Hlavní obsah

Jen si mokněte, chlapci! Vaclík ukázal, že je mazák

Schwechat

První duel s Austrálií odchytal Koubek, druhý zápas na soustředění v Rakousku s Nigérií si podle plánu rozdělili rovným dílem zbývající dva brankáři fotbalové reprezentace. Tomáš Vaclík ukázal, že je mazák. Za sucha odchytal první poločas, po přestávce byl během lijáku mezi tyčemi jeho kolega. „Střídání vyšlo dobře,“ řehtá se gólman. „Počasí bylo pár minut šílené. Jirka Pavlenka to měl složité hlavně při rozehrávce, protože míč se ve vzduchu vracel. Délka výkopu pak není taková, jaká by nám při tlaku soupeře pomohla,“ dodává Vaclík po těsné výhře 1:0.

Češi po NigériiVideo: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Potřebovali jste se na hřišti omluvit za porážku 0:4 s Austrálií. Povedlo se, zdolali jste účastníka světového šampionátu...

Cenná výhra. Sami o sobě prohlašovali, že mohou vyhrát mistrovství světa. Nějakou pasáž utkání jsme byli lepší, drželi míč, měli hodně standardek a z nich šance. Druhou půli už měla standardky hlavně Nigérie, ale větší šanci si nevytvořila. Zvládli jsme zápas dobře a podali diametrálně odlišný výkon od Austrálie.

Nejspíš vám prospělo rozestavení se třemi stopery, že?

Je kompaktnější, když jsme pod tlakem, mohou se zatáhnout i halvbeci. Hráli jsme tak i v kvalifikaci, v tomto rozestavení jsme odehráli nejlepší zápas proti Německu. Asi nám sedí. Je dobře, že máme dvě varianty, mezi kterými můžeme přepínat.

Práce jste měl docela dost. Který zákrok byl pro vás nejtěžší?

Asi proti střele zpoza vápna. Ale nebyl jsem si jistý, jestli jde do brány. U přímáku jsme viděli na videu, že je Moses kope přes zeď. Oni ji nerozšířili, takže jsem viděl míč docela brzo.

Brzy po přestávce přišel prudký liják. Ovlivnil hodně druhou půli?

Neřekl bych, že to bylo jen počasím. Nigerijci pak nasadili čerstvé útočníky, mají velkou kvalitu dopředu. Hráli dobře, zatlačili nás, ale my obrannou fázi zvládli dobře.

Věříte, že je na čem stavět pro podzimní Ligu národů?

Já myslím, že ano. Soutěž ale začíná až za dlouho a do té doby se může stát spousta věcí. Je hodně spekulací ohledně přestupů. Ale cítím, že v týmu něco je a že to není tak špatné, jak se psalo nebo jaké jsme měli výsledky. Spousta kluků teprve začíná hrát za nároďák, reprezentace je pro ně pořád něco nového. Takže věřím, že budeme mít lepší výsledky než poslední roky.

Reklama