Hlavní obsah

Malý Mozart je taky velký Smolíček. Mohl mít i Zlatý míč, ujišťují legionáři

Praha

Proslul na fotbalovém poli jako Malý Mozart, proto také fanoušci během jeho velkolepé sobotní rozlučky na vyprodané Letné dostali papírové paruky charakterizující virtuozitu mimořádného nadání. „Tomáš Rosický byl výjimečný hráč, který řešil výjimečným způsobem výjimečné situace,“ charakterizuje svého oblíbence legendární trenér Karel Brückner, který se na chvíli znovu vrátil na lavičku české reprezentace.

Tomáš Rosický se synemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Je jedním z nejlepších lidí, co jsme potkali, říkají o Tomáši Rosickém Nuri Sahin a Cesc Fábregas

Tomáš Rosický byl během rozlučky nejvíc dojatý z Karla Brücknera. A co na rozlučku říkají další Češi?

Rosického penalta nadvakrát a další góly z druhé půle

Rozlučka Tomáše Rosického - sestřih první půle

Rozlučku Tomáše Rosického oddálil déšť

Zamířil do fotbalové výslužby za asistence světových hvězd. Benefici provázela neodbytná otázka. Kam až mohl Tomáš Rosický dojít, kdyby ho během kariéry neustále nesrážela neuvěřitelná kalvárie zranění...?

„Po Masopustovi a Nedvědovi mohl být opravdu třetím českým fotbalistou se Zlatým míčem. Talent měl," ujišťuje brankář Petr Čech, dlouholetý Rosického spoluhráč z reprezentace i Arsenalu.

„Myslím si totéž, takových hráčů moc není. Zranění však bohužel utrpěl spoustu," přidává se Marek Jankulovski, bývalý hráč AC Milán.

„Tomášova tělesná konstituce a muskulatura je daná. Vyplývá z ní také, jaký originální hrál fotbal. Třeba Jenda Kollerů se zase prosazuje svým způsobem. Rosa měl k velké smůle zranění až příliš mnoho. Přitom rehabilitaci se věnoval se nejlíp, co znám, ale někdy to pak už na vrcholový sport úplně nestačilo," lituje trenér Karel Brückner.

Kdyby tak šel do Realu...

Někteří experti tvrdí, že hráči s křehkou tělesnou výbavou příliš nepomohla náročná Premier League. Svého času se přitom mluvilo o zájmu Realu Madrid a dalších klubů z teplejších částí Evropy.

„Nabídek měl určitě spoustu. Mluvilo se i o Realu. Vím, že když jsem byl v Miláně, tak se o něj rvaly taky přední italské kluby. Víme, jak je na tom Rosa fyzicky, proto utrpěl i tolik zranění. Španělská nebo italská není tak náročná, ale to je kdyby," přemítá Jankulovski.

Fanoušci si většinou ani neuvědomují, kolik práce a úsilí Rosického stálo, aby si kariéru protáhl až do 37 let.

„Pokaždé dostal facku a dokázal se vrátit. Musel pracovat každým dnem, aby prošel celým úmorným procesem, byl fit a mohl týmu zase pomoci. Vypovídá to o jeho vůli," zdůrazňuje Čech.

Konec přišel v nejlepší fyzické formě

Brankář Arsenalu byl velmi blízko poslední Rosického kapitole mezi Kanonýry.

„Pro mě je asi nejsmutnější vzpomínkou, když Tomáš nastoupil do utkání s Watfordem. Byl předtím v nejlepší fyzické formě, co jsem ho viděl. Tvrdě makal s kondičním trenérem, tak jsme si říkali, že teď bude hrát víc a hodně nám pomůže. Bohužel mu nevydržela šlacha a byl vlastně konec... Jak říkám, potenciál na Zlatý míč měl, ale nikdy se už nedozvíme, kam až mohl dojít," líčí Čech.

Sobotní benefici na lijákem promáčeném trávníku Rosický zvládl i fyzicky. Návrhy na prodloužení kariéry ale striktně odmítá.

„Měl jsem při rozlučce hlavu překvapivě čistou. Trochu zvláštní u mě, že jsem si všechno užíval, což jsem většinou nikdy moc nedokázal. Moc fajn zápas, snad i lidi měli pěkný zážitek. Skončit před vyprodanou Letnou byla paráda," ujišťuje Tomáš Rosický, že o návratu nepřemýšlí.

Reklama