Hlavní obsah

Nedvěd při loučení s reprezentační kariérou neskrýval dojetí

Běžela 44. minuta přípravného utkání české reprezentace se Srbskem a v Uherském Hradišti se definitivně uzavřela významná kapitola domácího fotbalu. Za nadšených a neustávajících ovací tribun, které opakovaně vyvolávaly jeho jméno, odcházel ze hřiště se zarudlýma očima Pavel Nedvěd, dlouholetý kapitán národního týmu a jeden z nejlepších českých hráčů v historii.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Nedvěd na tréninku české reprezentace.

Článek

Třiatřicetiletý záložník se ve středu po dvanácti letech emotivně loučil s reprezentační kariérou.

"Ani nevím, na co jsem myslel, během poločasu se mi v hlavě přehrál celý můj fotbalový život," říkal dojatě o poločase do kamery České televize Nedvěd, který minutu před koncem první půle přenechal své místo na hřišti Davidu Jarolímovi.

Sbohem a díky, Pavle, svítil velký modrý nápis na jedné z tribun za brankou. Celý večer v Uherském Hradišti byl prodchnutý slavnostní a nostalgickou atmosférou a pozornost se upírala k jedinému muži: blonďaté hvězdě z Juventusu Turín, která v úterý definitivně oznámila svůj reprezentační konec. Pohostinné Slovácko při "Nedvědově benefici" připravilo důstojné loučení, představitelé místního klubu dokonce navrhovali, aby se jejich stánek jmenoval právě po Nedvědovi.

Když se hodinu a půl před utkáním autobus s českými hráči prodral úzkými uličkami až ke stadionu, dostalo se Nedvědovi prvních ovací. Jeden z fanoušků dokonce neváhal a překvapenému Nedvědovi vrazil do ruky zabalenou krabici, jejíž obsah však zůstal tajemstvím.

Rodák ze Skalné u Chebu dnes při své rozlučce nabídl svoji "klasiku". Jako první přivedl své spoluhráče na rozcvičku, jako první při ní společně se stoperem Tomášem Ujfalušim absolvoval všechna cvičení. Než nastoupil před utkáním na hřiště, dle svého zvyku se pokřižoval a pak poprvé roztál, když naposledy v životě jako aktér utkání poslouchal českou hymnu.

Ještě než zápas začal, objal se Nedvěd s kapitánem Srbska Dejanem Stankovičem, s nímž se kamarádí díky společnému působení v Laziu Řím. Právě Stankovič v pondělí nechtěně prozradil, že dnešní zápas bude pro Nedvěda posledním v reprezentaci. Když pak osamocený Nedvěd pózoval s květinou fotografům, neslo se zaplněným stadionem poprvé skandovaně jeho jméno.

Gólman Stojkovič nedovolil skórovat

I v utkání samém byl Nedvěd ve svém živlu, předvedl vše, co jej proslavilo. V bílém dresu znovu hýřil pohybem po celém hřišti, už v třetí minutě se "přimotal" ke Štajnerovu šťastnému gólu, pak ukázal svoji zarputilost, když na půlce zkosil unikajícího Koromana. V 18. minutě vyslal svoji pověstnou dělovku z přímého kopu, která se ale jen odrazila od zdi.

A vzápětí sám sebe proklínal znovu poté, co jeho střela z otočky přeletěla břevno srbské branky. Za to všechno mu lidé v Uherském Hradišti vděčně tleskali. Osm minut před poločasem Koller přiťukl "Méďovi" míč a Nedvěd naposledy v reprezentaci vypálil na soupeřovu branku. Gólman Stojkovič však jeho skákavý pokus zkrotil.

Oceněný tucet let v reprezentaci

Pak už se jen čekalo na ohlášenou 44. minutu, v níž měl Nedvěd podle plánu střídat. I vyrovnávací gól Srbů dokonce diváci přešli s nadhledem a shovívavostí. Nedvědův odchod ze scény byl dojemný, celý stadión včetně srbských fanoušků povstal a vyprovodil českého hráče při jeho 91. reprezentačním startu ze hřiště. Nedvěd si rukou zakrýval tvář, po odchodu z hrací plochy se ještě stačil pokřižovat a pak se objal s trenéry, náhradníky a členy realizačního týmu na lavičce.

V poločase ještě Nedvěd dokráčel na hřiště, kde od hejtmana Zlínského kraje dostal dvanáctilitrovou láhev vína, která symbolicky ocenila tucet let, které Nedvěd strávil v reprezentaci. Domů do Turína si Nedvěd vezl i vyhlášenou místní slivovici. Pak se "Grande Paolo" vydal na své poslední reprezentační děkovné kolečko kolem tribun.

Reklama