Hlavní obsah

Favorité v italské lize ztráceli, vyhrál jen AC Milán

V italské fotbalové ligy se v neděli nedařilo favoritům. Udine překvapivě prohrálo s předposlední Regginou 0:1, stejně dopadla i Fiorentina na hřišti Cagliari. Neapol v deseti ztratila všechny body v Bergamu, které výhru 3:1 vybojovalo v závěrečných minutách. Z favoritů vyhrál jen AC Milán, který však poslední Chievo udolal jen díky penaltě.

Článek

AC začal zápas s Chievem ve velkém stylu a pohlednými kombinacemi, především Brazilci Ronaldinho a Kaká se dostávali do šancí. Po jedné z nich rozhodčí nařídil pokutový kop za faul na Kaká a sám faulovaný poslal domácí do vedení. Pak však Milán upustil od nátlakové hry a po zbytek zápasu jen bránil těsnou výhru. Pomohl k tomu i český reprezentant Marek Jankulovski, který odehrál celé utkání.

Penalta držela v naději na bodový zisk i Neapol, když slovenský záložník Marek Hamšík vyrovnal v 72. minutě zápasu s Bergamem na 1:1, přestože hosté hráli v deseti bez vyloučeného Zalayety. Jenže domácí přesilovou hru v úplném závěru dvakrát využili.

Reggina překvapivě zdolala Udine

Teprve druhou výhru v sezóně vybojovala Reggina, jež zaskočila favorizované Udine. Jeho hráči nedokázali nejhorší obraně celé soutěže dát ani gól a podruhé za sebou vyšli střelecky naprázdno. Reggina se po výhře 1:0, kterou zařídil útočník Brienza, dostala z posledního místa tabulky.

Zklamala i Fiorentina, kterou na hřišti Cagliari srazil pokutový kop v podání kanonýra Acquafresky. "Fialky" se tak propadly na deváté místo.

Sledované římské derby přineslo vítězství AS, kterému výhru nad Laziem 1:0 zajistil brazilský útočník Julio Baptista a odpoutal svůj tým od sestupových pozic. Zásluhu na výhře měl i brankář Doni, který nakonec nastoupil bez ochrany hlavy, přestože v týdnu uvažoval, že kvůli nedávnému zranění využije podobnou helmu, jakou nosí český brankář Petr Čech.

Laziu, které hrálo od 65. minuty o deseti bez vyloučeného Ledesmy, nepomohla ani účast českého obránce Davida Rozehnala, který odehrál celé utkání.

Zápas tradičně provázely výtržnosti fanoušků. Přibližně dvě stovky z nich se před zápasem střetly s policisty, na které házely nejrůznější předměty. Patnáct policistů si ze šarvátky odneslo zranění, osm fanoušků Lazia bylo zadrženo.

Střelecky se dařilo útočníkovi Catanie Mascarovi, který hattrickem zajistil výhru 3:2 nad FC Turín.

Serie A - 12. kolo:
AC Milán - Chievo 1:0 (15. Kaká), Bergamo - Neapol 3:1 (62. Pinto, 89. Manfredini, 90.+2 Floccari - 72. Hamšík z pen.), Cagliari - Fiorentina 1:0 (31. Acquafresca z pen.), Catania - FC Turín 3:2 (7., 38. a 79. Mascara - 6. Colombo, 48. Amoruso z pen.), Sampdoria Janov - Lecce 3:2 (11. Delvecchio, 14. Cassano, 61. Stankevičius - 55. a 82. Tiribocchi), Siena - Boloňa 1:1 (22. Ghezzal - 45. Di Vaio), Udine - Reggina 0:1 (60. Brienza), AS Řím - Lazio Řím 1:0 (50. Baptista).

Reklama

Související témata: