Hlavní obsah

Rosický panice nepropadá, i když Arsenal ligu nezahájil dobře

PRAHA

Když se Tomáš Rosický dozvěděl, že nastoupí v sobotu k prvnímu ligovému utkání v dresu Arsenalu, byl hodně překvapený. Po zranění třísel totiž za sebou měl jen dva tréninky s mužstvem. Ale po zápase na hřišti Manchesteru City zase záložníka české reprezentace pohltilo velké zklamání. "Kanonýři" podlehli brankou z penalty 0:1 a po dvou odehraných zápasech mají jediný bod.

Článek

Na svoji premiéru v anglické lize tak Rosický nebude vzpomínat v dobrém. "Jsme z toho všichni hodně smutní, ale neměli bychom propadat panice. Je to jenom o tom, až začneme dávat góly, protože šancí si vytváříme spoustu," řekl v pondělí novinářům Rosický na reprezentačním srazu v hotelu Praha. "Teď jde jednom o to, až nám to tam zase bude padat," tvrdil Rosický, který do Arsenalu přestoupil letos v červnu po pěti a půl letech strávených v Borusii Dortmund.

Sám Rosický byl v sobotu ve skvělé šanci, ale ani po jeho akci Arsenal střelecké trápení neprolomil. Pětadvacetiletý špílmachr běžel ze strany na branku soupeře, ke střele se ale neodhodlal a Brazilec Gilberto Silva po pasu českého spoluhráče také míč do branky nedostal. "Pořád jsem naznačoval a rychtoval si to na střelu, ale gólman mě skvěle ustál. Tak jsem to nahrál Gilbertovi, ale ten zase trefil někoho na lajně," popsal Rosický.

Arsenalu se nakonec tápání v koncovce vymstilo, Manchester City zvítězil brankou z pokutového kopu. "Je strašná škoda prohrát takový zápas, když jsme měli tolik příležitostí skórovat. A nakonec ještě inkasujeme z penalty," posteskl si Rosický, který hřiště opustil v 66. minutě a jeho místo na levé straně zálohy zaujal sedmnáctiletý objev Theo Walcott.

"Necítil jsem se špatně, ale ještě mi něco do optimální pohody samozřejmě chybí, protože jsem toho s týmem v poslední době moc nenatrénoval a mám tedy trochu manko. Teď by to mělo být lepší a lepší. Důležité je, že jsem v zápase necítil žádné následky zranění," uvedl Rosický, který si třísla poranil před třemi týdny během prvního zápasu 3. předkola Ligy mistrů na hřišti Dinama Záhřeb. Až do soboty s ním kouč Arsenalu Arséne Wenger nemohl počítat. "Byl jsem moc rád, že jsem mohl nastoupit. Ale musím to splácet tím, že budu hrát dobře a navíc bude vyhrávat mužstvo," tvrdil Rosický.

Už během svého prvního utkání v Premier League si stačil všimnout rozdílu, jaký je mezi anglickou a německou ligou. "V Anglii to je hlavně všechno mnohem rychlejší, všechno se dělá v obrovském tempu. To bylo i v tom prvním utkání jasně patrné," vylíčil odchovanec pražské Sparty.

Remízu sledoval v televizi

Arsenal a starosti z anglické ligy teď na deset dní částečně pustí z hlavy, soustředit se bude na zahajovací zápasy kvalifikace o evropský šampionát. V sobotu Češi v Teplicích přivítají Wales, čtyři dny poté vyjedou do Bratislavy k prestižní bitvě se Slovenskem. Rosický tuší, že hned úvodní prověrka s Walesem bude náročným testem.

Utvrdil jej v tom přípravný zápas Walesu s Bulharskem, bezbrankovou remízu Rosický sledoval v televizi. "Je to velmi nepříjemný soupeř, hlavně v ofenzivě jsou velmi nepříjemní. Všichni jsou velmi rychlí, na hrotu je nebezpečný Bellamy, zleva hraje skvělý Giggs," vypočítal Rosický. "Ale v obraně občas měli starosti, Bulharům tam nechali několik dobrých šancí," všiml si Rosický.

Může se stát, že Rosický povede českou reprezentaci do evropské kvalifikace jako kapitán. Národní tým bude o držiteli pásky rozhodovat zřejmě během úterka a záložník Arsenalu je jedním z největších adeptů. "Zatím se mnou o tom nikdo nemluvil, takže k tomu nic říkat nebudu. Nejprve si o tom musíme promluvit s klukama v mužstvu. Teď je to předčasné, nemám rád se o tom takhle bavit," dodal Rosický.

Reklama