečovat. Praporek byl ovšem nahoře a Kuvarí pokyn respektoval.

I tak bylo vedení českého týmu slibné. Aktivita a iniciativa, kterou na tréninkovém stadiónu v Dauhá před liduprázdnými tribunami hýřil, zrovna tak.

Islanďanům sice patřil úvod přípravného duelu, neboť kromě zmiňované tyče se připomněli i ránou Ólafura Skúlasona a průnikem Kjartana Finnbogasona, ale po čtvrthodině se hra vyrovnala a Jarolímův výběr dokázal dobře sehranými útočnými akcemi soupeři odpovídat.

Až v závěru první půle jako by si Hallgrímssonovi svěřenci připomněli, že prohrávají a že by se měli snažit o vyrovnání. Nejblíže k němu měl Finnbogason, jenž se vyhnul i Vaclíkovi a měl před sebou prázdnou bránu, do kliček se ale zamotal natolik, že jeho střela spíše připomínala přihrávku adresovanou Suchému.

To střídající Sýkora si po pouhých třech minutách na trávníku počínal v porovnání s ním jako ostřílený rutinér. Stačilo, aby mu hlavičkující Novák posunul Barákův centr a on prostřelil Runarssona podruhé.

Nejdřív zaváhání, pak Vaclíkova omluva

Byl to ovšem pro jindy důsledné, důrazné a v obraně bezchybně pracující Islanďany zákonitý trest za liknavost a bohorovnost, s jakou si v defenzivě počínali.

Hlavičkující Finnbogason je po trestuhodném nedorozumění Vaclíka s Brabcem dostal celkem lacino zase do hry, ale když dvě minuty poté český gólman tváří v tvář Kjartanssonovi své předchozí zaváhání odčinil a vyloženou šanci legionáři ve službách izraelského Maccabi Tel Aviv zlikvidoval, Jarolímův výběr přes zbytečně hektický závěr, v němž rezignoval na aktivní fotbal praktikovaný do té doby, přece jen dosáhl na cennou výhru.

Turnaj tří zemi v Kataru
Island - Česko 1:2 (0:1)
Branky: 77. K. Finnbogason - 19. Souček, 65. Sýkora. Rozhodčí: Kuvarí - Makalá, Šamarí (všichni Katar). ŽK: Árnason, Ingason - Souček. Diváci: 150.
Island: Runarsson - Hermannsson, Ingason, Árnason (46. E. Bjarnason), Magnússon (46. Sigurjonsson) - Gudmundsson (46. Gíslason), O. Skúlason (83. Johanesson), B. Bjarnason (60. Traustason), A. Skúlason - Kjartansson, K. Finnbogason (86. A. Finnbogason). Trenér: Hallgrímsson.
Česko: Vaclík - Čelůstka, Brabec, Suchý, Novák - Souček - Kopic (62. Sýkora), Hušbauer (62. Frýdek), Barák (87. Hrubý), Jankto (87. Falta) - Krmenčík (46. Šural). Trenér: Jarolím

Reklama

Související témata: