Hlavní obsah

Rosický: Rozhodně jsme nepřijeli do Dublinu pro remízu

Tomáš Rosický povede v irském Dublinu české fotbalisty za dalším vítězstvím v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2008. Reprezentační kapitán kdysi sehrál právě v Dublinu svůj první zápas v národním týmu. V rozhovoru pro deník Právo mimojiné komentoval kvalifikaci, vzpomínal na debut, řekl, že nehodlá s Iry zase prohrát.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Tomáš Rosický

Článek

V roce 2000 jste v Dublinu debutoval v reprezentačním dresu. Vzpomenete si ještě na toto utkání?

Samozřejmě, i když to bylo jen pár minut. První zápas v reprezentaci proti takovému soupeři se nezapomíná celý život. Tenkrát jsme tu ale prohráli.

O čtyři roky později český národní tým v Irsku prohrál znovu. Je to náhoda?

Dvě prohry za sebou nejsou náhoda. Potvrzuje to, jak těžko se nám proti týmům z britských ostrovů hraje v jejich bouřlivém prostředí. Ukázal to i domácí zápas s Walesem, v němž jsme se na vítězství strašně nadřeli. Na druhou stranu není nic lepšího, než Iry porazit a přerušit sérii porážek s nimi.

Trenér Irska Staunton řekl na tiskové konferenci, že český tým si přijel pro remízu...

To je jeho věc, co řekl. Rozhodně jsme sem nepřijeli pro remízu. Zápas na Slovensku jsme zvládli perfektně takticky a vyhráli. Se stejným cílem jsme přijeli hrát s Iry. My chceme vyhrát každý zápas.

Může být utkání s Irskem nejtěžším ze čtyř kvalifikačních v podzimní části?

Určitě. V mužstvu je ale perfektní pohoda, věříme si, i když soupeře rozhodně nepodceňujeme.

Domácí si myslí, že po nepovedeném světovém šampionátu, a navíc bez Nedvěda a Poborského, nemusí být český tým v nejlepší pohodě. Jak to cítíte vy?

Světový šampionát nám nevyšel, ale už je minulostí. Noví hráči se dobře zapracovali. Mužstvo žije, což ukázalo v předchozích podzimních kvalifikačních zápasech a chceme to potvrdit i tady.

Irové v sobotu šokovali prohrou na Kypru, navíc mají hodně zraněných hráčů. Co to z vašeho pohledu znamená pro středeční zápas?

Vůbec nic. My se koncentrujeme na sebe, abychom podali co nejlepší výkon a zvítězili. Po dvou nepovedených zápasech venku se Irové představí v této kvalifikaci poprvé před svým publikem. Fanouškům budou chtít ukázat, že fotbal dovedou a rehabilitovat se. Nepochybuji o tom, že budou hrát na vítězství, které by je vrátilo zpátky do postupové hry.

V čem je podle vás největší síla Irů?

V ofenzívě. Mají skvělé hráče Duffa a Keana. Ti táhnou jejich útočné akce a sami jsou velice nebezpeční v koncovce. Problémy Irů rozhodně na jejich ofenzivní síle nic nezměnily. Na to se musíme připravit.

Jejich obrana ale není z nejpevnějších, navíc jim schází čtyři nejlepší zadáci...

Pravdou je, že v obraně chyby dělají. Toho se budeme snažit využít, ale určitě to z naší strany nebude o nějakém bezhlavém útočení.

Řekl jste, že budou hrát na vítězství. Nemáte obavu, že svým pověstným důrazem mohou jít až za hranici tvrdosti?

Milan Baroš, Petr Čech i já máme zkušenosti z Premier League, v níž nastupuje i většina irských reprezentantů. Hraje se v tempu, tvrdě, ale férově. Takový rychlý fotbal mi vyhovuje. Určitě se nebojím záludností, ale i ostatní spoluhráče upozorňujeme na to, že zápas bude rychlý, tvrdý a někdy bude i bolet.

Když se podaří v Dublinu vyhrát, co to může znamenat pro další vývoj skupiny?

Pro nás by to byl perfektní úvod kvalifikace, mít plný bodový zisk. Ale ještě nás čeká spousta zápasů, může se to hodně zamotat. Myslím si, že i přes některé překvapivé výsledky ve skupině to bude ještě vyrovnané a o postupu se rozhodne až příští rok na podzim.

Reklama

Související témata: