Hlavní obsah

Jednadvacítka se v baráži o ME utká s Bosnou

NYON

Česká fotbalová reprezentace do 21 let se v říjnové baráži o účast na mistrovství Evropy utká s Bosnou a Hercegovinou. Rozhodl o tom páteční los ve švýcarském Nyonu. Baráž se bude hrát v termínech 7. a 11. října, závěrečný turnaj se uskuteční příští rok v červnu v Nizozemsku. Nejlepší čtyři mužstva z ME pak postoupí na olympiádu do Pekingu v roce 2008.

Článek

Češi sehrají první zápas s Bosnou na domácí půdě 7. října, možné je, že se termín posune kvůli kolizi s domácím utkáním seniorské reprezentace se San Marinem.

Trenér Ladislav Škorpil bral výsledek losu s nadhledem, nechtěl spekulovat o tom, jestli Češi čeká jeden z nejpřijatelnějších soupeřů. "Když jsme dostali Bosnu, tak na nás na druhou stranu bude zase vyvinuto větší očekávání ze strany veřejnosti a médií. Baráž bude hlavně o tom, jak se který tým vyrovná s psychickým tlakem. Když jsme loni měli v baráži Německo, tak bylo považováno za jasného favorita, ale my jsme ho dokázali dvakrát přehrát a jen kvůli špatné koncovce jsme nepostoupili. Ty prognózy jsou zkrátka ošidné," uvedl Škorpil pro ČTK.

Tři týdny náročné práce

"Teď nás hlavně čekají tři týdny náročné práce vyplněné pozorováním našich hráčů a studováním hry soupeře. Jsem přesvědčen o tom, že náš výkon bude mít i v baráži stoupající tendenci," doufal Škorpil.

Hráči byli rádi, že narazí na Bosnu. V první řadě je potěšilo, že se vyhnou silným týmům Španělska a Anglie, na které také mohli narazit. "Myslím, že se před námi otevírá docela slušná šance. Bosnu jsem si docela přál. Samozřejmě budou jako každí Balkánci hodně nepříjemní, ale na druhou stranu je to lepší, než jít třeba na Španělsko," řekl kapitán Martin Latka.

Český tým na závěrečném turnaji už dvakrát za sebou chyběl, když v předchozích barážových duelech vypadl se Švýcarskem a Německem. Nyní se před ním otevírá další šance na opravu, protože Bosna a Hercegovina je z možných soupeřů papírově nejslabší. V baráži se hraje o sedm volných míst, pořádající Nizozemsko má účast jistou.

Džeko se zná se soupeři z Teplic

Soupeř z Balkánu byl největším překvapením kvalifikace. Ve své skupině uhrál v Norsku remízu 1:1, což mu po výhře nad Arménií stačilo k postupu. Na závěrečném turnaji ještě fotbalisté z této bývalé jugoslávské republiky nikdy nehráli.

Češi se v boji o postup postaví i proti útočníkovi Edinu Džekovi, který hraje za Teplice. Výborně se tak zná s trenérem a asistentem u jednadvacítky Vlastislavem Marečkem a obránci Josefem Kaufmanem, Martinem Kleinem a Tomášem Jirsákem, kteří v týmu "lvíčat" také figurují. V jednadvacítce je Džeko oporou, dal jeden ze tří gólů při výhře nad Armény 3:2.

Ibiševič hraje v Cáchách

Trenér Ibrahim Zukanovič však má k dispozici i několik dalších hráčů, působících v zahraničí. Útočník Vedad Ibiševič, který dal rozhodující gól v Norsku, hraje německou bundesligu v Cáchách a zkušenosti ze stejné soutěže má i další útočník Sejad Salihovič. Ten byl ještě na jaře na soupisce Herthy Berlín, ale teď hraje jen v regionální soutěži. Výraznou postavou je i kapitán Senidad Ibričič, hrající v Chorvatsku za NK Záhřeb.

Los svedl ve dvou případech dohromady týmy, které si dělají zálusk na celkové vítězství. Italové budou hrát se Španělskem a Anglie s Německem.

Dvojice pro baráž (7. a 11. října):
ČR - Bosna a Hercegovina, Srbsko - Švédsko, Rusko - Portugalsko, Francie - Izrael, Anglie - Německo, Itálie - Španělsko, Belgie - Bulharsko.

Reklama

Související témata: